×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
טור
ודבר דבר דרשו חכמים שלא יהא דיבורך של שבת כדיבורך של חול הלכך אסור לומר דבר פלוני אעשה למחר או סחורה פלוני אקנה למחר ואיתא בירושלמי דאפילו בשיחת דברים בטלים צריך שלא להרבות.
שולחן ערוך
דיני שבת התלוים בדבור, ובו כ״ב סעיפים
(א) וְדַבֵּר דָּבָר (ישעיהו נח, יג): שֶׁלֹּא יְהֵא דִּבּוּרְךָ שֶׁל שַׁבָּת כְּדִבּוּרְךָ שֶׁל חוֹל; הִלְכָּךְ אָסוּר לוֹמַר: דָּבָר פְּלוֹנִי אֶעֱשֶׂה לְמָחָר אוֹ סְחוֹרָה פְּלוֹנִית אֶקְנֶה לְמָחָר, וַאֲפִלּוּ בְּשִׂיחַת דְּבָרִים בְּטֵלִים אָסוּר לְהַרְבּוֹת. {הַגָּה: וּב״א שֶׁסִּפּוּר שְׁמוּעוֹת וְדִבְרֵי חִדּוּשִׁים הוּא עֹנֶג לָהֶם, מֻתָּר לְסַפְּרָם בְּשַׁבָּת כְּמוֹ בַּחוֹל; אֲבָל מִי שֶׁאֵינוֹ מִתְעַנֵּג, אָסוּר לְאָמְרָם כְּדֵי שֶׁיִּתְעַנֵּג בָּהֶם חֲבֵרוֹ (ת״ה סי׳ ס״א).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אלבושי שרדשערי תשובהיד אפריםמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
(א) ודבר דבר דרשו חכמים שלא יהא דיבורך של שבת כדיבורך של חול בפרק אלו קשרים (שבת קיג:):
(ב) ואיתא בירושלמי דאפילו בשיחת דברים בטלים צריך שלא להרבות כ״כ התוס׳ והרא״ש והר״ן בפרק אלו קשרים והרמב״ם בפכ״ד וכ״כ בסמ״ג וכתב בתה״ד סימן ש״א דלספר שמועות מעניני מלכים ושרים וערך מלחמות וכיוצא בזה אם הוא מתענג בספוריו שרי כדשרי לרוץ בחורים המתענגים בריצתם וקפיצתם אבל אם המספר אינו מתענג בכך אלא שעושה כן לרצון חבירו יש חשש איסור לאות׳ שאינ׳ מתענגי׳ עכ״ל:
(א) צריך למעט בשבת בדיבור חולין. כ״כ הטוש״ע בסעיף א, וכן הביא הב״י מהראשונים, ויש להעיר דכ״כ שבולי הלקט בשבולת צו, וכן הביא להלכה ראבי״ה בסי׳ קצז אות ח, ובסי׳ רמה ד״ה ממצוא, ובסי׳ שנט ד״ה ודיבור, מהירושלמי.
אסור לאדם לשאול צרכיו בשבת. כ״כ ראבי״ה בסי׳ סה, וכן הביא הטור בסי׳ קפח,ה, מהירושלמי.
גוי שעושה מלאכת ישראל בשבת ויו״ט האם הוי איסור דאורייתא. עי׳ במה שכתבתי בזה בסי׳ רמד.
אסור לומר לגוי קודם השבת לעשות מלאכה בשבת. כן הביא הב״י בסעיף ב, ויש להעיר דכ״כ בה״ג בהל׳ שבת בעמוד קיח, דאסור, וכ״כ הריטב״א בשבת קנג. ד״ה מתניתין, ובב״מ צ. ד״ה או דילמא, וכ״כ היראים בסי׳ רעד אות קמז, וכן כתב בעל היראים בתשובתו המובאת בראבי״ה סי׳ שצא אות ב ד״ה שאל, ובאות ה, וכן שבולי הלקט בשבולת קיב, הביא את דברי מורו הר״ר יהודה, ובתוך הדברים הוא כתב דאסור, וכ״כ שבולי הלקט בשבולת קכג, וכ״כ המאירי בשבת קל. בסוף ד״ה ויש מקשים, וכתב המאירי שם בד״ה ומ״מ, דאף אמירה לעשות איסור דרבנן אסורה, וכן מבואר מדברי ראבי״ה בסי׳ שצא אות טו ד״ה וההיא דפרק, דאסור אף באיסור דרבנן.
אמירה לגוי באיסור שבת דרבנן. הטוש״ע והב״י בסעיף ה, הביאו מחלוקת כשזה לצורך מצוה או צער האם מותר או אסור, ויש להעיר דהמתירים אפילו באיסור דאורייתא לצורך מצוה, כל שכן שמתירים באיסור דרבנן, ועי׳ במה שאכתוב בזה בסמוך, והריטב״א בר״ה לב: ד״ה מתניתין שופר, בד״ה ומסתברא, כתב דמותר באיסור דרבנן לצורך מצוה כגון סעודת שבת אבל שלא לצורך מצוה אסור אף במקום הפסד גדול, אבל במקום שיש גם פסידא וגם צער בעלי חיים מותר, ע״כ, וכן רבינו יואל אבי ראבי״ה כתב בתשובתו המובאת בראבי״ה סי׳ תז, כתב דמותר לצורך מצוה, וכתב דהיינו דוקא בגוונא שלא עשו כן מערב שבת מחמת אונס אבל אם הוא בפשיעה אסור, ע״כ, ומדברי ריא״ז בעירובין ו,ב,ז, מבואר דס״ל דדוקא איסור של עירוב שהוא קל מותר לצורך מצוה אבל לא שאר איסורי דרבנן, ובר״ה ד,ב,א, כתב דאסור לומר לגוי להביא שופר מחוץ לתחום, ושבולי הלקט בשבולת קכ, הביא להלכה מאחד הראשונים דהורה גבי כיס של מעות שהיתה מונחת על פירות שמותר לומר לגוי לסלק משם את הכיס, ע״כ, ואפשר דהיינו דוקא באיסור מוקצה, ומדברי הב״י בסי׳ תקפו,כב, מבואר דהגהות אשר״י והרוקח ס״ל דאסור לומר לגוי להביא שופר מחוץ לתחום.
האם מותרת אמירה לגוי באיסור דאורייתא לצורך מצוה. הב״י בסעיף ה, והרמ״א בסי׳ רעו,ב, הביאו בזה מחלוקת, ושורש מחלוקת זו דבעירובין סח., אמרינן דשבות דלית ביה מעשה מותר לצורך מילה, ויש מחלוקת ראשונים האם אף אמירה באיסור דאורייתא הותרה לצורך מילה, ויש עוד מחלוקת האם מה שהותר במילה הותר אף לצורך שאר מצוות או דוקא גבי מילה, ובסי׳ שלא,ו-ט, הביא הב״י את המחלוקת אם הותר אף באיסור דאורייתא לצורך מילה, ועי׳ במה שאכתוב שם, ולאוסרים לצורך מילה כל שכן דאוסרים לצורך שאר מצוות, והטוש״ע והב״י כאן, הביאו את המחלוקת האם מה שהותר גבי מילה הותר אף לצורך שאר מצוות או לא, והב״י הביא דהעיטור ס״ל דאמירה לגוי לצורך שאר מצוות מותרת אף באיסור דאורייתא, ויש להעיר דבתמים דעים סי׳ קעה, הביא אחד הראשונים את דברי העיטור להלכה דמותר, וכן פסק רבי אליעזר ממיץ בתשובתו המובאת בראבי״ה סי׳ שצא אות ד ד״ה ועוד נראה, ומאידך מדברי רבינו ברוך ממגנצא שהביא הב״י בסי׳ שיא,ב ד״ה כתב המרדכי, מבואר דס״ל דאסור, דהא צורך מת הוי מצוה והוא אסר, ושבולי הלקט בשבולת סא, כתב דאסור לומר לגוי להדליק את הנר לצורך סעודת שבת ואם הדליק הגוי לצורך סעודת ישראל אף אם לא אמר לו ישראל להדליק, אסור ליהנות מהנר, וכן הביא מרש״י, ע״כ, ולא נתבאר מדבריו אם זה מחמת דס״ל דסעודת שבת לא חשיבא מצוה לגבי זה או דחשיבא מצוה אלא דלא הותר לצורך מצוה באיסור דאורייתא, ומ״מ לפי מה שנתבאר בדברי הטוש״ע והב״י כאן, ובדברי הב״י בסי׳ שלא שם, ובמה שאכתוב שם, מבואר דהסכמת שאר הראשונים דאמירה לגוי באיסור דאורייתא לצורך שאר מצוות אסורה, והכי נקטינן. בסי׳ רמד, הבאתי שכמה ראשונים ס״ל דגוי שעושה מלאכה בממון הישראל בגוונא דהוא אסור לישראל שיעשה כן הגוי, הוי איסור דאורייתא. רבי אליעזר ממיץ שם בתשובתו המובאת בראבי״ה שם אות ו, כתב טעם נוסף להתיר אמירה לצורך מצוה, דכיון דאין הנאה לישראל בזה הוי כאומר לגוי בשבת כבה דלקתך דמותר, ע״כ, ושאר הראשונים דפליגי וס״ל דאסור אף לצורך מצוה, אפשר דס״ל דאף באומר לגוי בשבת כבה דלקתך אסור, ועי׳ במה שכתב בזה הב״י בסעיף כא, ובמה שאכתוב שם, ואפשר עוד דס״ל דצורך מצוה חשיב צורך ישראל ואסור.
האם מותרת אמירה לגוי שיעשה דבר שאפשר לישראל לעשותו בהיתר כגון שאומר לגוי להביא דרך רשות הרבים דאפשר בהיתר על ידי שיעשו מחיצות של בני אדם. הב״י בסעיף ה ד״ה כתב הרמב״ם, הביא מהמרדכי דראבי״ה התיר, וכתב על זה הב״י דאפשר דלא התיר ראבי״ה אלא לצורך מצוה, ע״כ, ויש להעיר דמקור הדברים הוא בראבי״ה סי׳ שצא אות טו ד״ה ולפי עוני, ושם מבואר דראבי״ה התיר אף לדבר הרשות ואף לומר לישראל לעשות, אמנם לא איירי ראבי״ה באומר שיעשה בשבת אלא באומר שיעשה למוצאי שבת אבל אמירה לגוי שיעשה בשבת אסור אף בכהאי גוונא, דראבי״ה שם בד״ה ולפי עוני, ובד״ה קצרו של, ס״ל דיש ב׳ איסורים, איסור אמירה, ואיסור שיעשו בשבת בשליחותו, וכתב ראבי״ה דהותר בכהאי גוונא רק איסור האמירה, ע״כ, ונראה דטעם ראבי״ה דדוקא את איסור האמירה יש להתיר כיון דבאמירתו לא אמר לעשותו דוקא בדרך האסורה, אבל לגבי האיסור שיעשו איסור בשליחותו לא מהני מה שאפשר לעשותו בדרך היתר כיון דסוף סוף המעשה נעשה בדרך איסור. הב״י הביא מהמרדכי את המשך דברי ראבי״ה, דהיכא דאיכא למיחש דילמא אתי לאיחלופי ברשות הרבים אסור אף אמירה לגוי באיסור דרבנן לדבר מצוה, ע״כ, והב״י והדרכ״מ הקשו דהא לעיל ראבי״ה התיר אף ברשות הרבים ממש וא״כ כיצד השתא כותב דאסור אטו רשות הרבים, ע״כ, וכל זה מחמת שהדברים הובאו במרדכי בשיבוש, אבל בראבי״ה לפנינו שם, מבואר דלא התיר ברשות הרבים אלא רק לומר שיעשה במוצאי שבת ולא בשבת, וכדכתבתי, ועוד מבואר בראבי״ה לפנינו דאין כוונתו לאסור אמירה באיסור דרבנן היכא דאטו לאיחלופי, אלא איירי שם בישראל עצמו שלא התירו לו בכל דוכתא לעשות איסור דרבנן לצורך מצוה דאורייתא כיון שחששו דילמא אתי לידי איסורא דאורייתא, ע״כ.
האם אמירה לגוי והנאה ממלאכתו מותרת באיסור שהגוי עושה מלאכה בגוונא דאינו מתכוין והוי פסיק רישיה. עי׳ במה שכתבתי בזה בסי׳ רנג,א, גבי נטילה קדירה מהגחלים על ידי גוי.
האם מותר לומר לגוי לעשות מלאכה לצורך ישראל כגון להדליק את הנר כשמקבל הגוי שכר. שבולי הלקט בשבולת קכג, כתב דאסור אפי׳ לומר לגוי מערב שבת חלוב בהמתי וטול החלב לעצמך, ומדברי ראב״ן בסי׳ שסג, מבואר דאדרבה כשנוטל הגוי שכר מישראל חמיר יותר כי חשיב טפי דעביד אדעתא דישראל, ולגבי ליהנות ממה שעשה הגוי בכהאי גוונא, עי׳ בדברי הב״י בסי׳ רעו,א בד״ה ומ״ש רבינו אסור.
אמירה לגוי לעשות מלאכה לצורך הגוי כגון לך וכבה דלקתך. עי׳ במה שכתבו בזה הב״י והדרכ״מ והשו״ע בסעיף כא, ובמה שאכתוב שם.
השואל מחבירו לא יאמר לו הלויני אלא השאילני, ובלשון לעז אין חילוק ביניהם ועל כן יאמר לשון נתינה או מסירה. כן הביא הב״י והשו״ע בסעיף יא, מהר״ן וסמ״ג, ויש להעיר דסמ״ג שם בחלק האחרון של לא תעשה סה, הביא כן בשם ר״י.
אגרות השלוחות ממקום למקום האם מותר לקוראם. הב״י בסעיף יג, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דשבולי הלקט בשבולת קכב, כתב דאסור.
האם יש חילוק בין אגרות שלום לאגרות השלוחות למצוא חפץ. הב״י בסעיף יג, כתב דהר״ן כתב כרש״י דאגרות שלום הוו שטרי הדיוטות, ע״כ, ואמנם רש״י רק כתב דאגרות השלוחות למצוא חפץ הוי שטרי הדיוטות, והב״י בכל דבריו מדמה אגרות השלוחות למצוא חפץ לאגרות שלום, אבל נראה דלא דמו כלל דשטרות השלוחות למצוא חפץ היינו ודאי שטרי הדיוטות דזה צרכי חול וכל מה שהתירו המתירים לקרותם הוא שמא יש בהו פיקוח נפש ועל כן אחר שקראם כבר מודו דאסור, ומאידך אגרות שלום אפשר דאינם שטרי הדיוטות כלל ואפשר שפיר דרש״י מודה בהו דמותרות, וכן לרמב״ן שהתירם אפשר דהתירם אף אם קראם כבר דס״ל דזה לא חשיב שטרי הדיוטות, ודברי הב״י צ״ע.
האם נאסר עיון בלא קריאה בפה. הב״י בסעיף יג, הביא בזה מחלוקת, והכריע כהרא״ש בשם רבינו יונה דאסור אפי׳ בעיון בלא קריאה בפיו, ויש להעיר דכ״כ הריטב״א בשבת קמח: ד״ה הא דתנן, וכתב דכן דעת רבותיו שיחיו (הרשב״א והרא״ה). בזמן חז״ל כמעט שלא היה כתוב שום דבר מלבד בספרים ובאגרות, אבל בזמנינו כמעט שלא מצאנו ידינו ורגלינו דהא בכל מקום שאדם נותן את עיניו ברחובותינו כתובים דברים, ואפשר דלא אסרו חז״ל אלא לקרוא בכוונת קריאה דהיינו כגון שהאדם צריך לדעת מה כתוב באותו כתב, מה שאין כן מה שעיניו של אדם משוטטות בעולם ודרך אגב קוראות כתבים זה אינו בכלל הגזירה, דלא מיקרי קריאה לגבי זה אלא במתכוין לדעת מה כתוב שם, דהא אף בזמן חז״ל היה כהאי גוונא כגון שכתוב ברחובות נגר סנדלר נפח וכדומה, ומסתבר שלא הצריכו חז״ל את האדם שישמור עיניו לבל יפגשו באותו כתב וכהרף עין יקראו מה שכתוב שם, וצ״ע.
האם קריאה שהיא לעונג מותרת. יש מפוסקי זמנינו שכתבו להתיר לקרוא בסיפורים כיון שהקריאה היא לעונג ולא הוי דומיא דשטרי הדיוטות, ע״כ, וזה אינו דהא גם כתב שתחת הצורה והדיוקנאות לא הוי אלא לעונג ונאסר בגמרא בשבת קמט., מחמת גזירת שטרי הדיוטות. יש למחות בבעלי עיתוני זמנינו אשר מוציאים עיתון גדול ביום שישי ואין פנאי לאנשים לקוראו כולו ביום שישי וקוראים אותו בשבת, ומה גם שזו כוונת בעלי העיתונים שמוציאים דוקא ביום שישי עיתון גדול והיינו מחמת שיודעים שיש פנאי לאנשים בשבת לקרוא הרבה, והם מכשילים את הרבים כי אסור לקרוא את העיתון מחמת גזירת שטרי הדיוטות ועוד שכתוב בו עניני מסחר, ואוי לנו שכך עלה בימינו.
הטעם שאסור לקרוא כתב שתחת הצורה. הב״י בסעיף טו, כתב דנראה דאסור משום דהוי שטרי הדיוטות, ע״כ, ויש להעיר דזה אינו מדוייק דרש״י בשבת קמט. ד״ה אסור, כתב דהוא גזירה שמא יקרא בשטרי הדיוטות, וכ״כ שבולי הלקט בשבולת קכב, ור״ח בשבת קמט. ד״ה ת״ר, כתב דאסור מחמת דלא גרע משטרי הדיוטות.
כתב שתחת תמונה. יש הסוברים שכשיש כתב ובצידו תמונה השייכת לענין הכתב ותחת התמונה כתב המסביר את המאורע שבה, דמותר לקרוא את הכתב אבל לא את הכתב שתחת התמונה דהוי ככתב שתחת הצורה, כיון שהם טועים וחושבים שדין כתב שתחת הצורה הוא גזירה נוספת מלבד האיסור לקרוא אטו שטרי הדיוטות, וזו טעות דדין כתב שתחת הצורה הוא מחמת גזירת שטרי הדיוטות, כדכתבתי לעיל בסמוך, ועל כן אם הכתב מותר גם הכתב שתחת התמונה מותר ואם זה אסור גם זה אסור, דאין שום סברא להחמיר בזה שהוא תחת הצורה יותר מאם היה כתב בפני עצמו, וזה פשוט.
קריאה בספרים החיצונים. בסנהדרין ק:, איתא דאסור לקרוא אפי׳ ביום חול בספרים החיצונים והקורא בהם אין לו חלק לעוה״ב, וכתבוהו הרי״ף שם נז, והרא״ש שם יא,ג, והתם אמרינן דאסור נמי לקרוא בספר בן סירא, אמנם הנמוק״י בב״ב קלא ד״ה בספר בן סירא, כתב בשם הריטב״א דהיינו דוקא ללמוד בקבע בספר בן סירא אבל להגות בו לעתים ללמוד ממנו חכמה ומוסר מותר, מה שאין כן בספרי מינין ממש דאסור לחלוטין, ע״כ, ובתשובות הגאונים שערי תשובה סי׳ קכא, כתב רב האי שהוצרכו חז״ל לכתוב מדבריו כי הוצרכו לו לראיות ולענינים, ע״כ, ומשמע מדבריו אלו דאין איסור גמור לקרוא בו, וכן משמע מהא דמביא הגמרא מדבריו ומשמע שהיו קוראים בו קצת, והכי נקטינן דשרי לקרוא בו דרך עראי. אמרינן שם בגמ׳ דהא דאסור לקרוא בספר בן סירא הוא מחמת שכתוב בו שמי שיש לו זקן דק הוא חכם, ועוד דברים כיוצא בזה, ואמרינן התם שיש בו גם דברים טובים, וא״כ יש להקשות דלמה אסור לקרוא בו מחמת הדברים הטובים שבו הלא הדברים הרעים שבו אין בהם מינות, וגם צריך ביאור בדברי הריטב״א הנ״ל דמה שייך לחלק בין קבע לעראי, דהא ספר שאינו טוב אסור לקרוא בו אף עראי, ועל כן נראה דעיקר טעם האיסור הוא מחמת שהוא כתוב כספרי התנ״ך, ועל כן אם ילמדו בו בקבע יחשבו העם שספרי התנ״ך כמותו, וכיון שיש בו דברים שאינם מדוקדקים, א״כ יבואו הקוראים לחשוב כן אף על ספרי התנ״ך שנכתבו ברוח הקודש, וזה כעין מינות ועל כן אסרו לקרוא בו, ועי׳ במה שכתבתי בהוספות על שם הגדולים, שהבאתי הרבה שמות של ספרים חיצונים שכתובים בלשון התנ״ך ואין בהם כפירה אלא יש בהם יראת שמים, ולפי מה שכתבתי כאן, גם בהם אין לקרוא בקבע, ובפרט גם שיש לדון אם הם באמת יצאו מתחת יד אותו אדם שהם מיוחסים אליו, דהיינו כגון ספר ברוך בן נריה שיש לדון אם באמת יצא מברוך וכן שאר הספרים. ביו״ד בריש סי׳ קטז, ביארתי שראוי שיהיו בבתי מדרשות מעט ספרים המבארים כיצד לשמור על בריאות הגוף והנפש, וכמו כן ראוי שיהיו בבתי מדרשות ספרים המבארים את סדר הדורות של עם ישראל עד ימינו, אמנם ספרים אלו שבדרך כלל אינם מתחברים על ידי תלמידי חכמים צריכים בדיקה גדולה לפני שמניחים אותם בבתי מדרשות, ועל כן צריך לבודקם ולאחר מכן להניחם בבתי מדרשות.
קריאת דבר הכתוב בלשון הקודש. כתב הרמ״א בסעיף טז, שמותר לקרוא בסיפורים כשכתובים בלשה״ק, והמשנ״ב הביא דחלקו עליו, ומ״מ אף הרמ״א לא התיר אלא מפני שאפשר ללמוד ממנו לשה״ק כמש״כ בדרכ״מ, והיינו לאותם שיושבים בחו״ל ואינם בקיאים כל הצורך בלה״ק, אבל אלו שיושבים בא״י וכל שיחתם בלשון הקרובה ללה״ק וכשקוראים באותם הספרים לא נוסף להם שום ידיעה קדושה ודאי שאסור לכו״ע.
האם מותר לקרוא בשבת בספר מספרי החכמות. הב״י והשו״ע בסעיף יז, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דהמאירי בשבת קמח: ד״ה המשנה השניה מונה, כתב דאסור.
האם הא דשרינן למימר כל המכבה אינו מפסיד הוי רק בדליקה ואיסור כיבוי או אף בשאר איסורי שבת ושאר הפסדים. הב״י בסעיף יט, הביא מחלוקת האם היינו דוקא באיסיר כיבוי או הוא הדין בשאר איסורים, ויש להעיר דראבי״ה בסי׳ רנז ד״ה נכרי, כתב דהוא הדין בשאר הפסדים כגון שעומדת ספינתו לטבוע בים.
האם אמירה לגוי אסורה כשאומר לגוי לעשות איסור לצורך הגוי עצמו. הב״י והדרכ״מ והשו״ע בסעיף כא, הביאו בזה כעין מחלוקת, ויש להעיר דתוס׳ בב״מ צ. ד״ה חסום, בשם ר״י, דאם אותו מעשה איסור יכל הישראל לעשות לגוי בידיים כגון שאומר לגוי אכול נבילה מותר, דכיון דהישראל בעצמו לא נצטווה לא להאכיל את הגוי נבילה א״כ מותר לו גם לומר לגוי לעשותו, אבל לומר לגוי לך וכבה דלקתך בשבת וכל דדמי להא, דהישראל בעצמו אינו יכול לעשות את מה שאומר לגוי לעשות, בכהאי גוונא תוס׳ שם הסתפקו בזה, ומדברי רש״י בב״מ שם ד״ה חסום, נראה דס״ל דאסור, ומאידך מדברי היראים בסי׳ רעד אות קמה, ובאות קנא, וכן בתשובתו המובאת בראבי״ה סי׳ שצא אות ו, מבואר דס״ל דאין חילוק בין גוונא שמותר לישראל לעשותו בידיים או לא אלא בכל האיסורים הדבר תלוי בין אם הישראל נהנה או לא דאם נהנה אסור ואם לא מותר, וכתב עוד שם, דמותר לישראל לומר לעבדו שמזונותיו עליו לאכול חלב ונבלה של ישראל אע״ג דהישראל נהנה מ״מ כיון דנראה לעיניים שהגוי עושה בשביל הנאתו לא גזרו רבנן, ע״כ. רבי אליעזר ממיץ בתשובתו שם, כתב דאף אמירה לגוי שיעשה איסור כדי שישראל יקיים מצוה שאין לו בה הנאה, חשיב כאומר לגוי כבה דלקתך ומותר, ועי׳ במה שכתבתי בזה בסעיף ה, דלא קי״ל הכי. דין אמירה לגוי בשאר איסורים חוץ משבת, אכתוב בחו״מ סי׳ שלח,ו.
האם רמיזה לנכרי אסורה שלא במקום הפסד. המשנ״ב בסעיף כב ס״ק עו, כתב בשם כמה פוסקים שמותר לומר לנכרי הנר אינו מאיר יפה כדי שיתקנו כיון שהוא ברמז וגם אינו ציווי, ע״כ, ויש להעיר דמדברי הר״ן שבת קכה ד״ה בדליקה התירו, נראה דכל שמגלה דעתו דניחא ליה במעשה הנכרי הוי כאמירה לנכרי ואע״ג דאינו אומר מפורש, דכתב הר״ן על זה שהתירו לומר בדליקה כל המכבה אינו מפסיד, דהיינו אע״פ דמגלי בדעתיה דניחא ליה, ע״כ, וכן הטור בסי׳ שלד,כו, כתב שהתירו בדליקה לקרוא לנכרי שיבוא אע״פ שכשיבוא ודאי יכבה, ע״כ, וכן הביא הב״י שם מהרא״ש, ומשמע בשבת קכא., ומדברי הטור שם, שזה רק כשיש היזק כגון דליקה, הא לאו הכי לא, א״כ מוכח דלא כהמשנ״ב דהא הכא הוי ברמז וגם אין ציווי דהא הציווי אינו על הכיבוי אלא שיבוא.
(א) וכל זה לדברי הסמ״ק אבל לדברי סמ״ג שמתירו אפי׳ בע״ש אם אינו אומר לו לקנות ולמכור בשבת אפי׳ אם קצץ לא מהני אם אמר לו לילך בשבת וע״ל סימן רמ״ז ג״כ אין חילוק בין ע״ש לד׳ וה׳:
(ב) ולא משמע כן לקמן ס״ס שכ״ה גם במרדכי סוף דברי ראבי״ה כתב וז״ל והיכא דאיכא למימר דילמא אתי לאחלופי בר״ה אסור אמירה לעכו״ם אפילו באיסור דרבנן ואפילו לדבר מצוה עכ״ל ודברים אלו סותרין לדבריו הראשונים דהתיר אמירה לעכו״ם בר״ה מאחר דאפשר ע״י ישראל וכן הקשה ב״י והניח הדבר בצ״ע ואפשר ליישב דברי ראבי״ה דה״ק דבמקום דאיכא למיחש משום הרואים דמתירין אמירה לשבות בר״ה ואתו גם להתיר שאר אמירה לעכו״ם אסור דבכה״ג אסור אפי׳ אמירה דרבנן אפילו במקום מצוה דחיישינן דילמא אתי לאחלופי בשאר אמירות כן נ״ל:
(ג) ואפשר דעל פי זה נהגו להקל בדבר ובסימן זה יתבאר דיש חולקים בדבר:
(א) שלא יהא דיבורך של שבת כו׳ תוס׳ פרק ואלו קשרים בויקרא רבה ר״ש בן יוחי ה״ל אימא סבתא דהוית משתעי סגי א״ל אימא שבתא הוא שתקה משמע שאין כ״כ לדבר כמו בחול ובירושלמי אמרינן בטורח התירו בשאלת שלום בשבת וכתבו זה שם על פירש״י שפי׳ אהא דודבר דבר שלא יהא דיבורך כו׳ כגון מקח וממכר וז״ל ואין נראה לר״ת דהא כבר נפקא ממצוא חפצך אלא אומר ר״ת כדאיתא בויקרא רבה כו׳ רא״פ:
(ב) צריך שלא להרבות וכתב בת״ה סי׳ ס״ה דלספר שמועות מעניני מלחמות וכיוצא בהם אם הוא מתענג בסיפורים שרי כדשרי לבחורים המתענגים לרוץ בריצתם ובקפיצתם אבל אם המספר אינו מתענג בכך אלא שעושה כן לרצון חבירו יש חשש איסור לאותם שאינם מתענגין עכ״ל:
(א) ודבר דבר דרשו חכמים וכו׳ בפרק אלו קשרים ופירש״י שלא יהא דיבורך של שבת כדיבורך של חול כגון מקח וממכר וחשבונות עכ״ל וכתבו התוספות דאין נראה לר״ת דהא כבר נפקא לן ממצוא חפצך עכ״ל אבל רבינו מיישב פירש״י דלאו דוקא מקח וממכר ממש קאמר אלא לדבר מקח וממכר לומר סחורה פלונית אקנה למחר או דבר פלוני מעסק משא ומתן אעשה למחר:
(ב) ומ״ש ואיתא בירושלמי וכו׳ כ״כ לשם התוס׳ דאור״ת דהא דקאמר שלא יהא דיבורך של שבת כדיבורך של חול היינו כדאמר בויקרא רבה רשב״י ה״ל אימא סבתא דהות משתעי סגי א״ל אימא שבתא היא שתקה משמע שאין כ״כ לדבר בשבת כמו בחול ובירושלמי אמרינן בקושי התירו בשאלת שלום בשבת עכ״ל:
(ב) טור
(ג) טור בשם הירושלמי ותוספות שם
(א) אבל מי שאינו מתענג אסור לאומרה כו׳ – ל׳ אבל אינו מתוקן והיה לו לכתוב אפי׳ מי שאינו כו׳ ובלבוש העתיק אבל מי שאינו כו׳ אסור לספרם כו׳ ובאמת איתא כן בת״ה סי׳ ס״א וז״ל אמנם ראיתי הרבה פעמים שמקצת בני אדם המתאספים לספר שמועו׳ הללו אינם מתענגי׳ בריבוי שמועות הללו אלא שעושין כן לרצון חביריהם הנאספים עמהם יש חשש איסור לאותם שאין מתענגים עכ״ל ונר׳ כוונתו דאותן המספרים אין להם חשק כלל לספר רק שמתכונים למלאות רצון חביריהם בזה יש חשש איסור אבל אם מתכונים שיהיה להם עונג מזה אין חשש דבזה יש גם לו עונג במה שמתענג חבירו מותר כנ״ל חילוק נכון.
(א) אסור לספר בשבת איזו דבר שמצער בו (ס״ח ק״י): אעשה למחר. ואפי׳ דבר מצוה (ס״ח רס״ו) כתב האגודה אסור לעכב העכו״ם בשבת בשביל החוב אבל יכול לומר בחול לשופט מדוע לא עכבת העכו״ם בשבת, אסור לעכב נכסי ראובן ביד שמעון (רשד״מ ח״מ ק״ה):
ובלבד שלא יאמר לו. ואם יום השוק בשבת דינו כאומר לו קנה בשבת (כ״י)
וכן מותר ליתן לו בגדים כו׳ ע״ל סי׳ רמ״ה ס״ה:
וכן מותר לו׳ כו׳. וכן מותר להחשיך בסוף התחום ולילך בלילה שם כיון שיש בו צד היתר לעשותו היום על ידי בורגנין:
משום דמינכר׳ מילתא כו׳ ולעיל בריש סימן ש״ו דאסור אפילו בתוך התחום התם נמי מינכר׳ מילתא (בית יוסף):
ועל פי סברתו וכן מותר לפי סברתו לעיין בספר רפואות וללמוד בהם משום חכמה ולא דמי לשטרי הדיוטות:
חבית של יין והולך לאיבוד. וכן כל כיוצא בזה שבא לאדם היזק פתאום:
(א) אעשה למחר וכו׳. אפילו לדבר מצוה (ספר חסידים רס״ו מגן אברהם), נמשך אחר כנסת הגדולה ועולת תמיד וכן אני נמשכתי בספר אליהו זוטא שלי, אבל עיינתי בספר חסידים דמיירי כשאומר נישן כדי לכתוב ספר תורה למחר הבאתיו סימן ר״ץ ס״ק ב׳ דאז אין התענוג שינה בשביל כבוד שבת אבל אומר שיעשה מצוה למחר מנלן ואדרבה משמע בסימן ש״ו סעיף ו׳ דמותר וכן משמע ממה שכתב בשם הכלבו. עוד כתב ספר חסידים סימן רס״ב אל ידור אדם במקום ששוק של כותים בשבת, עד כאן, וצריך לומר דוקא כשהשוק בשכונת היהודים דאז אי אפשר שלא יחטא בדבריו, ועוד כתב לספר בשבת מאוהביו שמתו או שהן בצער אסור:
(ב) או סחורה וכו׳. לשון רמב״ם פרק כ״ד וסמ״ג לא ידבר לשותפו מה ימכור למחר או מה יקנה או היאך יבנה בית זה ובאיזה סחורה ילך למקום פלוני וכל כיוצא בזה אסור, עד כאן, ונראה לי דאורחא דמילתא נקט שותפו והוא הדין לאחר כמו שכתב רמ״א סעיף ח׳ וכן בכלבו השמיט שותפו ונראה נמי אפילו לא אמר לאחר כלל אלא בפני עצמו כדמשמע מסתימת השולחן ערוך ולבוש הכא ומהר״ש וכלבו אלא דמתסמא אומר לאחר דמה ליה לדבר בפני עצמו ובמגן אברהם ס״ק י״א מביא פוסקים דמותר אפילו לומר לחבירו אני אעשה וקשה דאם כן תיקשה קושיות תוס׳ ד״ה מה וכו׳ [שבת] דף ק״נ ע״א עיין שם ודו״ק. לעכב נכסי ראובן ביד שמעון אסור (כנסת הגדולה ורשד״ם):
(ג) מותר לספרם וכו׳. לאו משנת חסידים היא והנשמר מלדבר דברי חול קדוש יאמר לו ואנשי מעשה נזהרים בזה שלא לדבר אפילו הכרחיים כי אם בלשון הקודש וקיבלתי אדם המבקר לחבירו בשבת בשחרית לא יאמר לו כדרך שאמר בחול צפרא טבא רק יאמר לו שבת טבא לקיים זכור את יום השבת (של״ה ול״ה) ובעיקר דין דסיפור שמועות נראה לי מב״ח שהבאתי סימן ש״א ס״ק ה׳ דלכתחילה אין להרגיל בהן שהרי בתרומת הדשן סימן ש״א למד זה מדין דבחורים המתענגים בקפיצתם:
(ד) [לבוש] לצער וכו׳. ולי נראה דאף שאין לו צער בזה אפילו הכי כיון שאין תענוג אסור לעבור על ודבר דבר וכן משמע בתרומת הדשן ורמ״א ואפשר דסבירא ליה כשאין מצער הוא בכלל חטא כדי שיזכה חבירך עיין סימן ש״ו ס״ק ל״ג גבי יבלת ולא נהירא ועיין בט״ז דנוסחא מוטעת נזדמנה לו ברמ״א:
(א) אעשה – אפילו דבר מצוה ס״ח סי׳ רס״ו. אסור לעכב העכו״ם בשבת בשביל החוב אבל יוכל לומר בחול לשופט מדוע לא עכבת העכו״ם בשבת. אגודה. ובתשובת הב״ח סי׳ קמ״ו מתיר מי שיש לו חוב אצל האנס ובשבת נודע לו שהאנס ילך מן העיר ואפשר שלא ישוב עוד מותר לילך בשבת לקבול עליו אצל השר שיפרענו עיין שם. אסור לעכב נכסי ראובן ביד שמעון רשד״ם חו״מ סי׳ ק״ה:
(ב) לספרם – ואסור לספר איזה דבר שמצער בו ס״ח סי׳ ק״י. והנשמר מלדבר כ״א בלשון הקודש בשבת תע״ב כי מחלליה נאמר על מי שמדבר ג״כ דברים בטלים בשבת עיין זוהר ובספר הכוונות. וקבלתי אדם המבקר לחבירו בשבת לא יאמר לו כדרך שאומר בחול כגון צפרא טבא אלא יאמר שבת שלום או שבת טוב לקיים זכור את יום השבת. של״ה:
(א) ס״א הלכך – רא״ש בסכ״ג סס״ו ועתוס׳ ק״נ ב׳ ד״ה אבל. וכ״מ בגמ׳ שם:
(ב) להרבות – אבל בלא״ה מותר וכן בירו׳ שם דהוה משתעי סגי וכן לשון הרמב״ם וכ׳ בס״ו אבל אם פרעם כו׳ וכ׳ הרמב״ם שהוא שיחה בטלה:
(ג) ובני אדם – כמ״ש בסי׳ ש״א ס״ב בחורים כו׳:
(א) מ״א סק״א אפילו דבר מצו׳ והא דשרי בסי׳ הקודם סעיף וא״ו משום שיש צורך בדיבורו משא״כ בהא שהוא סיפור בעלמא:
(ב) ט״ז סק״א והיה לו לכתוב הנוסחא ברמ״א היה מותר לאומרם אבל הלבוש העתיק אסור והט״ז מקיים גירסא הישינה ושיש חילוק בדבר:
(א) אעשה עבה״ט ובא״ר חולק דלדבר מצוה מותר וכן נראה דעת הבר״י ומ״ש בשם שו״ת הב״ח עיין בשאילת יעב״ץ סי׳ קס״ב כה״ג וכ׳ בר״י בשם רדב״ז שאסור לקרות בספר בשבת כדי להכיר מקום הצריך הגה להגיה אותו למחר. אבל אם מכוון לקרות ואם ימצא טעות יגיה למחר מותר:
(ב) לספרם עיין בה״ט ועיין שו״ת מים רבים סי׳ ל׳:
בט״ז ס״ק א׳ לשון אבל כו׳ הט״ז היה לפניו נוסחא בש״ע מותר לאומרם לכן כתב שהיה לכתוב אפי׳ כו׳:
ס״ק ב׳ וכן עיקר לכאורה משמע שר״ל שכן עיקר כהב״ח וא״כ האיך מביא מדברי הרמ״א ראיה לסתור ועיין לקמן במג״א ס״ק ל״ח שדברי הרמ״א דהתם הם דלא כהב״ח אפשר שהט״ז מוכיח דדבור דרך רמז שרי טפי דאם נימא דהוי כרמז ממש דחשוב כדבור וכמ״ש הרמ״א א״כ אמאי שרי לומר הנראה כו׳ אעפ״י שמתוך כך מבין כו׳ כיון דרמז הוי כדיבור כמ״ש הרמ״א והרי אסור לומר הוה נכון לערב אלא ע״כ דרמז ע״י דבור קיל טפי ולכך יכול לומר הנראה כו׳ שהוא רמז ע״י דבור דרמז ממש אסור כיון דאסור לומר וכמו בעכו״ם דאסור רמז כדבור והלכך גם כאן יכול לומר לעכו״ם למה לא עשית כו׳ דגם בשבת גופו לדבר בלשון רמז מותר אף דרמז גופא אסור כנלענ״ד כוונתו וצ״ע:
במ״א ס״ק ג׳ אסור ליתן ז״ל הגהמ״יי כו׳ דאי אומר לו לקנות בשבת אפי׳ בכולהו אסור כו׳ כצ״ל. ור״ל דהגהמ״יי כתב דלא דמי לכל הני דשרי ב״ה עם השמש דכולהו אי עביד כו׳ עיין בט״ז ולזה כתב המג״א דאם אומר לו לקנות בשבת אפי׳ בכולהו ר״ל בהך דסימן רמ״ז ורנ״ב אסור דהתם נמי צריך לפסוק שישבות:
מ״א ס״ק י׳ לפי שהוא לדעת אותה מלאכה עיין בתוספות שבת שם איתא לשון זה וצריך ביאור ועיין באא״ז מהרש״א ובמהר״ם שם מ״ש להגיה בזה ולענ״ד יש להגיה וכן צ״ל לדעת איזה מלאכה כו׳ ור״ל דבנכרי כיון דודאי רוצה שיעמוד עמו על דעת שיעש׳ איזה מלאכה לכך אסור וע״ז כתבו דז״א דגם בישראל ג״כ מסתמא ע״ד מלאכה ואפ״ה שרי דאין זה הרהור וא״כ לעכו״ם נמי שרי:
שם ס״ק י״ג וטעמא דאסור פירש״י כו׳ ר״ל בהך דלא יהלך אדם בשדהו כו׳ פירש״י בעירובין שם משום דאסור לאזמוני נפשיה כו׳ וע״ז תירצו התוס׳ משום דלא מינכר מלתא כ״כ ר״ל דהא בתוך התחום מותר לטיול ועונג רק האיסור מצד המקום אשר הוא שם אשר במקומו הוא מוכרע שמזמין עצמו על אחר השבת לעשות איזה מלאכה האסור׳ בשבת וזה אסור משום ממצו׳ חפציך אך דוקא היכא דמוכחא מלתא שמזמין עצמו לכך כגון שדה כו׳ משא״כ כשמחשיך לתלוש פירות אע״פ שגינתו וחורבתו שם מ״מ לא מוכח׳ כ״כ שהוא יושב שם בשביל כך ולכך שרי דזה לא מיקרי רק הרהור לבד דמותר אך כל זה בתוך התחום שאין איסור מצד ההליכה משא״כ בסוף התחום שאין דרך להלך מהלך רב כ״כ לטייל ולעונג זה אסור אם הולך כ״כ לצורך עובדא דחול משום דכתיב אם תשוב משבת רגליך כו׳ ממצוא חפציך. אע״ג דמצד המקום שהוא שם לא מנכר׳ מלתא. וגם יוכל להיות שהולך לפעמים דרך הזה לצורך דבר מותר דשמעתי׳ משכתי׳ כו׳ מ״מ כיון דכוונתו בשביל לעשות עובד׳ דחול אסור מצד ההליכה לצורך דבר האסור והא דאמרינן בעירובין שם דבסוף התחום מותר דכיון דאין מערבין אלא לדבר מצוה א״נ חפצי שמים ומהאי טעמא לא פריך התם ממתני׳ דאין מחשיכין על התחום להביא פירות כו׳ דחפצי שמים שאני רק דקשי׳ דאסור מצד שמכין מיו״ט לשבת אע״ג דשתיק ולא אמר מידי מ״מ הו״ל הכנה דהא בהא דלא יהלך בסוף שדהו כו׳ נמי שותק ואפ״ה אסור דהוי כמזמן עצמו וה״נ הוי כמכין משבת ליו״ט וע״ז שפיר תירץ דהכא לא מוכחא מלתא דעביד בשביל העירו׳ ולכך כיון דשתיק לא הו״ל הכנה משא״כ בלא יטייל כיון דמוכחא מלתא וה״ל הזמנה אך כ״ז לענין עירוב דהו״ל חפצי שמים משא״כ היכא שרוצה לעשות חפצי עצמו בלא״ה אסור סוף התחום אף דלא מוכחא מלתא כיון דבאמת כוונתו בשביל חפציו וע״ז נאמר ואם תשוב כו׳ וזה מוכרח לענ״ד מתוספות דשבת דף ק״ן דבלאו הא דלא יטייל לא הוי קשיא ליה מאי שנא תוך התחום דשרי מסוף התחום דאסור וע״כ שהיו סוברין דתוך התחום אין איסור מצד ההליכה כלל כמ״ש משא״כ סוף התחום ומ״מ קשי׳ להו הא דלא יהלך שהוא בתוך התחום ואפ״ה אסור וע״ז תירצו דשם אעפ״י שאין האיסור מצד ההולך מ״מ האיסור מצד המקום אשר הוא עומד שם עתה דמנכרא מלתא כו׳ משא״כ להחשיך על הפירות לא מינכר׳ אבל לענין סוף התחום א״צ לחילוק זה כלל דכל שהאיסור מצד ההליכה עצמו אע״פ שיש לתלות שהולך לצורך דבר היתר מ״מ כיון דבאמת אין כוונתו לכך אסור ודברי ה״ה שכתב שהטעם משום דמנכר׳ ויבא לידי חשד צ״ע:
ס״ק כ״ג התוספות והרא״ש כתבו כו׳ צ״ע דבש״ע אין מזכיר מדיוקנ׳ ובאמת שצ״ע על הש״ע שהעתיק הך אל תפנו על מליצה ומשלים ובשבת דף קמ״ט איתא על דיוקנאו׳ רק רבינו יונה כתב לאסור משום מושב לצים. ונראה שיש חסרון איזה תיבות במג״א וצ״ל ובשבת אמרינן האי טעמא על דיוקנ׳ שאף בחול אסור להסתכל בה וכתבו התוס׳ והרא״ש כו׳ ועיין מ״ש על דברי המג״א אלו בספרי שו״ת בית אפרים סי׳ ט״ו:
(א) אעשה למחר – ודוקא אם הוא דבר שאסור לעשותו בשבת ואפילו אם הוא רק איסור דרבנן. יש שכתבו דאפילו דבר מצוה כגון כתיבת ס״ת וכה״ג אסור לומר אעשה למחר אבל בא״ר וכן במאמר מרדכי וברכי יוסף חולקים עליהם וסוברים דכל לדבר מצוה שרי ומ״מ נכון לכתחלה להחמיר כשאין צורך לזה בדבורו היום [עיין בתו״ש] ואם מתיירא שיתרשל בדבר אז לכו״ע שרי לזרוזי נפשיה דאמירה לגבוה הוי כנדר [שם בתו״ש]. אסור לעכב האינו יהודי בשבת בשביל החוב דזהו הכל בכלל ממצוא חפצך אבל יכול לומר אח״כ בחול לשופט מדוע לא עכבת הא״י בשבת כדי שיבין ויעכבנו לשבת הבאה כשיזדמן לו ובתשובת הב״ח סימן קמ״ו מתיר מי שיש לו חוב אצל האנס ובשבת נודע לו שהוא ילך מן העיר ואפשר שלא ישוב עוד מותר לילך בשבת לקבול עליו אצל השר שיפרענו דבמקום פסידא לא גזרו. אינו יהודי שהיה תפוס אצל השופט בשביל יהודי שהיה חייב לו יוכל לומר להשופט שיקבל ערבות מאינו יהודי ויניח התפוס אבל לא יאמר לו שיכתוב בערכאות [אחרונים]. כתב בא״ר סימן רמ״ד אם אינו יהודי חייב לו וירא שמא יסע בשבת יכול להתראות אליו כדי שיתן בשבילו לחבירו הא״י. ואסור לעכב נכסי ראובן ביד שמעון בשבת [אחרונים]:
(ב) דברים בטלים – היינו שאין בהם זכר לעשיית מלאכה ולעסקים כלל וגם אין בהם דברי גנאי וקלות ראש דאל״ה אפילו מעט אסור:
(ג) עונג להם – ואסור לספר בשבת איזה דבר שמצטער בו:
(ד) מותר וכו׳ – ומ״מ יזהר מלהמשיך הרבה בזה דאף בדבר שהוא עונג גמור כמו אכילה ושתיה ושינה מבואר בסימן ר״צ ובב״י בסימן רפ״ח דאין להמשיך הרבה דלאלו שאינם עוסקים בתורה בימות החול ניתן שבת עיקרו לד״ת ואפילו לת״ח היגעים בתורה כל ימות השבוע ג״כ איתא באחרונים שלא ירבו בו יותר מדאי משום בטול תורה:
(ה) לספרם וכו׳ – לאו משנת חסידים היא והנשמר מלדבר דברי חול קדוש יאמר לו. ואנשי מעשה נזהרים ביותר מזה שלא לדבר בשבת אפילו דברים הכרחיים כ״א בלשון הקודש [ונראה שטעמם הוא למגדר מלתא כדי שלא יבואו לשיחה בטלה] כ״כ בא״ר. איתא בשל״ה קבלתי אדם המבקר לחבירו בשבת בשחרית לא יאמר לו כדרך שאומר בחול צפרא טבא רק יאמר לו שבת טבא [בלשון קודש או בלשון חול כמנהגנו היום] כדי לקיים זכור את יום השבת:
(ו) כדי שיתענג וכו׳ – דאין לו לעבור על ודבר דבר בשביל חבירו ואם הוא מתענג במה שהם מתענגים אפשר דיש להקל:
(א) [סעיף א׳] ודבר דבר שלא יהא דיבורך של שבת וכו׳ מוז״ל היה נזהר מאד שלא לדבר בלשון לעז ביום שבת לא בלילה ולא ביום זולתי כשהיה אומר לנו איזה דרוש והיה צריך לאומרו בלשון לעז כדי שיבינוהו העם השומעים. גם היה נזהר שלא לדבר שיחה בטילה או דיבור של חול אפי׳ בלשון הקודש וכן היה נוהג בכל היו״ט כמו בשבת. שער הכוו׳ דף ע״ד ע״ד. פע״ח שער ח״י סוף פ׳ כ״א:
(ב) שם. ודבר דבר וכו׳ אמיה דרשב״י כד הוה משתעיא מותר מילין בשבתא הוה אמר לה שבתא היא והות שתקא. ויקרא רבא סוף פ׳ בהר. ובירושלמי אמרינן בטורח התירו בשאילת שלום בשבת תו׳ שבת קי״ג ע״ב:
(ג) שם. דבר פלוני אעשה למחר וכו׳ ואם הוא דבר מצוה מותר דלא כמ״ש האחרונים כאשר הוכיח במישור הא״ר או׳ א׳ ודחה ראייתם מס״ח סי׳ רס״ו יעו״ש. ברכ״י או׳ א׳ שע״ת או׳ א׳:
(ד) וכן אסור לקרות בס׳ בשבת כדי להכיר מקום הצריך הגהה להגיה אותו למחר אבל אם הוא מכוין לקרות ואם ימצא טעות יגיה למחר מותר. הרדב״ז בתשו׳ סי׳ תר״ץ. ברכ״י או׳ ב׳ שע״ת שם:
(ה) לעכב נכסי ראובן ביד שמעון אסור. רשד״ם ח׳ ח״מ סי׳ ק״ה. כנה״ג בהגה״ט. מ״א סק״א. א״ר א ו׳ ב׳:
(ו) לישב בחנות של גוי בשבת אסור ואפי׳ אינו שותפו. זקן אהרן בתשו׳ סי׳ ל״ג. רו״ח או׳ א׳:
(ז) לספר בשבת מאוהביו שמתו או שהן בצער אסור. ס״ח סי׳ ק״י. כנה״ג בהגה״ט. מ״א א״ר או׳ א׳:
(ח) אל ידור אדם במקום שהשוק של נכרים בשבת כי א״א שלא יחטא בדבריו או בשום דבר. ס״ח סי׳ רס״ב. והיינו דוקא כשהשוק בשכונות היהודים. כנה״ג שם. מ״א סק״ג. א״ר שם:
(ט) אסור לעכב העכו״ם בשבת בשביל החוב אבל יוכל לומר בחול לשופט מדוע לא עכבת העכו״ם בשבת. אגודה. מ״א סק״א. ובתשו׳ ב״ח סי׳ קמ״ו מתיר מי שיש לו חוב אצל האנס ובשבת נודע לו שהאנס ילך מן העיר ואפשר שלא ישוב עוד מותר לילך בשבת לקבול עליו אצל השר שיפרענו יעו״ש. והביאו א״ר סוף סי׳ זה. ח״א כלל ס״א או׳ ג׳ ומ״מ אם אפשר יעשה ע״י גוי:
(י) אסור לאדם להלך בחפציו בשבת ואפי׳ לדבר בהן כגון שידבר עם שותפו מה ימכור למחר או מה יקנה או האיך יבנה בית זה ובאיזה סחורה ילך למקום פלוני כל זה וכיוצא בו אסור. הרמב״ם פכ״ד דין א׳ וכ״כ בסמ״ג. והב״ד א״ר או׳ ב׳ וכתב דשותפו דנקט אורחא דמילתא וה״ה לאחר כמ״ש רמ״א סעי׳ ח׳ וכן בכלבו השמיט שותפו ונראה נמי אפי׳ לא אמר לאחר כלל אלא בפני עצמו כדמשמע מסתימת הש״ע ולבוש ומהר״ש וכלבו אלא דמסתמא אומר לאחר דמה ליה לדבר בפני עצמו יעו״ש:
(יא) שם בהגה. מותר לספרם בשבת וכו׳ לא משנת חסידים היא והנשמר מלדבר דברי חול קדוש יאמר לו ואנשי מעשה נזהרין בזה שלא לדבר אפי׳ הכרחיים כ״א בלשון הקודש וקבלתי אדם המבקר לחבירו בשבת בשחרית לא יאמר לו כדרך שאומר בחול צפרא טבא רק יאמר לו שבת טבא לקיים זכיר את יום השבת לקדשו. של״ה. א״ר או׳ ג׳ וכ״כ המחב״ר או׳ א׳ דהוראה זו עיילוה למערתא דחסידי ולא קבלוה הגאון החסיד בעל של״ה ואחריו נמשך הרב החסיד בעל דעת חכמה פי״א דף י״ב ע״ב ואמור רבנן קדישי הנ״ז דלפי׳ ר״ת ופסקו הש״ע דאפי׳ שיחת חולין אסור להרבות גם זה אסור (וכצ״ל בש״ע ולא כמ״ש בדפוס ואפי׳ בשיחת דברים בטלים שהוא ט״ס אלא צ״ל ואפי׳ בשיחת חולין אסור להרבות) ומפורש בדברי הזוה״ק שהוא מחלל שבת כמ״ש הרב דעת חכמה שם בטוב טעם ודעת וכ״ש דמזה ימשך ודאי לדיבור אסור ובעל נפש יגדור גדר שלא יהיה בסוג מחלל שבת ח״ו. וריב לו להרב בעל דעת חכמה על מנהג שנהגו לבקר כתות כתות בש״ק לאוהביהם וכו׳ יעו״ש באורך דברי הקדושים חיים וקיימים עכ״ל ועיין לעיל או׳ א׳ שכ״כ בשם האר״י ז״ל:
(הקדמה) סימן זה ממשיך את הסימן הקודם שעסק באיסור ״ממצוא חפצך״, שממנו למדו חכמים שאין לעסוק בשבת בדברי ימי החול. הסימן הקודם התמקד באיסור עשיית מעשה לצורך עסקיו, אף כשאין בו מלאכה (כגון ללכת לשדהו לבדוק מה צריך לעשות בו מחר). סימן זה עוסק בעיקר באיסור לדבר בשבת על צרכי החולין. איסור זה נלמד מהמשך הפסוק (ישעיה נ״ח, יג): ״וְכִבַּדְתּוֹ מֵעֲשׂוֹת דְּרָכֶיךָ מִמְּצוֹא חֶפְצְךָ וְדַבֵּר דָּבָר״. איסור זה רחב יותר מאיסור ״ממצוא חפצך״, וכולל דיבורים האסורים אף שאינם הכנה לעיסוקי האדם. עוד מתבאר בסימן זה שנאסרה גם קריאה בשטרות ובכתבים העוסקים בענייני חולין, ואיסור זה רחב אף מאיסור הדיבור.
(א) של חול – כפי שביארנו בהקדמה לסימן.
(ב) אקנה למחר – אם באמירה זו יש תכנון וקביעה למחר, הרי שהדבר אסור גם מדין ״ממצוא חפצך״. אך גם אם לאו, ואין כאן אלא אמירה בעלמא – הדבר אסור מדין ״ודבר דבר״.
(ג) אסור להרבות – כפי שנראה בהמשך, דעת מרן היא שעיקר הדיבור בשבת צריך להיות בענייני השבת או בענייני התורה. אין כאן דרישה להימנע לגמרי מדברים בטלים, אלא שלא להרבות בהם, כדי שלא לפגוע באווירת השבת. אי אפשר לכמת דין זה, התלוי ברמה הרוחנית של המדברים, כיוון שמעט דברים בטלים עבור אחד ייחשבו הרבה עבור אדם אחר.
(ד) כמו בחול – הרמ״א מסייג את הדרישה של המחבר שלא להרבות בשיחה בשבת, מפני שזו דרישה קשה עבור רוב בני האדם. וסברתו, שישנם אנשים ששיחת החולין היא עבורם עונג שבת (כמובן כשאין בה רכילות ולשון הרע). לכל הדעות המצב העדיף הוא כדברי המחבר, אולם במציאות, הרוב נוהגים כדברי הרמ״א.
(ה) שיתענג בהם חברו – שאף על פי שחברו יש לו על מה שיסמוך, לא יפגע אדם באווירת השבת שלו בעבור חברו. אולם אב משפחה, גם אם היה מעדיף לדבר רק בדברי תורה, מצווה עליו ליצור אווירה חיובית ושמחה בשולחן השבת, ואף אם הדבר כרוך בשמיעת חוויות השבוע של הילדים, שהן דברי חולין.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אלבושי שרדשערי תשובהיד אפריםמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
טור
אסור לשכור לו פועלים ולא לומר לגוי לשכור לו פועלים שכל מה שהוא אסור לעשותו אסור לומר לגוי לעשותו ואסור לומר לו אפילו קודם השבת לעשותו בשבת.
ובספר המצות התיר לומר לו אחר השבת למה לא עשית דבר פלוני בשבת שעברה ואף על פי שמבין מתוך דבריו שרצונו שיעשנו בשבת הבאה וכ״כ בעל התרומות ומסתברא קצת לאיסור.
שולחן ערוך
(ב) אָסוּר לִשְׂכֹּר פּוֹעֲלִים וְלֹא לוֹמַר לְעַכּוּ״ם לִשְׂכֹּר לוֹ פּוֹעֲלִים בְּשַׁבָּת, אַף עַל פִּי שֶׁאֵין הַיִּשְׂרָאֵל צָרִיךְ לְאוֹתָהּ מְלָאכָה אֶלָּא לְאַחַר הַשַּׁבָּת, שֶׁכָּל מַה שֶּׁהוּא אָסוּר לַעֲשׂוֹתוֹ אָסוּר לוֹמַר לְעַכּוּ״ם לַעֲשׂוֹתוֹ; וַאֲפִלּוּ לוֹמַר לוֹ קֹדֶם הַשַּׁבָּת לַעֲשׂוֹתוֹ בְּשַׁבָּת, אָסוּר; אֲבָל מֻתָּר לוֹמַר לוֹ אַחַר הַשַּׁבָּת: לָמָּה לֹא עָשִׂיתָ דָּבָר פְּלוֹנִי בְּשַׁבָּת שֶׁעָבַר, אַף עַל פִּי שֶׁמֵּבִין מִּתּוֹךְ דְּבָרָיו שֶׁרְצוֹנוֹ שֶׁיַּעֲשֶׂנּוּ בְּשַׁבָּת הַבָּאָה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״איד אפריםחכמת שלמהמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
(ג) אסור לשכור לו פועלים ולא לומר לעכו״ם וכו׳ פשוט בפרק שואל (שבת קנ.):
(ד) ואסור לומר לו אפילו קודם השבת לעשותו בשבת וכו׳ כן כתב הרא״ש בפ׳ השוכר את הפועלים בשם רב סעדיה שדקדק כן מהגמרא ואע״פ שהרא״ש דחה ראייתו מכל מקום בעיקר דינא אפשר דמודה ליה ולזה כתב דין זה ברמזים סתם לאיסורא וגם בנ״י בפ׳ הנזכר כ׳ בשם הרשב״א כדברי רב סעדיה ושהר״ן דחה ראיה זו כעין שדחאה הרא״ש והביא ראיה אחרת לאסור מדאיצטריך היתרא למי שהחשיך לו בדרך ליתן כיסו לעכו״ם לפי שאין אדם מעמיד עצמו על ממונו הא בלאו הכי אסור וכ״פ הר״ן בהדיא בפרק שואל גבי מחשיכין על התחום לפקח על עסקי כלה וכו׳ דאמירה לעכו״ם ל״ש א״ל עשה מלאכה פלוני למחר ל״ש א״ל עשה אותה היום וכ״כ בתשובות הרשב״א יהודי שנתן מעות לעכו״ם לשכור לו פועלים לבנות אסור וכ״פ הרא״ש בהדיא בפ״ק דשבת גבי אין משלחין אגרות ביד עכו״ם וכ״כ המרדכי שם וכן כתבו סמ״ג והתרומה וכן כתב הרמב״ם בפ״ו וכתב ה״ה שכן דעת המפרשים ז״ל.
וכתב הרמב״ם שם שאע״פ שאין הישראל צריך לאותה מלאכה אלא לאחר השבת אסור. ובסמ״ג וסמ״ק התירו לומר לו אחר השבת למה לא עשית דבר פלוני בשבת שעברה וכו׳ וכ״כ בהגהות בפ״ו. כתוב בפסקי הרא״ש בפרק השוכר את הפועלים בשם רב סעדיה שאסור לומר לעכו״ם מע״ש הילך מעות וקנה לי כך וכך בשבת וכתבו רבינו ירוחם בחי״ב וז״ל הגהת מרדכי בפ״ק דשבת מכאן אסר ר״ש ב״ר ברוך ליתן לעכו״ם מעות מע״ש לקנות לו בשבת אבל יכול לומר לו קנה לעצמך ואם אצטרך אקנה ממך לאחר שבת כדאשכחן גבי חמץ ישראל ועכו״ם שהיו באים בספינה וכ״כ בהגהות מיי׳ פ״ו וכתבו הגהת מיימון ולא דמו לכל הנהו דשרו ב״ה עם השמש דכולהו אי בעי עביד מחר אי בעי ימתין ונמצא דעכו״ם אדעתא דנפשיה קא עביד אבל הכא א״א כי אם למחר ביום השוק עכ״ל ונ״ל דיום השוק לאו דוקא אלא אורחא דמילתא נקט וה״ה דאפילו אינו יום השוק כיון שהוא אומר לו לקנות בשבת אסור וזהו עיקר החילוק דבהנך אינו אומר לו שיעשה בשבת כתב המרדכי בפרק קמא דשבת וז״ל ובסמ״ג פסק דמותר לתת לעכו״ם מעות מע״ש לקנות מה שירצה ובלבד שלא יאמר לו קנה בשבת או למסור לו בגדים למכור ובלבד שלא יאמר לו מכור בשבת אלא מכור וקנה לי לכשתחפוץ עכ״ל ובסמ״ק מתיר ליתן לעכו״ם מע״ש מלבושים למכור כל שקצץ לו שכר דדמי למשלח אגרות ביד עכו״ם וקצץ לו שכר דשרי ומשמע מדבריו שאם לא קצץ לו שכר אסור דומיא דאגרות ונראה דבשלא קצץ לו שכר מותר ליתן לו בד׳ ובה׳ דומיא דאגרות זולתי לדעת הרמב״ם והרי״ף דאף באגרות אסור כל שלא קצץ לו שכר כמו שנתבאר בסי׳ רמ״ז:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ג) אפילו קודם השבת כו׳ כתב באשר״י והגהות מרדכי שאסור ליתן לעכו״ם מעות מע״ש לקנות לו בשבת בין אם הוא יום השוק או לא אבל יכול לומר קנה לעצמך אם אצטרך אקנה ממך כדאשכחן גבי חמץ ובמרדכי בשם סמ״ג כתב עוד היתר שמותר לתת לעכו״ם מעות מע״ש לקנות לו אימתי שירצה ובלבד שלא יאמר לו קנה בשבת. וכן מותר ליתן לו מלבושים למכור ובלבד שלא יאמר לו למכרן בשבת אלא מכור וקנה לי אימת שתרצה וכל זה כתב להלכה בש״ע ע״ש:
(ג) ומ״ש רבינו ומסתברא קצת לאיסור לפעד״נ דהעיקר כספר המצות שהרי בסמוך יתבאר דמותר לומר לחבירו בשבת הנראה שתעמוד עמי לערב דאע״פ דשניהם יודעים שע״מ לשוכרו לפעולתו הוא מזהירו כיון דלא מפרש בהדיא ה״ל הרהור ולא דיבור כ״ש לענין אמירה לעכו״ם כיון דלא מפרש בהדיא לעשות כך וכך בשבת אע״פ שמבין מתוך דבריו שרצונו שיעשה כן בשבת הבאה אין זה אמירה לעכו״ם שבות דאסור ואפי׳ בשבת גופיה אם לא מפרש בהדיא לעשות כך וכך אלא אמר ליה דבר אחר והעכו״ם מבין שרצונו שיעשה כך וכך אין זה איסור אמיר׳ לעכו״ם שבות וכן נוהגי׳ לומ׳ לעכו״ם שיקנח חוטמו והעכו״ם מבין שרצונו שיסיר הפחם שבראש הנר כדי שיהא מאיר ומנהג ישראל תורה היא ע״פ גדול שהורה כן ע״פ ספר המצות ודלא כרבינו:
(ד) שם במשנה ק״נ
(ה) מהא דעכו״ם שבא לכבות וכו׳ קכ״א
(ו) רמב״ם בפרק ז׳
(ז) הרא״ש בפרק ז׳ דב״מ והר״ן בשם רבי סעדיה ורמב״ם פרק י׳ וש״פ
(ח) סמ״ג וסמ״ק והגהות בפרק ו׳
(ב) אע״פ שמבין כו׳ – והטור כ׳ ע״ז ומסתבר קצת לאיסור והוא תמוה מאד מ״ש מאמיר׳ כל המכבה אינו מפסיד דשרי בסימן של״ז וזהו אפי׳ בשבת גופיה וכ״כ מו״ח ז״ל דאפי׳ בשבת גופיה מותר לדבר בל׳ רמז שיבין לעשות איזה דבר וראי׳ מהא דמותר לו׳ לישראל הנראה בעיניך שתעמוד עמי לערב ולקמן סי׳ זה בסופו כתב רמ״א דאסור לרמוז לעכו״ם כל מה שאסור לומ׳ לו וכן עיקר.
(ב) לשכור לו פועלים. אבל בדבר שאינו אלא חומרא בעלמא שרי לו׳ לעכו״ם (רד״ך ח״ב וע׳ בר״ש יונה נ״א):
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ה) אסור לשכור וכו׳. אבל בדבר שאינו אלא חומרא בעלמא שרי לומר לכותים (כנסת הגדולה), וצריך עיון:
(ו) ואפילו לומר וכו׳. תמיהני על קיצור של״ה הנדפס בשנת תנ״ג שכתב זה לשונו, לענין הטבת נרות או למלאות שמן בשבת צריך לאומרו לכותים קודם שבת עד כאן לשונו, וצריך לומר דכתב כן על הנוהגין להקל בסעודת שבת עיין סימן רע״ו:
(ז) [לבוש] לעשות דבר זה וכו׳. כלומר אפילו מלאכה שאין צריך לו אלא לאחר שבת (מלבושי יום טוב), וכן כתב הרמב״ם ריש פרק ו׳:
(ח) אבל מותר וכו׳. והטור כתב ומסתבר קצת לאיסור והוא תמוה מאי שנא מאמירת כל המכבה אינו מפסיד דשרינן בסימן של״ד (ט״ז), ולא קשה מידי דהתם משום פסידא שאני ועיין סימן נ״ו, ועוד יש לומר דהתם אינו אומר לנוכח אבל הכא הוי כמו ציווי לכותי זה, ומכל מקום לדינא לא שבקינן מסתבר דטור לפני ספר התרומות וסמ״ג וסמ״ק והגהות מיימוני המתירין ועוד דבתשובת מהר״מ מרוטנבורג סימן תקנ״ט דיש מתירין לומר אפילו קודם שבת לעשות כך בשבת ואף דבסימן ר״ב דחוהו לגמרי מכל מקום בזה כדאי לסמוך עליו וגדולה מזו התיר בתשובת ר׳ יום טוב צהלון סימן רמ״ד אפילו שיודיענו קודם שאמירה לכותי מותר ומתוך כך הבין מדעתו וגם מותר לומר לו לא היית מפסיד שהייתי אני נותן לך שכרך:
(ג) לעכו״ם – ואסור לומר לעכו״ם שיאמר לעכו״ם אחר לעשות לו מלאכה הגאון מוהר״ר גרשון ז״ל בשו״ת חות יאיר סי׳ מ״ט ובסי׳ נ״ג דעת חות יאיר להקל וכ״ש בשבות ע״ש. בדבר שאינו אלא חומרא בעלמא שרי לומר לעכו״ם. הרד״ך מ״א:
(ד) ס״ב ולא לומר – גמ׳ שם פשיטא כו׳:
(ה) אע״פ – שם דהא שכר הפועלים על מחר:
(ו) שכל – שם פשיטא כו׳:
(ז) אפי׳ – מההוא דשולח איגרת כו׳ ומי שהחשיך לפרש״י:
(ח) אבל מותר – כמ״ש הנראה בעיניך כו׳ שמבין מדבריו כמ״ש רש״י שם ואע״ג שדוקא לערב אבל בשבת עצמו אסור כמ״ש בסכ״ב שאני התם שהאמירה בשבת משא״כ בחול מותר:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

אסור לשכור פועלים – ג״ב הנה בדין אם מותר למכור איזה קנין בקרקע לנכרי לבנות בשבת עמ״ש דרך אגב בחיבורי ליו״ד מהדורא זיי״ן סי׳ נ״ט מ״ש שם. וחלילה לעשות כן ע״ש בטוב טעם גם בנדון הפארלייבען כתבנו שם ודו״ק:
(ז) אסור וכו׳ – סעיף זה וכן הסעיפים דלקמן מה שאסור הוא משום ממצוא חפצך דהכל בכלל עשיית חפציו:
(ח) לשכור לו פועלים – וה״ה כל דבר שאסור לישראל לעשות מצד הדין אסור לומר לא״י לעשותו אבל בדבר שאינו אלא מנהג וחומרא בעלמא שרי לומר לא״י לעשותו:
(ט) בשבת – ואפילו אם יאמר לא״י שישכור לו פועלים אחר השבת ג״כ אסור [ח״א]:
(י) אע״פ שמבין וכו׳ – ר״ל אפ״ה מותר כיון שאינו אומר לו בפירוש רק דרך רמז ולא דמי למה שכתב הרמ״א בהג״ה בסכ״ב דאפילו דרך רמז לעשות בשבת אסור התם כשמרמז לו בשבת גופא ע״ז חמיר טפי:
(יא) שרצונו שיעשנה וכו׳ – ומ״מ לא יהנה הישראל מאותה מלאכה עד אחר השבת כדין א״י שעשה מלאכה לצורך ישראל א״נ מיירי בדבר שאין גוף הישראל נהנה ממנו כגון שכבר יש נר ואש והא״י מוסיף דאל״כ הא אפילו אם הא״י הדליקה מעצמו אסור לישראל ליהנות ממנו [אחרונים]:
אסור לשכור פועלים ולא לומר וכו׳ – היינו אפילו אם לא יקצוב להם סכום השכירות ויגמור עמהם המקח אלא שידבר הא״י עמהם מענין הפעולה ושאם רוצים להשתכר עצמם ג״ז אסור [תשובת חו״י סימן מ״ט ע״ש שהביא ראיה לזה מסימן ש״ו ס״ו דגם זה לא הותר אלא בחפצי שמים ע״ש]:
ואפילו לומר וכו׳ לעשותו בשבת אסור – ואפילו קצץ לא מהני בזה כיון שמיחד לו הפעולה על השבת וכדלעיל בסימן רמ״ז ובסימן רנ״ב והנה הח״ס בחלק או״ח סימן סמ״ך מצדד לומר דדוקא לומר לא״י שיעשה בעצמו מלאכה בשבת אסור אף בחול לומר לו אבל לשכור לו פועלים דזה הוי אמירה דאמירה דהיינו שהישראל אומר לא״י שיאמר לפועלים לעשות לו מלאכה בשבת אין איסור בזה כשאומר לו בחול [ומיירי במלאכה שא״צ למחות כשרואה את הא״י עושה מעצמו בשבת וכמו שנצייר בסוף הסעיף במ״ב] והוא מלתא חדתי ומתשובת הרשב״א המובא בב״י בסעיף זה מוכח להיפוך ע״ש:
(יב) [סעיף ב׳] אסור לשכור פועלים וכו׳ דוקא לדבר הרשות אבל לדבר מצוה מותר לשכור פועלים. ריא״ז עי״ש. ער״ה או׳ ב׳ מיהו ח״א כלל ס״א או׳ ב׳ כתב דגם לדבר מצוה אסור לשכור יעו״ש:
(יג) שם. ולא לומר לעכו״ם לשכור וכו׳ דוקא בדבר שלכל הפחות יש בו משום שבות אבל בדבר שאינו אלא חומרא בעלמא לא גזרו. הרד״ך בית כ״ב חדר ז׳ כנה״ג בהגה״ט. מ״א סק״ב. תו״ש או׳ ג׳:
(יד) שם. ולא לומר לעכו״ם לשכור וכו׳ ואפי׳ לומר לו בשבת שישכור פועלים לאחר שבת אסור. ח״א כלל ס״ב או׳ א׳ ופשיטא דאסור לומר לעכו״ם שיעשה לו מלאכה למחר. הרדב״ז בתשו׳ סי׳ תרפ״ד. ברכ״י או׳ ד׳:
(טו) אסור לומר לעכו״ם שיאמר לחבירו עכו״ם לעשות מלאכה. מהר״ר גרשון אשכנזי בתשו׳ הובאה בשו״ת חו״י סי׳ מ״ט ונ״ג. וכן הסכים מהרי״ע בס׳ בני יהודה דף ס״ז ע״ב. ברכ״י או׳ ה׳ וכ״כ בס׳ שלחן עצי שטים סי׳ א׳ דישראל שאומר לעכו״ם. ועכו״ם לעכו״ם אחר הוי רק שבות אחד. וכ״כ בשו״ת שנות חיים סי׳ ל״ח וסי׳ קע״ה. אמנם בתפא״י על המשניות בכלכלת שבת בדמי אמירה לנכרי סי׳ ה׳ כתב דהוי שבות דשבות יעו״ש. ונ״מ לענין מ״ש לקמן סעי׳ ה׳ דשבות דשבות במקום מצוה או לצורך הרבה מותר יעו״ש. וא״כ כיון דרובא דרבוותא חשבה לה אמירת עכו״ם לחבירו לשבות אחת הכי נקטינן ורק אם יש עוד איזה צדדין להקל אפשר דיש לסמוך על המתירין ועיין שד״ח כללים מע׳ א׳ או׳ קע״ד:
(טז) והנה בענין עיקר אמירה לעכו״ם בשבת. אם איסורו דאורייתא או מדרבנן עיין שד״ח כללים מע׳ א׳ או׳ קס״ד שהביא פלוגתא בזה יעו״ש:
(יז) שם. ואפי׳ לומר קודם השבת וכו׳ משמע דאפי׳ לשכור לו פועלים לבנות בחול דהוי שבות אסור. וכן דעת ר׳ סעדיה ור״ש בר ברוך והסמ״ג והטור דאמירה לגוי בע״ש אפי׳ בשבות אסור יעו״ש. אבל מדברי הרשב״א סי׳ תתע״ה משמע דשרי לומר לעכו״ם בע״ש לשכור לו פועלים בשבת לבנות בחול. וכ״כ הרוקח סי׳ פ״ח והריב״ש סי׳ שפ״ז דף רצ״ז. וכ״כ הרי״א ששון סי׳ קנ״ו שכ״נ מלשון הרמב״ם יעו״ש. וכ״כ הרדב״ז ח״א סי׳ קל״ב דלא אסרינן אמירה לגוי בע״ש אלא כשאומר לו לעשות מלאכה יעו״ש. ער״ה או׳ ג׳ ועי״ש:
(יח) וראיתי להרשב״ץ ח״ב סי׳ רפ״א דאסר לומר לגוי להביא חפצים מבית לבית בלא עירוב אפי׳ לדבר מצוה ואפי׳ א״ל כן קודם השבת יעו״ש. והוא אזיל לטעמיה דס״ל דלא התירו שבות דשבות אלא במילה שדוחה שבת כמ״ש סי׳ קצ״ז דאין הכל מודים להרמב״ם יעו״ש אבל לדידן דשרינן שבות דשבות במקום מצוה מותר וכ״ש כשאומר לו כן קודם השבת דאיכא מאן דמתיר אפי׳ שלא במקום מצוה, וכ״כ הרדב״ז דמותר מן הדין לומר לגוי בע״ש שיבא לנגן למחר דלא אסרינן אמירה לגוי מע״ש אלא במלאכה אבל הכה ישראל עצמו אינו אסור אלא משום גזירה ואיכא נמי מאן דמתיר לומר לגוי לנגן בשבת והבו דלא להוסיף עלה יעו״ש. ואע״ג דהרא״ש הביאו ב״י סי״ תקי״ז אסר כה״ג גבי יונים לצורך ישראל ע״ש מ״מ סמכינן על הנך רבוותא להתיר בפשיטות מע״ש לצורך מצוה ואפי׳ מאן דמחמיר בשבות דשבות אפי׳ במקום מצוה לא יחמיר כ״כ מע״ש וכ״ש בכה״ג דהרי הגמ״ר כתב דבל״ה בר״ה שרינן אמורה לגוי משום דיכול להביא ע״י מחיצות בני אדם יעו״ש. ועיין מ״ש סי׳ תרנ״ה בשם ר״י וריטב״א דלא אסרו אמירה לגוי בשבות שאין בו מעשה בגוף הדבר כגון הוצאה מרשות לרשות יעו״ש. ער״ה שם:
(יט) שם. אבל מותר לומר לו אחר השבת למה לא עשית וכו׳ שרצונו שיעשנו בשבת הבאה. כ״כ בסה״ת והסמ״ג והגמ״י פ״י ודברים כפשטן הם תמוהים דמשנה שלימה שנינו פ׳ כל כתבי דאם הדליק העכו״ם מעצמו אסור לישראל ליהנות ממנו וכיוצא וכמ״ש לקמן סי׳ שכ״ה וכמו שתמה הגו״ר כלל ג׳ סי׳ כ״א ואחריו בס׳ י״א יעוש״ב. והרי תני בתוספתא פי״ד דבעכו״ם המכירו שעשה לעצמו אסור ליהנות מפני שמרגילו ועושה לשבת אחרת וא״כ איך הותר זה. ולכן נראה דאין להקל בזה אלא בדבר שאין גוף הישראל נהנה ממנו וכמ״ש הגו״ר. או שכבר יש נר ואש ועכו״ם מוסיף כמ״ש י״א. ברכ״י או׳ ו׳ ומ״ש הט״ז או׳ ב׳ על הטור ונטה דעתו להקל כבר פקפק עליו המש״ז או׳ ב׳ יעו״ש. ולפ״ז בכל הני שריותא נמי דכתב הב״ח לומר לעכו״ם שיקנח חוטמו והוא יבין שיקנח הפחם שבראש הנר וכן מ״ש שכנה״ג בהגה״ט או׳ ב׳ לומר הנר אינו מאיר והשפחה מבינה וחותכת ראש הפתילה או כשרוצה איזה ספר במקום שאין שם נר אומר לשפחה שתביא לו איזה דבר משם והיא תדליק את הנר וילך אחריה ונוטל הספר בכל זה אין להקל. וכ״כ עיקרי הד״ט סי׳ י״ד או׳ ק׳ בשם המו״ק יעו״ש וכ״כ כנה״ג בהגה״ט בשם שה״ג פ׳ שואל דהרמיזה בשבת עצמו לצורך השבת עצמו לכ״ע אסור. וכ״כ המ״א ס״ק ל״א דלא כהב״ח יעו״ש. ועיין לקמן או׳ ס״ד. ומיהו רק באומר הבית חשוך והשפחה תבין מאליה להסיר הפחם יש מתירין כמ״ש לקמן או׳ ה״ן:
(ו) הקדמה לסעיף – מסעיף זה עד סעיף ה׳ נעסוק באיסור אמירה לגוי בשבת. איסור זה כבר נדון בסימנים רמ״ג-רמ״ו, ושם עיקר העיסוק היה במלאכה שגוי עושה בשבת בלא שנתבקש לכך בשבת עצמה על ידי יהודי, והיהודי גם אינו נהנה מהמלאכה בשבת. שם ראינו שלעתים נחשב הגוי כשליחו של היהודי בעשיית המלאכה, ולכן הדבר אסור; וכן לעתים הדבר אסור משום שנראה שהגוי עובד בשבת עבור היהודי.
בסימן רע״ו ובסימן רכ״ה דן המחבר באיסור ליהנות בשבת עצמה ממלאכה שגוי עשה עבור ישראל (אפילו אם לא נתבקש לעשותה). טעמי האיסור הם שאם ישראל נהנה מכך, נראית המלאכה כנעשית בשליחותו, ויש פגיעה בשבת אם מלאכותינו ייעשו בה, ואפילו על ידי גויים.
סעיפים אלה דנים באיסור ״ודבר דבר״ בדיבורינו עם גוי. מטעם זה נאסר לעתים לבקש בשבת מגוי שיעשה מלאכה (אפילו אם נעשית אחר השבת). תוך פירוט איסור זה ישנן גם חזרות על הלכות שראינו בסימנים הקודמים, כפי שנבאר.
(ז) לשכור פועלים – אסור לשכור פועלים בשבת, הן משום שבכך הוא עוסק בחפציו בשבת (״ממצוא חפצך״), והן משום דיבור האסור בשבת (״ודבר דבר״). דין זה הובא בסימן זה מהטעם השני.
(ח) אלא לאחר השבת – אם נהנה ממלאכת הגוי בשבת יש בכך איסור נוסף. אך אפילו אם לא נהנה מן המלאכה – עצם האמירה לגוי לחלל שבת אסורה מדין ״ודבר דבר״.
(ט) לעשותו – משום שיש בכך טיפול בחפציו על ידי דיבור בשבת.
(י) אסור – משום שאנו מייחסים פעולה זו לישראל, שהרי היא נעשית בשליחותו. ואף שאין כאן מלאכה ממש, ורק מבקש מהגוי לשכור פועלים, הכלל הוא שכל דבר שאסור לישראל לעשות בשבת אסור לבקש מגוי שיעשנו.
(יא) שיעשנה בשבת הבאה – בדרך זו, כשאין בקשה ישירה, אין הגוי נחשב כשלוחו. ההיתר הוא דווקא בדבר קל, כשרומז לו שרצונו שישכור פועלים בשבת הבאה; אבל אסור לרמוז לו שיעשה בשבת מלאכה ממש, כפי שהתבאר בסימנים רמ״ג-רמ״ז.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״איד אפריםחכמת שלמהמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
שולחן ערוך
(ג) אָסוּר לִתֵּן לְעַכּוּ״ם מָעוֹת מֵעֶרֶב שַׁבָּת לִקְנוֹת לוֹ בְּשַׁבָּת, אֲבָל יָכוֹל לוֹמַר לוֹ: קְנֵה לְעַצְמְךָ וְאִם אֶצְטָרֵךְ אֶקְנֶה מִמְּךָ לְאַחַר הַשַּׁבָּת.
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהמגן אברהםעטרת זקניםבאר היטבביאור הגר״אלבושי שרדהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ט) רא״ש שם ור״י בפרק י״ב וש״פ
(י) הגהות מרדכי פרק קמא דשבת והג״מ פרק ו׳
(ג) אסור ליתן. וז״ל (הג״א) [הגמ״י] אסו׳ ליתן לעכו״ם מעות בע״ש שיקנה לו למחר ביום השוק ול״ד למ״ש בסי׳ רנ״ב דשרי ובסימן רמ״ז דהתם אם ירצה העכו״ם לא יעשה עד למחר ביום החול אבל הכא א״א לו כי אם למחר ביום השוק עכ״ל משמע בהדיא דאפי׳ אינו או׳ לו לקנות בשבת אסור כיון דא״א לקנות כ״א בשבת דאי אומר לו לקנות בשבת אפי׳ בכל השבוע אסור כמ״ש בהג״מ דדמי לפוסק לשבות ע״ש שכ׳ שאין היתר אלא לומ׳ קנה לעצמך וכו׳ וזה ברור דלא כב״י וה״ה כשיום השוק בשבת אסור ליתן לו דבר למכור וכ״כ בס׳ מ״כ וכת׳ דבד׳ וה׳ מותר כמ״ש סי׳ רמ״ז ורנ״ב וכ׳ בס״ח אל ידור אדם בעיר שיום השוק בשבת כי א״א שלא יחטא ואם השוק אינו בשכונת היהודים שרי (כ״ה):
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) מע״ש – ואם יום השוק בשבת ואינו בנמצא לקנות אלא בו אסור. וה״ה כשיום השוק בשבת אסור ליתן לו דבר למכור. וכתב הט״ז ונ״ל דבכל הני דמתירין (ב״ה עם השמש) כגון נותנים כלים לכובס וכו׳ יש איסור אם נותן לו הכלי סמוך לשבת ואמר ליה ראה שאני צריך להם במ״ש דה״ל כאומר בפירוש שיכבסם בשבת וכן לענין אם נתן לו מעות בע״ש לקנות ואמר ליה שילך לדרכו במו״ש וע״ל סי׳ שנ״ב ס״ב. ובס״ח כתב דאל ידור אדם בעיר שיום השוק בשבת כי א״א שלא יחטא. ואם השוק אינו בשכונות היהודים שרי כנה״ג. וכתב עוד הט״ז נ״ל מה שהתירו אם לא זכר לו שיקנה בשבת מ״מ לא יהנה ישראל ממנו באותו שבת דעכ״פ עשה בשביל ישראל ע״ש:
(ט) ס״ג אסור ליתן – כנ״ל בס״ג אפי׳ לומר כו׳:
(י) אבל יכול – כמ״ש הרא״ש בשם תוספתא בפ׳ כל שעה לענין חמץ ע״ש:
(ג) מ״א סק״ג אפילו בכולה שבוע אסור כצ״ל:
(ד) שם וכ״כ בספר מ״ב וכ׳ דבד׳ וה׳ מותר כמ״ש סימן רמ״ז ורנ״ב כצ״ל ותימא הוא הא כיון דיום השוק בשבת ה״ל כאומר לו שיעשה בשבת וזה אסור בכל השבוע וכן הקשה הא״ר וכן עיקר שאסור וכן מוכח במג״א סימן רצ״ב סק״ח:
(א) מג״א ס״ק ג׳ אפי׳ בכולה אסור כמ״ש בהגמ״נ. אפי׳ בכל השבוע (מק״ח):
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יב) מע״ש וכו׳ – וה״ה דאפילו מתחלת השבוע אסור כיון שייחד לו על שבת וכנ״ל בס״ב ואפילו קצץ לא מהני בזה אלא נקט מע״ש משום סיפא דאם אומר לו קנה לעצמך אפילו מע״ש מותר:
(יג) אבל יכול וכו׳ – מקור דין זה נלמד מהא דלקמן סימן תמ״ח ס״ד לגבי חמץ ועיין בב״ח ובא״ר שמצדדים שם דאפילו אם מבטיחו שיקנה ממנו אח״כ ג״כ מותר כיון דעכשיו קונה לעצמו:
אסור ליתן לא״י מעות מע״ש וכו׳ – ועיין בפמ״ג שמסתפק לאסור אפילו כשאין נותן לו מעות כיון דאומר לו שיקנה בשבילו:
(כ) [סעיף ג׳] אסור ליתן לעכו״ם מעות מע״ש לקנות לו בשבת. וה״ה אם נותן לו מעות בשאר ימי החול לקנות לו בשבת אסור. לבו״ש. ואפי׳ קצץ לו מכר לא מהני כיון שמזכיר לו לקנות בשבת וכמ״ש רס״י רמ״ז. ועיין לקמן או׳ כ״ה:
(כא) שם. לקנות לו בשבת. ישראל ועכו״ם שותפים לקנות דבר מהמלך והמכירה בשבת אסור לצוות לעכו״ם לקנותו. בית יהודה סי׳ מ״ד. ברכ״י או׳ ז׳:
(כב) שם. אבל יכול לומר לו קנה לעצמך וכו׳ ודוקא אומר קנה לעצמך הא לקנות לצורך ישראל אסור אף בלא נתינת מעות. א״א או׳ ג׳:
(כג) שם. ואם אצטרך אקנה ממך וכו׳ בב״י כתב שזה נלמד מחמץ סי׳ תמ״ח סעי׳ ד׳ יעו״ש. וכתב בס׳ דברי צבי דף ל״ב דלפי מ״ש במ״א שם שמותר להבטיחו שוודאי יקנה ממנו וכ״כ במקו״ח שם. וט״ז כתב שם שיוכל לומר לו אתן לך ריוח וכ״כ הח״י שם א״כ ה״נ בשבת שרי לומר כן. א״ח או׳ ה׳:
(יב) בשבת – כיוון שאז הגוי הקונה דבר מה בשבת נחשב לשלוחו של היהודי.
(יג) לאחר השבת – כי כך הגוי אינו נחשב לשלוחו של היהודי בזמן הקנייה. ואף שיש בכך מעין הערמה, התירו את הדבר, כיוון שכל איסור האמירה בערב שבת הוא הרחקה גדולה1.
1. יש פוסקים המתירים זאת אפילו כשהיהודי מלווה לגוי את הכסף, אולם בסעיף כ״א נראה שהמחבר אוסר זאת.
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהמגן אברהםעטרת זקניםבאר היטבביאור הגר״אלבושי שרדהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
שולחן ערוך
(ד) מֻתָּר לָתֵת לְעַכּוּ״ם מָעוֹת מֵעֶרֶב שַׁבָּת לִקְנוֹת לוֹ, וּבִלְבַד שֶׁלֹּא יֹאמַר לוֹ: קְנֵה בְּשַׁבָּת. {הַגָּה: וְכֵן מֻתָּר לִתֵּן לוֹ בְּגָדִים לִמְכֹּר, וּבִלְבַד שֶׁלֹּא יֹאמַר לוֹ לְמָכְרָן בְּשַׁבָּת (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם סְמַ״ג). מִי שֶׁשָּׂכַר עַכּוּ״ם לְהוֹלִיךְ סְחוֹרָתוֹ, וּבָא הָעַכּוּ״ם וּלְקָחָהּ מִבֵּית יִשְׂרָאֵל בְּשַׁבָּת, אָסוּר; וְרָאוּי לַעֲנֹשׁ הָעוֹשֶׂה (רַבֵּנוּ יְרוּחָם חי״ב ב״י סי׳ ש״ו).}
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבאשל אברהם (אופנהיים)ביאור הגר״אלבושי שרדיד אפריםמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יא) מרדכי פרק קמא דשבת בשם סמ״ג יסמ״ק
(ג) שלא יאמר לו קנה בשבת – ב״י הביא דברי הג״מ פ״ו וז״ל ול״ד לכל הני דשרי ב״ה עם השמש דכולהו אי בעי עביד מחר אי בעי ימתין ונמצא העכו״ם קעביד אדעתא דנפשיה אבל הכא א״א כי אם למחר ביום השוק עכ״ל. כ׳ ב״י ע״ז יום השוק לאו דוקא אלא אורחא דמלת׳ נקט דאפי׳ אינו יום השוק כיון שהוא או׳ לקנות לו בשבת אסור וזהו עיקר החילוק דבהנך אינו אומ׳ לו שיעשה בשבת עכ״ל ונ״ל דנקט יומא דשוק׳ דבזה אפי׳ אם אינו מזכיר בפי׳ שיקנה בשבת אלא נותן לו מעות שיקנה לו סתם ובאותו מקום אינו מצוי לקנות כ״א בשבת שהוא יומא דשוקא כמו שרגיל בעיירות קטנות ה״ל כמזכיר יום השבת בפי׳ ובמקום שמצוי קצת גם בשאר ימים אין איסור אלא א״כ מזכיר בפי׳ יום השבת ונ״ל עוד דאפי׳ בהנהו דמתירין ב״ה עם השמש כגון נותנין כלי לכובס עכו״ם יש איסור אם נותן לו הכלים סמוך לשבת וא״ל ראה שאני צריך להם במ״ש דה״ל כאומר בפי׳ שיכבסם בשבת וכן לענין אם נותן לו מעות בע״ש לקנות וא״ל שילך לדרכו במ״ש כנלע״ד. ונ״ל עוד במה שהתירו אם לא זכר לו שיקנה בשבת מ״מ לא יהנה ישראל ממנו באותו שבת דעכ״פ עשה בשביל ישראל וזה דומה לעכו״ם שהדליק נר בשביל ישראל ואפי׳ אם קוצץ לו שכר ע״ז לא מהני דמ״מ עושה המלאכה בשביל ישראל וכתב בסמ״ק כי היכי דאין משלחין אגרת ביד עכו״ם אם יודע שנושאו בשבת אלא א״כ קוצץ לו דמים כן הוא בנותן לו מלבושים למכור משמע דבלא קצץ יש איסור בכל גוני כמו באגרת.
(ד) וכן מותר ליתן. עסי׳ רמ״ה ס״ה והע״ש לא ע״ש:
(ה) מבית ישראל. בשבת אסור דע״כ לא שרי אלא מבע״י קצת אבל בשבת אסור וכמ״ש סימן רנ״ב ועמ״ש סימן ש״ה סכ״א וסי׳ רמ״ז:
(ו) לענוש העושה. לפי עשרו בממון או במלקות אם אין לו ממון [שם] וכתב ר״א ששון סימן קנ״ו דאם טעה שסבר שמותר אין עונשין אותו ונאמן לומר שעשה בשוגג וי״א דהכא מיירי בשכיר יום אבל בקציצת דמים מותר והביא ראיות לדבר ועל כל זה לבי נוקפי עכ״ל וע׳ בסימן רנ״ב משמע דאפי׳ קצץ אסור כיון שעשה בשבת עמ״ש שם ס״ב בשם הגמ״ר ונ״ל דאפילו יחד לו מקום אסור כיון שהסחורה של ישראל ומיהו אם העכו״ם לקחה מבית הישראל קודם השבת אף על פי שמפליג בשבת שרי:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ט) ובלבד שלא וכו׳. ודעת הט״ז ועולת תמיד ומגן אברהם דאם אי אפשר לקנות כי אם ביום השבת כגון בכפרים שאין שכיח כלל כי אם ביומא דשוקא והשוק בשבת אפילו נותן סתם אסור ודלא כמשמע בבית יוסף, ובספר מנחת כהן פסק כבית יוסף אם לא שאומר לקנות ביום השוק דהוי כאומר לקנות בשבת ואינו עיקר אלא אפילו בסתם אסור. כתב מגן אברהם והוא הדין שאסור ליתן לו דבר למכור וכן כתב בספר משאת בנימין וכתב דברביעי וחמישי מותר כמו שכתב בסימן רנ״ג, עד כאן, וצריך עיון הא ודאי אסור אפילו מיום ראשון לומר לעובד כוכבים שיעשה בשבת וכדמשמע מלבוש ומשאת בנימין גופיה שם וכן מבואר ברמב״ם וטור שכתבו סתם דאסור לומר קודם שבת וכן משמע מדין דאמירת אחר שבת הנזכר לעיל וכן משמע בתשובת מהר״מ שם, וזה שאי אפשר למכור ולקנות אם לא בשבת הוי כאומר בפירוש לדידהו ולא דמי לסימן רנ״ב סעיף ב׳ דשם אינו מוכרח לעשות בשבת וכן באיגרת ריש סימן רמ״ז ואפילו הכי החמיר רמ״א שם. כתב הט״ז אפילו בכלים לכובס דמתירין ליתן לעובד כוכבים יש איסור אם נותן הכלים סמוך לשבת ואמר לו ראה שאני צריך להם במוצאי שבת דהוה ליה כאומר בפירוש שיכבסם בשבת וכן אם נותן לו מעות בערב שבת ליקנות ואמר לו שילך לדרכו במוצאי שבת, עד כאן, והוא פשוט ועיין סימן רנ״ב ס״ב. עוד כתב נראה לי דמה שהתירו אם לא זכר לו שיקנו בשבת מכל מקום לא יהנה ישראל באותו שבת אפילו בקצץ כמו בנר שהדליק בשביל ישראל, עד כאן, וצריך עיון מסימן רנ״ב סעיף ד׳ דמותר ללבוש ועיין ס״ק ט׳ שם ועוד דהתם מלאכה דאורייתא אבל הכא מקח וממכר דרבנן היא:
(י) וכן מותר וכו׳. כתב עולת תמיד תימא דבסימן רמ״ז באיגרת פסק דוקא בקוצץ לו שכר וכאן הקיל, עד כאן, ואשתמיטתיה בסוף סימן רמ״ה ובשולחן ערוך סעיף ה׳ שם דגם בזה דוקא בקציצה מותר גם לט״ז דדייק הכא כן מסמ״ק אשתמיט שולחן ערוך שם וכן כתב מגן אברהם, אך צריך עיון על רמ״א ולבוש שחזרו וכתבו הכא וראיתי במלבושי יום טוב שכתב דאישתמיט להו דברי שולחן ערוך שם, עד כאן, ובעיני תמוה לחשוד לרמ״א בהכי ועוד למה התיר כאן בסתם לכן נראה לי דסבירא ליה לרמ״א מדהתירו הסמ״ג ומרדכי בסתם אלמא דאפילו לא קצץ מותר ולא דמי לאיגרת דכתב ניכר ביד ישראל וכדפירשתי בריש סימן שם (ובס״ק ג׳), והסמ״ג אפשר דמיירי נמי כשבגדיו ניכרין ובהכא מיירי רמ״א בסימן רמ״א וצריך עיון, ובנותן לו מעות בערב שבת פשיטא דמותר אף בלא קצץ:
(יא) וראוי להעניש וכו׳. כתב בעולת תמיד סימן ש״ו דוקא במזיד אבל בשוגג אין להענישם בממון ויש אומרים דוקא בשכיר יום אבל בקציצות דמים מותר, עד כאן, ולא ידעתי מנא ליה דמשמע דמיירי בקציצה ואסור משום דנוטל מביתו של ישראל וכהאי גוונא איתא ריש סימן רמ״ד, שוב ראיתי בכנסת הגדולה שהביא כן בשם תשובות ר״א ששון סימן קנ״ו אבל סיים שלבו נוקפו בדבר גם מגן אברהם כתב דבסימן רנ״ב משמע דאפילו קצץ אסור, גם מה שכתב עולת תמיד אין להענישם בממון בתשובת ר״א ששון מבואר דאין להענישו כלל ושנאמן אם אין עדים ואמתלאות בדבר ועיין בחושן משפט סימן ל׳ סעיף כ״ד. כתב מגן אברהם נראה לי אפילו יחד לו מקום אסור כיון שהסחורה של ישראל מיהו אם הכותים לקחה מבית ישראל קודם שבת אף על פי שמפליג בשבת שרי:
(ה) סחורתו – אפי׳ יחד לו מקום וקצץ ע״ל סי׳ רנ״ב ס״א מיהו אם העכו״ם לקחה מבית ישראל קודם השבת אע״פ שמפליג בשבת שרי. מ״א:
(ו) לענוש – בממון ואם אין לו במלקות ואם טעה שסבר שמותר אין עונשין אותו ונאמן לומר שעשה בשוגג ר״א ששון סי׳ קנ״ז:
(א) לקנות. הישראל ועכו״ם שנעשו שותפים לקנות דבר מבית המלך והמכירה היא בשבת פסק בתשובת בית יהודה סי׳ מ״ד דאסור לצות לעכו״ם לקנותו ול״ד להא דסי׳ רמ״ו ע״ש דהתם עושה העכו״ם בלי ציווי ואין העכו״ם מונע מעצמו משא״כ כאן אם אין ישראל שותפו לא קנה כלל ע״ש באריכות:
(יא) ס״ד מותר לתת. וכן מותר – מ׳ אפי׳ לא קצץ כמ״ש בב״י בשם סמ״ג ובסי׳ רמ״ה ס״ה פ׳ כסמ״ק דוקא בקצץ מותר וצ״ל דכאן מיירי דאפשר לקנות ולמכור מבע״י כמו באיגרת אם לא קצץ כדי כו׳ ואפשר דגם הסמ״ג וסמ״ק ל״פ כנ״ל:
(יב) מי ששכר – כמ״ש י״ח ב׳ כדי שיצא מפתח כו׳:
(ה) ט״ז סק״ג שילך לדרכו במ״ש. ר״ל שיהודי רוצה לילך משם במוצאי שבת א״כ מצוהו שיקנה בשבת:
(ו) שם ואפי׳ אם קוצץ לו. היינו כדיעה שניה בסי׳ רנ״ב ס״ד וע״ש במג״א:
(ז) מ״א סק״ד עסי׳ רמ״ה ס״ה. הע״ש הקשה למה לא ביאר דדוקא בקצץ כמו בסי׳ רמ״ז באגרת וכמ״ש הט״ז כאן סוף ס״ק ג׳ וע״ז כתב המג״א דאישתמיטתיה דכך מבואר בש״ע סי׳ רמ״ה דבעינן קצץ:
(ח) סק״ה כמ״ש סי׳ רנ״ב סעיף א׳ כצ״ל:
(ט) סק״ו דאפילו יחד לו מקום. ר״ל דאף דברסי׳ רנ״ב יש מתירין ביחד מקום היינו דוקא לפי שהסחורה של נכרי שמכרה לו משא״כ הכא:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יד) מע״ש לקנות לו – ודוקא בשקצץ לו שכר עבור זה דאז עושה אדעתיה דנפשיה דבלא״ה אסור וכמבואר סימן רמ״ה ס״ה ועיין בבה״ל:
(טו) ובלבד שלא יאמר וכו׳ – ואם יום השוק שם בשבת ובאותו מקום אינו מצוי לקנות כ״א ביומא דשוקא כמו שרגיל בעיירות קטנות הו״ל כמזכיר לו יום השבת בפירוש בין שמבקשו לקנות עבורו או שנותן לו למכור ואפילו בתחלת השבוע אסור ובמקום שמצוי קצת גם בשאר ימים אין איסור אלא אם כן מזכיר בפירוש יום השבת וכן אם אמר לו הישראל ראה שאני צריך לילך לדרכי במו״ש הוי ג״כ כמזכיר יום השבת בפירוש. כתב הט״ז דמה שהתירו אם לא זכר לו שיקנה בשבת מ״מ לא יהנה הישראל ממנו באותה שבת דעכ״פ עשה בשביל ישראל דאף שמיירי בזה שקיצץ לו שכר כדלעיל בסקי״ד לא מהני אבל הא״ר והתו״ש חולקין עליו. כתב בס״ח אל ידור אדם בעיר שיום השוק הוא בשבת כי א״א שלא יחטא ואם השוק אינו בשכונתו שרי:
(טז) מי ששכר וכו׳ – דאף שקצץ לו שכר עבור זה ולא יחד לו שיוליכנו בשבת וא״י אדעתא דנפשיה לוקח בשבת אפ״ה אסור כיון שלוקח מבית ישראל בשבת וכדלעיל בסימן רנ״ב ס״א. ובעניננו שהסחורה היא של ישראל אפילו יחד לו מקום והניח שם הסחורה לא מהני:
(יז) מבית ישראל בשבת – אבל אם לקחה קודם שבת אע״פ שמפליג בשבת מחוץ לתחום שרי כיון שקצץ לו שכר ואדעתא דנפשיה קעביד כמו שנתבאר בסימן רנ״ב:
(יח) העושה – לפי עשרו בממון או במלקות אם אין לו ממון ואם טעה וסבר שמותר אין עונשין אותו ונאמן לומר שוגג הייתי [אחרונים]:
מותר לתת לא״י וכו׳ ובלבד וכו׳ – עיין במ״ב סקי״ד דדוקא בשקצץ לו שכר עבור זה ואם היה אפשר לו לקנות ולמכור מבעוד יום מותר אפילו בלא קצץ וכמו שמותר באגרת לעיל ברמ״ז אם יכול להגיע לבית הסמוך לחומה מבעוד יום אף שהוא הולך אח״כ בשבת [הגר״א וכתב דבאופן זה מיירי השו״ע ולכן לא הזכיר דוקא בשקצץ]:
(כד) [סעיף ד׳] מותר לתת לעכו״ם מע״ש לקנות לו וכו׳ ואם יום השוק בשבת אפי׳ אינו מזכיר בפי׳ שיקנה בשבת אלא נותן לו מעות שיקנה לו סתם ובאותו מקום אינו מצוי לקנות אלא בשבת שהוא יומא דשוקא כמו שרגיל בעיירות קטנות הו״ל כמזכיר יום השבת בפי׳ ובמקום שמצוי קצת גם בשאר ימים אין איסור אלא א״כ מזכיר בפי׳ יום השבת. ט״ז סק״ג. וכ״כ העו״ש או׳ א׳ מ״א סק״ג. א״ר או׳ ט׳ תו״ש או׳ ה׳ מחב״ר או״ ג׳:
(כה) וה״ה כשיום השוק בשבת אסור ליתן לו דבר למכור מ״א שם. אמנם מ״ש שם המא בשם מ״ב דבד׳ וה׳ מותר כבר הקשה עליו הא״ר שם וכתב הא ודאי אסור אפי׳ מיום ראשון לומר לעכו״ם שיעשה בשבת וכתב להוכיח כן מכמה פו׳ יעו״ש. וכן הסכים הלב״ש:
(כו) ונראה דאפי׳ בהנהו דמתירין ב״ה עם השמש כגון נותנין כלי לכובס עכו״ם יש איסור אם נותן לו הכלים סמוך לשבת ואומר לו ראה שאני צריך להם בעו״ש דהו״ל כאומר בפי׳ שיכבסם בשבת. וכן לענין אם נותן לו מעות בע״ש לקנות ואומר לו (ר״ל שהיהודי רוצה לילך משם במו״ש א״כ מצוהו שיקנה בשבת. לב״ש) שילך לדרכו במו״ש. ט״ז שם. והביאו א״ר שם וכתב שהוא פשוט. וכ״כ הרב ב״ד חא״ח סי׳ צ״ט שאסור לצוות לגוי בע״ש לילך למקום רחוק לקצוץ הדס ללולב ולהתנות עמו להביאם בא׳ בשבת קודם חשיכה דוקא דהגם שקצץ עמו מ״מ כיון דהגוי ילך חוץ לתחום ויעקור מן המחובר לצורך ישראל לא שייך לומר בדידיה קא טרח. והביאו הפתה״ד או׳ ד׳ יעו״ש. ועיין לקמן או׳ מ״ה:
(כז) וכתב עו״ש הט״ז דמה שהתירו אם לא זכר לו שיקנה בשבת מ״מ לא יהנה ישראל ממנו באותו שבת דעכ״ף עשה בשביל ישראל וזה דומה לעכו״ם שהדליק נר בשביל ישראל ואפי׳ אם קוצץ לו שכר ע״ז לא מהני דמ״מ עושה המלאכה שהביל ישראל עכ״ל. ומיהו הא״ר והתו״ש שם הקשו על דברי בט״ז הנז׳ ונראה שדעתם להתיר להנות ממנו אף באותו שבת יעו״ש. אמנם עיין בס׳ חקר הלכה שכתב להליץ בעד הט״ז והביאו א״ח או׳ ז׳ וכ״נ דעת המש״ז להחמיר כהט״ז וגם נראה מדבריו שצריך להמתין לערב בכדי שיעשו יעו״ש:
(כח) עיר שרוב משא ומתן הוא במיני דגן והשר לא התיר להוציא החוצה אלא ביום השוק שעושים בכפר ובו ביום הותר להוציא סך דגן בפרוע פרעות ולקבל פתקא מבית המכס אי שרי לישראל למסור דגן בא׳ מימי השבוע לעכו״ם והוא יוציאנו מהכפר ביום השוק שהוא בשבת תמיד והעכו״ם הוא עושה הכל ויקח הפתקא מהמכס ולא יזכיר שם ישראל והעכו״ם בא בשכרו על דבר זה האריך הזר״א חא״ח סי׳ ל״ה וצדד בכמה צדדין ובצירוף כל צדדי ההיתר ושהוא במקום פסידא הסכים עם רב א׳ להתיר יעוש״ב. מחב״ר או׳ ד׳:
(כט) שם. מותר לתת לעכו״ם מע״ש לקנות לו וכו׳ וכל זה מיירי בקצץ דבל״ה אסור בכל גווני כמ״ש סי׳ רמ״ה סעי׳ ה׳ והט״ז והעו״ש כתבו דין זה ממשמעות דברי סמ״ק ולא זכרו דברי המחבר בסי׳ רמ״ה. תו״ש או׳ ה׳:
(ל) שם הגה. וכן מותר ליתן לו בגדים וכו׳ והיינו בקצץ כמ״ש סי׳ רמ״ה סעי׳ ה׳ להדיא. תו״ש או׳ ז׳:
(לא) שם בהגה. ובלבד שלא יאמר לו למכרן בשבת. ועיין בשו״ת בית היוצר בא׳ ששולח סחורה לעיר אחרת לשפידיטער שם למכור שם בעת שיקרה קונה והשפידיטער הוא ישראל אך לא מיראי ה׳ ומוכר גם בשבת אם יש איסור על המשלח בזה. והעלה דמהיות טוב שיתנה המשלח בפירוש שלא ימכור בשבת ואם הוא באופן שא״א להתנות יש להקל יעו״ש. א״ח או׳ ח׳:
(לב) שם בהגה. מי ששכר עכו״ם וכו׳ מע״ש או בחול. לבוש:
(לג) שם בהגה. ולקחה מבית ישראל וכו׳ דע״כ לא שרי אלא מבע״י קצת אבל בשבת אסור. מ״א סק״ה. תו״ש או׳ ח׳ ואפי׳ קצץ לא שרי אלא מבע״י לא בשבת. א״א או׳ ה׳:
(לד) שם בהגה. וראוי לענוש העושה. בממון לפי עשרו או במלקות אם אין לו. ב״י סי׳ ש״ו בשם רי״ו לבוש. מ״א סק״ו ועיין לעיל סי׳ ש״ו או׳ ק״א:
(לה) שם בהגה. וראוי לענוש העושה. וכתב ר״א ששון סי׳ קנ״ו דאם טעה שסבר שמותר אין עונשין אותו ונאמן לומר שעשה בשוגג. וי״א דהכא מיירי בשכיר יום אבל בקציצת דמים מותר והביא ראיות לדבר ועם כל זה לבי נוקפי עכ״ל. ומיהו בסי׳ רנ״ב משמע דאפי׳ קצץ אסור כיון שעושה בשבת. ונראה דאפי׳ ייחד לו מקום אסור כיון שהסחורה של ישראל ומיהו אם העכו״ם לקחה מבית ישראל קודם השבת אעפ״י שמפליג בשבת שרי. מ״א סק״ו. תו״ש או׳ ט׳ והיינו בקצץ הא בלא קצץ אף זה אסור. א״א או׳ ו׳ ועיין לעיל סי׳ ש״ו או׳ ק״א ואו׳ ק״ב:
(יד) קנה בשבת – משום שכל עוד הגוי אינו מחויב לקנות בשבת, נחשב הקניין בשבת לצרכו שלו, ולא כשליחות היהודי.
(טו) למכרן בשבת – גם כאן, הגוי יכול למכור מתי שירצה, ולכן אין זיקה בין היהודי לבין המכירה בשבת.
(טז) אסור – משום מראית העין, כיוון שנראה שמוכר בשליחות הבעלים היהודי1.
1. בדומה לדברים שראינו בסימן רמ״ד סעיף ב: ״והוא שלא יאמר לו לעשות בשבת, וגם שיעשה הגוי המלאכה בביתו״. ועיין גם בסימן רנ״ב סעיף ב.
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבאשל אברהם (אופנהיים)ביאור הגר״אלבושי שרדיד אפריםמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
טור
כתב הרמב״ם ז״ל שאמירה לגוי מותרת בשבות דרבנן בדבר שיש בו צורך מצוה כגון שאומרים לו לעלות באילן להביא שופר לתקוע בו תקיעה של מצוה או שיש בו קצת צורך חולי כגון שאומרים לו להביא מים דרך חצר שלא עירבו לרחוץ בו התינוק או המצטער אבל התוס׳ כתבו שאסור לומר לו להביא שום דבר אפילו דרך כרמלית אפילו ספר ללמוד בו שיש בו מצוה שלא התירו אמירה לגוי אלא לצורך מילה שהיא גופה דוחה השבת.
שולחן ערוך
(ה) דָּבָר שֶׁאֵינוֹ מְלָאכָה, וְאֵינוֹ אָסוּר לַעֲשׂוֹת בְּשַׁבָּת אֶלָּא מִשּׁוּם שְׁבוּת, מֻתָּר לְיִשְׂרָאֵל לוֹמַר לְעַכּוּ״ם לַעֲשׂוֹתוֹ בְּשַׁבָּת; וְהוּא שֶׁיִּהְיֶה שָׁם מִקְצָת חוֹלִי, אוֹ יִהְיֶה צָרִיךְ לַדָּבָר צֹרֶךְ הַרְבֵּה, אוֹ מִפְּנֵי מִצְוָה; כֵּיצַד: אוֹמֵר יִשְׂרָאֵל לְעַכּוּ״ם בְּשַׁבָּת לַעֲלוֹת בָּאִילָן לְהָבִיא שׁוֹפָר לִתְקֹעַ תְּקִיעַת מִצְוָה; אוֹ לְהָבִיא מַיִם דֶּרֶךְ חָצֵר שֶׁלֹּא עֵרְבוֹ, לִרְחֹץ בּוֹ הַמִּצְטַעֵר; וְיֵשׁ אוֹסְרִין. {הַגָּה: וּלְקַמָּן סי׳ תקפ״ו פָּסַק לְהַתִּיר, וְעַיֵּן לְעֵיל סי׳ רע״ו (ס״ב) דְּיֵשׁ מְקִלִּין אֲפִלּוּ בִּמְלָאכָה דְּאוֹרַיְיתָא (וְע״ש ס״ג).}
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהב״חבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבאשל אברהם (אופנהיים)ביאור הגר״אלבושי שרדהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםחכמת שלמהמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
(ה) כתב הרמב״ם שאמירה לעכו״ם מותרת בשבות דרבנן וכו׳ בפ״ו וז״ל דבר שאינו מלאכה ואינו אסור לעשותו בשבת אלא משום שבות מותר לישראל לומר לעכו״ם לעשותו בשבת והוא שיהיה שם מקצת חולי או יהיה צריך לדבר צורך הרבה או מפני מצוה כיצד אומר ישראל לעכו״ם בשבת לעלות באילן וכו׳ וכתב ה״ה זה מוסכם מהגאונים שדוחין שבות דשבות לגבי אמירה לעכו״ם במכשירי מילה אע״פ שאין דוחין את השבת ולמדו כן ממה שאמר בפרק הדר (עירובין סז:) שמותר לומר לעכו״ם להביא חמין לתינוק דרך מבוי שאינו מעורב ומכאן למד רבינו לכל המצות ויש חולקין ואומרים דמילה שאני דניתנה שבת לידחות אצלה אבל בשאר מצות אסור וכן סוברים שאינו מותר אלא במקום חולי גמור עכ״ל וגם הר״ן כתב שתי סברות אלו בס״פ רבי אליעזר דמילה וכתוב בסוף הגהות אחרונות דמרדכי שראבי״ה סובר כהרמב״ם. וכתוב עו״ש בשם ראבי״ה דאמירה לעכו״ם בדאורייתא נמי לא אסורה אלא בדבר שא״א למצוא תקנה ע״י ישראל לעשותו כגון להחם חמין אבל אם אפשר לעשותו כגון בר״ה דיכול להביא ע״י מחיצות בני אדם שריא אמירה לעכו״ם והיכא דאיכ׳ למימר דילמא אתי לאיחלופי בר״ה אסור אמירה לעכו״ם אפי׳ באיסור דרבנן ואפי׳ לדבר מצוה כדאמרינן (שם) גבי ינוקא דאשתפוך חמימי עכ״ל והא דהתיר בדבר שאפשר למצוא תקנה על ידי ישראל לעשותו וכו׳ אפשר דלא התיר אלא לדבר מצוה דוקא אבל שלא לדבר מצוה לא ומכל מקום אין דבריו מובנים לי שכתב והיכא דאיכא למימ׳ דילמא אתי לאיחלופי בר״ה אסור אמירה לעכו״ם וכו׳ שזה סותר מ״ש קודם לכן בסמוך שאם אפשר לעשותו כגון בר״ה דיכול להביא ע״י מחיצות בני אדם שרי וצ״ע:
כתב הר״ן בס״פ ר״א דמילה בשם בעל העיטור שמותר לומר לעכו״ם להדליק לו נר לסעודת שבת וטעמו לפי שהוא מפרש השמועה בענין דשרי אמירה לעכו״ם אפי׳ בדבר שיש בו מלאכה גמורה גבי מכשירי מילה כדברי בה״ג והוא משוה שאר מצות למכשירי מילה כדרך שהשוה אותם הרמב״ם לפי שיטתו אבל הרי״ף והרמב״ם חולקים על זה דאפילו לצורך מילה לא התיר אמירה לעכו״ם בדבר שאסור מן התורה וכ״ש שהסוברים כדעת התוס׳ שכתב רבינו בסמוך דאסרי בהא דבעל העיטור דהא אפי׳ בשבות דשבות אסרי:
(ו) אבל התוספות כתבו שאסור לומר לו להביא שום דבר וכו׳ בפ״ק דגיטין (ח:) ובפ׳ מרובה (בבא קמא פ:) וכ״כ בהגהת פ״ו בשם סה״ג שפסק ר״י דדוקא משום מילה שהיא גופה דחיא שבת התירו אמירה לעכו״ם או משום יישוב א״י בדבר שאין בו אלא משום איסור שבות אבל משום מצוה אחרת כגון להביא ס״ת דרך כרמלית וכה״ג אסור לומר לעכו״ם לעשותו עכ״ל וזהו דעת רבינו שכתב בסימן של״ח שאבי העזרי התיר לומר לעכו״ם לנגן בכלי שיר בחופות דאמירה לעכו״ם במקום מצוה שרי ואני כתבתי למעלה שאין להתיר אמירה לעכו״ם אלא בדבר שהוא עצמו דוחה שבת כגון מילה עכ״ל וכ״נ שהוא דעת הרשב״א שכתב בתשובה שאין אומרין בשבותין זו דומה לזו ואין לנו בהן אלא מה שהתירו בפירוש שהרי לעתים מתירין אותם מחמת דבר אחר שיראה קל שמעלה וכותב בשבת בערכאות של עכו״ם מפני קניית בית בא״י ולעתים מעמידין אותם אפילו במקום כרת החמור כהזאה ואיזמל עכ״ל:
וכ״כ בד״מ סי׳ של״א בשם הר״ן פרק חבית ומ״מ פ״ו דשבת):
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(א) אפילו דרך כרמלית אל תטעה לפרש דר״ל אפילו דרך כרמלית וכ״ש בחצר שאינו מעורבת וקאי על דברי הרמב״ם דהא כתבו התוס׳ בשם ר״י דבפ׳ כל כתבי משמע דטפי חמור כרמלית מחצר שאינה מעורבת והביאו ב״י לעיל בסי׳ ש״ג אלא ר״ל וכ״ש בר״ה:
(ד) כתב הרמב״ם שאמירה לעכו״ם מותרת בשבות דרבנן וכו׳ אבל התוס׳ כתבו שאסור וכו׳ משמע מלשון רבינו דמסקנתו להחמיר כדעת התוס׳ וכן משמע מדבריו לקמן בסוף סימן תקפ״ו מיהו נהגו להקל כהרמב״ם וגדולה מזו נהגו להקל מקצתם כדעת בעל העיטור שהביא הר״ן בס״פ ר״א דמילה להתיר אמירה לעכו״ם לצורך מצוה אפי׳ במלאכה שאסורה מדאורייתא ומביאו ב״י כאן והגהות ש״ע לעיל סימן רע״ו ואינו נכון דדעת יחיד היא כנגד כל הגדולים דאוסרים בזה והנח להם לישראל מוטב שיהו שוגגין ואל יהו מזידין כתב בסוף הגהות אחרונות דמרדכי דאמירה לעכו״ם בדאורייתא נמי לא אסורה אלא בדבר שא״א למצוא תקנה ע״י ישראל לעשותו כגון להחם חמין אבל אם אפשר לעשותו כגון בר״ה דיכול להביא ע״י מחיצות בני אדם שרי אמירה לעכו״ם. והיכא דאיכא למימר דילמא אתי לאחלופי בר״ה אסור אמירה לעכו״ם אפילו באיסור דרבנן ואפילו לדבר מצוה כדאמרינן גבי ינוקא דאשתפיך חמימיה עכ״ל ע״ש ראבי״ה ודבריו מבוארים דברישא דיכול להביא ע״י בני אדם בר״ה גופיה אפילו ק׳ אמה שרי ע״י אמירה לעכו״ם והיינו מדאמרינן בפ׳ שואל א״ר יהודה אמר שמואל מותר לאדם לומר לחבירו לכרך פלוני אני הולך למחר שאם יש בורגנין הולך ופירש״י דכיון דהוא דבר שיש לו היתר ע״י תקנה בשבת מותר לאמרו אפי׳ במקום שאין שם היתר עכ״ל וכמו שיתבאר בדברי רבינו בסמוך ופירשו לשם התוס׳ דכי היכי דלחבירו מותר לאמרו ה״ה לעכו״ם אבל בסיפא להתיר אמירה לעכו״ם להביא מחצר לחצר שלא עירבו דאסרו חכמים דילמא אתא לאחלופי להוציא מרה״י לר״ה התם גבי איסור הוצאה ליכא תקנתא ע״י מחיצת בני אדם ודאי דאסור אמירה לעכו״ם אפילו לדבר מצוה כדמוכח מההוא ינוקא דאישתפיך חמימיה בפרק הדר (עירובין ס״ח) ובאלפסי פ׳ ר״א דמילה והב״י כתב דאין דבריו מובני׳ אליו דדבריו סותרים והניחם בצ״ע ולפעד״נ דדבריו מובנים ופשוטים הם כדפרי׳:
(יב) טור בשם רמב״ם בפרק ד׳ מה״ש והרב המגיד שזה מוסכם מהגאונים והגהת מרדכי בשם ראבי״ה
(יג) שם בשם התוס׳ בגיטין ח׳ ובב״ק פ׳
(ד) דיש מקילין וכו׳ – והיינו בעל העיטור וכבר כ׳ רמ״א לעיל דיש להחמיר וכן עיקר כי הוא יחיד נגד רבים וכן מסיק מו״ח ז״ל. כתב ב״י בשם הגמ״ר וז״ל כתב עוד שם בשם ראבי״ה דאמירה לעכו״ם בדאורייתא נמי לא אסירה אלא בדבר שא״א למצוא תקנה ע״י ישראל לעשותו כגון להחם חמין אבל אם אפשר לעשותו כגון בר״ה דיכול להביא ע״י מחיצות בני אדם שריא אמירה לעכו״ם והיכ׳ דאיכא למימר דלמא אתי לאחלופי בר״ה אסור אמירה לעכו״ם אפי׳ באיסור דרבנן אפי׳ לדבר מצו׳ כדאמרי׳ גבי ינוקא דאשתפך חמימיה עכ״ל והקש׳ ב״י ע״ז שזה סותר מ״ש קודם לכן בסמוך שאם אפשר לעשותו כגון בר״ה דיכול להביא ע״י מחיצת ב״א שרי וצ״ע עכ״ל ומו״ח ז״ל תי׳ דזה מיירי מחצר לחצר שלא עירבו ואתו לאחלופי להוציא מרה״י לר״ה ושם ליכא תקנתא דמחיצה של ב״א דאסור אמירה לעכו״ם כדמוכח מההוא ינוקא כו׳ עכ״ל ולעד״נ דמחיצ׳ ב״א מועלת גם בר״ה לענין הוצאה מרה״י דכל שעומדי׳ ב״א מן הפתח היוצא לר״ה ולהלן ה״ל כל אותו צד שבין האנשים כרה״י וא״כ מותר להוציא לשם מרה״י כדין מרה״י לרה״י ותו קשה דהא בעובדא דינוקא פ׳ הדר דף ס״ח מבואר דדרך חצירות שלא עירבו היה המעשה והורה רבה להביאו ע״י עכו״ם ונלע״ד לישב הדברים דמ״ש בעל הגמ״ר היתר בר״ה ע״י מחיצה של ב״א אין זה דומה למ״ש בסי׳ זה לקמן דמותר לומר לחבירו לך עמי לכרך פלוני למחר שהיום יכול לילך ע״י בורגנין והיינו אפי׳ אין שם בורגנין אלא כיון שיש צד היתר אם היו שם בורגנין כמ״ש ב״י לקמן אבל כאן שיש היתר לו׳ לעכו״ם כיון שיש היתר ע״י מחיצה היינו ביש שם ב״א שאפשר לעשות מהם מחיצה דאז אין איסור טלטול רובץ עליו כלל שאפשר לעשו׳ בהיתר ע״כ מותר על ידי אמירה לעכו״ם אבל אם אין שם אפשרות לעשות מחיצה מב״א אסור אמירה לעכו״ם דהא עכ״פ עכשיו איסור גמור היום בלא אמירה לעכו״ם וכל שאסור לישראל אסור באמירה לעכו״ם לעשות היום משא״כ בההיא דלקמן שלא יעשה שום דבר היום על אמירה שיעשה למחר בזה מהני כל שאפשר בהיתר אע״פ שבאמת אינו וע״כ מתורץ שפיר בהגמ״ר דכל שאפשר לו להתחלף בר״ה דהיינו בכרמלית שיש לו דמיון לר״ה ואין לו בני אדם לעשות מהן מחיצה אז אסור אפי׳ באמירה דרבנן וע״ז כ׳ כדאמרי׳ גבי ינוקא דאשתפיך חמימיה דכתב שם קודם לזה בהגהות פ״י וז״ל ואפי׳ לו׳ לעכו״ם להביא דרך כרמלית אסור וראיה מפרק הדר בינוקא דאשתפיך חמימיה דאמר התם ולימא לעכו״ם וניתי מגו ביתיה פי׳ דרך גגות חצירות וקרפיפות כו׳ עכ״ל הרי מבואר דסבירא ליה דדוקא דרך גגות חצירות וקרפיפו׳ מותר ולא דרך כרמלית והטעם דכרמלית יש לו דמיון לרה״ר ומבואר שם דבגמר׳ איירי דרך גגות וחצירות וקרפיפות דהם קילי מכרמלית דהלכה כר״ש דאמר רשות א׳ הן כנ״ל בזה.
(ז) מקצת חולי. דאלו בחולה ממש הכולל כל הגוף או שיש בו סכנת אבר אפי׳ ישראל עושה שבות לחד מ״ד כמ״ש סי׳ שכ״ח סי״ז ושבות שלא כדרכה אפי׳ במצטער שרי כמ״ש שם סל״ג: ודע שאין מדמין דבר לדבר בעניני השבותים ואין לך בם להתיר אלא מה שאמרו חכמים דלגבי מילה לא התירו שבות כמ״ש סי׳ של״א ס״ו וגבי לוקח בית בא״י מותר כמ״ש סי׳ ש״י סי״ד עכ״ד המ״מ פ״ו ומשמע מדבריו שהיה גורס בהרמב״ם מקצת חולי או מצטער (פי׳ קצת צער) [מ״מ] וכ״כ הטור בשמו ול״ג או יהיה צורך הרבה אבל מדברי הראב״ד משמע דגרס ליה שכתב וז״ל א״א אם היה מקצת חולה הוא בעצמו עושה וכו׳ וכן אמרו במקום הפסד כגון צנור כמ״ש סי׳ של״ו ס״ט עכ״ל ובהגמ״ר פ׳ ב״ט כתב דגבי צנור שרי משום שלא יבא לתקן בידים אבל שאר שבותים אסור כמ״ש סי׳ של״ד סכ״ו ובריב״ש סימן שפ״ד כתב דאפי׳ לומר לעכו״ם לעשות שבות אסור אפי׳ במקום פסיד׳ דהא כיבוי נמי הוא מלאכ׳ שא״צ לגופה וגם עכו״ם שהביא דורון אסור אף על פי שלא עשה אלא איסור דרבנן וכו׳ ע״ש כמ״ש סי׳ שכ״ה והר״ן פ׳ חבית כתב ג״כ לחד שינויא דשבות כדרכו אסור אפי׳ ע״י עכו״ם במקום פסידא ולחד תירוצא כתב דשאני כיבוי כיון דאם צריך לגופו היה חייב מה״ת ואין הכל בקיאים בזה לפיכך אסור אפי׳ ע״י עכו״ם ובסי׳ של״ד ס״ב כתב די״א דאפי׳ שבות דשבות אסור כמ״ש הרשב״א בתשו׳ סי׳ תשפ״ד וסי׳ תשכ״ב לכן נ״ל דבמקום הפסד גדול יש להתיר שבות ע״י עכו״ם אפי׳ כדרכו ושבות ע״י ישראל שלא כדרכו אבל בלא״ה אין להקל כלל עסי״ט:
(ח) ויש אוסרין. דס״ל במילה שרי שבות דשבות דהיא עצמה דחי׳ שבת וצ״ע דבעירובין דצ״א אמרי׳ דבשעת הסכנה היו מעלין ס״ת מגג לחצר לקרות בו משמע דשרי לטלטל חוץ לעירוב מפני קריאת התורה וצ״ל דאין מדמין בשבותין וכמש״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יב) מותר וכו׳. כסברא זו פסק רמ״א וכן פסק לבוש סימן תקפ״ו סעיף כ״א בסתם וכן פסק הב״ח דנוהגין להקל וכן פסק ספר משאת בנימין ואפילו במקום פסידא התיר מטעם זה, ונראה דנעלם ממנו תשובת ריב״ש סימן שפ״ז שכתב דאף המתיר (למצא) [בדבר מצוה] אוסר במקום פסידא ועיין ס״ק י״ד:
(יג) קצת חולה וכו׳. דאילו בחולה ממש עיין סימן שכ״ח סעיף ט׳ דאפילו ישראל עושה לחד מאן דאמר:
(יד) [לבוש] או המצטער וכו׳. משמע צער גוף אבל לא במקום פסידא ומגן אברהם מקיל בהפסד גדול שבות דשבות ואין דבריו מוכרחים כי סמיך על חד שינוי דר״ן פרק חביות נגד גדולים הרבה שהזכיר האוסרים ועוד הא בר״ן גופיה סוף פרק ר׳ אליעזר דמילה משמע שלא סבירא ליה כהך שינוי וכן משמע בסעיף י״ט וכן משמע בפסקי רקנט״י סימן צ״ח:
(טו) ויש אוסרים. דסבירא ליה דוקא במילה שרי שבות דשבות דהיא עצמה דוחה שבת וצריך עיון דבעירובין דף צ״א אמרינן דבשעת הסכנה היה מעלין ספר תורה מגג לחצר לקרות בו וצריך לומר דאין מדמין שבותין (מגן אברהם), ותמיהני הא יש אוסרין הם תוס׳ גיטין דף ח׳ ובבבא קמא דף פ׳ זה לשונו, אומר ר״י שאין להתיר משום מצוה אחרת כגון להביא ספר דרך כרמלית דדוקא מילה וכו׳, הרי דאסרו גם בספר, ואפשר לחלק בין ללמוד בו ובין לקרות בו, מיהו בהגהות מיימוני פרק ו׳ העתיק דברי תוס׳ להביא ספר תורה וספר תורה מסתמא לקרות בו הוא וכן כתב להדיא בחידושי רשב״א בגיטין שם להביא ספר תורה לקרות בו וצריך עיון, ועוד קשה הא אף סברא ראשונה מודה דעל ידי ישראל אסור והתם הישראל היו מעלין הספר תורה, והנה בתוס׳ הנ״ל שהם דעת יש אוסרין קשה לי אם איתא דיש חילוק בין מילה לשאר מצוות מאי פריך בעירובין דף ס״ח משבות דהזאה דפסח דאין דוחה על אמירה דמילה דדוחה גם יש לדקדק מאי האריכו תוס׳ לדקדק מש״ס שם דלא שרי אמירה לעובד כוכבים במלאכה דאורייתא הא בהדיא קאמר הש״ס שם דהא מר לא אמר לעובד כוכבים זיל אחים, מיהו בזה יש לומר כמו שכתב הר״ן סוף פרק ר׳ אליעזר דמילה ודו״ק עיין שם כי קיצרתי אבל קושיא ראשונה צריך עיון, עוד קשיא לי בתוס׳ גיטין שם במה שכתב מיהו בהלכות גדולות משמע דאפילו איסור דאורייתא שרי על ידי נכרי לצורך מילה דפירש דליתו מתוך ביתו דרך רשות הרבים לפי זה הא דקאמר נחים ליה אגב אימיה נוקמא תוך ז׳, עד כאן, וקשה דילמא דוקא דרך רשות הרבים הוא דשרי כהאי גוונא משום דיכול להביא על ידי מחיצות בני אדם כמו שכתב בית יוסף בשם הגהות מרדכי אבל להחם חמין יש לומר דמודה דאסור ויש ליישב זה ובחדושים יתבאר בארוכה אי״ה. כתב בית יוסף אפשר דלא התיר הגהות מיימוני אלא בדבר מצוה דוקא, עד כאן, ולעניות דעתי מוכח כן ממשנה מפורשת בשבת דף קכ״ב מילא מים בשביל ישראל אסור הא אפשר על ידי מחיצות בני אדם אלא דכיון שאינו דבר מצוה אסור, ומכל מקום קשיא כיון דבר מצוה אפילו אמירה לכתחילה שרי ראוי דמותר באין מצוה דבר בעשה הכותי בפני עצמו בלא אמירה בפרט לתוס׳ דשם דמתיר לישראל עצמו לשתות כיון שהיה יכול לירד לנהר לשתות שם, ועוד קשה אמאי לא עשה הש״ס צריכותא בזה ודו״ק, ולפירוש התוס׳ שאזכיר בסמוך יש ליישב. כתב בהגהות מרדכי שם היכא דאיכא למימר דילמא אתא לאחלופי ברשות הרבים אסור אמירה לכותים אפילו באיסור דרבנן אפילו לדבר מצוה כדאמרינן גבי ינוקא דאישתפיך חמימא עד כאן לשונו, והקשה בית יוסף הא מתיר ברישא אפילו ברשות הרבים משום דאפשר להביא על ידי מחיצות בני אדם, ותירץ בדרכי משה דהכא קאמר במקום דאיכא למיחש שיתירו שאר אמירות חוששין אפילו באיסור דרבנן ומצוה, והקשה בנחלת צבי אמאי התירו בעירובין להביא חמין מחצר לחצר שלא עירבו וכך הקשה ט״ז, ולעניות דעתי לא קשה מידי דפירשו בתוס׳ שם דדוקא במילה התירו ולא בשאר מצוות מדסלקא דעתך דמקשן לאסור אפילו במילה עיין שם ודו״ק, גם מה שדקדק הט״ז מחיצות בני אדם מועיל גם להוציא מרשות היחיד לרשות הרבים ותמה מזה על הב״ח הנזכר לעיל מצאתי כן בבית יוסף סימן שס״ב בשם ספר התרומות, ומגן אברהם מבית לבית שלא עירוב מבואר שם דלא מהני ובזה יש לכוין היטב דברי הב״ח ודו״ק, גם מגן אברהם ס״ק י״ב תמה על הב״ח בזה לחינם, ודעת הט״ז דהגהות מרדכי מיירי בכרמלית וכשאין שם בני אדם לעשות מחיצות ובעירובין דמתירין היינו דרך חצירות, עד כאן, ודעת הגהות מרדכי בזה הוא נגד כל הפוסקים הכא ובסימן של״א סעיף י׳ דמשמע דאף בכרמלית מותר לש״ס וכן מבואר בתוס׳ גיטין הנזכר לעיל במה שהתיר להביא ספר דרך כרמלית דדוקא במילה וכו׳, אלמא דסבירא ליה בש״ס מתיר נמי מכרמלית וכן מבואר מדקאמר הש״ס שבות שאין בו מעשה הוה ליה איסור דאורייתא וכן משמע בשלטי גיבורים דף קנ״ד ודברי עולת שבת סותרים למה שכתב בסימן שכ״ה ס״ק ל״ב ואין להאריך:
(ז) סי׳ רע״ו – שם ס״ב פסק רמ״א דיש להחמיר ע״ש. ודע שאין מדמין דבר לדבר בעניני השבותים ואין לך בם להתיר אלא מה שאמרו חכמים ועיין מ״א:
(ב) לעשותו. ומטעם זה למד בתשו׳ שב יעקב סי׳ ט״ו זכות על מה שנהגו שהעכו״ם מכבה נרות ביה״כ כי הכבוי בעצמה אינה אלא שבות דהלכה כר״י דהוי מלאכה שאינה צריכה לגופה ואמירה לעכו״ם הוי שבות דשבות. ואף דאעפ״כ אסור לומר בשבת לכבות היינו משום גזירה דאדם בהול על ממונו. ומכ״ש ביוה״כ דעכו״ם עושה מעצמו ואדעתי׳ דנפשיה קא עביד ועיין לבוש סי׳ של״ד סכ״ח כעין זה. ועכ״פ יש לומר בתחילת שכירתו שאם יכבה הנרות לא יפסיד שכרו: ועוד בלא״ה מותר דכל מה שעשה מסתמא אינו אלא משום סכנת דליקה וכתבי קודש ובזה אפילו מותר להדיא לומר לעכו״ם לכבותו עיין מ״א סי׳ הנ״ל ס״ק למ״ד ובהגהות רמ״א:
(ג) מפני מצוה. ביום א׳ של סוכות הביא גוי אתרוג חוץ מתחום ע״פ צוואת ק״ק א׳ באשר שנפסל אתרוג שלהם עיין תשובת ד״מ סי׳ ל״ו דמחלק בין הוא חוץ לי״ב מיל או לאו ועיין מרדכי פ׳ הדר ומסיק עכ״פ דאמירה לגוי להביאו ודאי שרי ועיין סי׳ תרנ״ה:
(יג) ס״ה דבר שאינועירובין ס״ז וס״ח ומפ׳ הרמב״ם דלאו ביום מילה היתה אלא משום צערא שרו התם וז״ש לרחוץ המצטער וה״ה במקום מצוה כמש״ש מהזאה ותי׳ ולא שני לך כו׳ וכפי׳ הרי״ף ורא״ש בפי״ט דשבת ע״ש:
(יד) ויש אוסרין – שכ׳ דלא שרו אלא במילה שהיא עצמה דוחה שבת וכן משום יישוב א״י מ׳ אבל במצוה אחרת אסור ומדהוצרך לומר משום יישוב כו׳ וחילוק בין שבות לשבות אינו אלא במילה בלבד ותדע שאמרו בספ״ב דיו״ט אמימר כחיל עינא מנכרי בשבת א״ל רב אשי מאי דעתך כו׳ אלמא אפי׳ שבות ע״י גוי אינו נעשה אלא משום חולה דמותר גם שבות גמור וע׳ רמב״ן:
(י) ט״ז סק״ד זלהביאו ע״י נכרי ר״ל ולמה א״כ אסר הגמרא האמירה לגוי:
(יא) מ״א סק״ז כמ״ש סי׳ ש״ו סי״א כצ״ל:
(יב) שם ומשמע מדבריו זהו ענין בפ״ע דהמ״מ לא גריס צורך הרב׳ אלא אפילו קצת צורך דהיינו קצת צער שרי אבל מראב״ד משמע דגריס ליה שהרי השיג אהרמב״ם במאי דמתיר ע״י נכרי הא אפי׳ הוא עצמו וכו׳ כגון צנור ולא משני דהתם בצנור הוא צורך הרבה וממילא הגירסא הנכונה הוא כמו שהעתיק בש״ע דבעינן צורך הרב׳ ואי משום קושית הראב״ד כבר תירץ הגמרא דשאני צינור דודאי לא יבא לעשות כן בידים ע״ש ואח״כ הביא שהריב״ש מחמיר יותר עד דמסיק לבסוף דכיון דיש מחמירין כ״כ לכן אין להתיר אלא במקום הפסד גדול זהו המשך דברי המג״א שכל כוונתו להחזיק גרסא שבש״ע דבעי דוקא צורך הרבה:
(יג) סק״ח במילה דוקא שרי שבות וכו׳ כצ״ל. ור״ל מילה גופ׳ דחי שבת מש״ה אף מכשירין דידה דלא דחי שבת שרי ע״י נכרי לעשות שבות משא״כ שאר מצוה לא:
(ב) סעיף ה׳ והוא שיהיה שם מקצת חולי בת׳ חו״י סי׳ מ״ו מסתפק. די״ל דדוקא באמיר׳ לנכרי לעשות מעשה אבל אמיר׳ לנכרי שיאמר לנכרי אחר י״ל דשרי לגתרי:
(ג) שם שלא עירבו לרחוץ בו המצטער. משמע דמצטער מותר לרחוץ אפי׳ גופו בחמין שהוחמו מע״ש וקיל יותר משאר שבותים. כיון שהוא רק מכח גזירה וכמ״ש הריא״ף פ״ב דביצה. ע׳ שו״ת דברי יוסף סי׳ ס״ד:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

דבר שאינו מלאכה וכו׳ – הנה בחיבורי ספר החיים נסתפקתי בעכו״ם לעכו״ם אם נחשב שבות דשבות ואח״כ מצאתיו בבאה״ט בשם החו״י כן ועיין מ״ש דרך אגב בחיבורי על יו״ד הל׳ בכור במהדורא ה׳ סי׳ קצ״ט ועיין מ״ש שם בדין של המה״א דבשליחות בשכר הוי דאורייתא דיש בזה שליחות לנכרי באם הנכרי הראשון שכר לנכרי אחר אם הוי לו דין פועל כתבתי ג״כ שם דגם השני יש לו דין פועל של הישראל ע״ש ודו״ק:
והנה בדין המפורש בש״ע: דבר שאינו מלאכה ואינו אסור לעשות בשבת אלא משום שבות מותר לישראל לומר לעכו״ם לעשותו בשבת וכו׳ – נ״ב: הנה בא מעשה לידי ביו״כ שהיה מת בבית הסמוך למקום שמתפללין והיה מקצת הגג המכוסה בשינדלין מאהיל מבית שמתפללין להבית שמת בו ולא היו הכהנים יכולים לכנס שם לישא כפיהם והתרתי לומר לנכרי לעקור השינדלין בענין שלא יהיה אהל טפח מזה לזה והיינו כיון דעקירה הוי מקלקל ממש גם הוי מלאכה שאצל״ג וא״כ עיקר עקירה זו הוי דרבנן וע״י נכרי הוי שבות דשבות ומותר במקום מצוה כדי שישאו הכהנים כפיהם וזה ברור ונכון ודו״ק היטב:
(יט) אלא משום שבות – אבל דבר שאיסורו מה״ת אסור ע״י א״י אפילו לדבר מצוה כדלקמן בסימן של״א ס״ו וע״כ אסור לומר לא״י להדליק נר כדי ללמוד ולהתפלל:
(כ) והוא שיהיה שם וכו׳ – דכיון שהאיסור אינו אלא מדרבנן ואיסור אמירה לא״י הוא ג״כ רק מדרבנן והוי שבות דשבות לא גזרו באופנים אלו:
(כא) מקצת חולי – דאלו בחולי ממש הכולל כל הגוף או שיש בו סכנת אבר אפילו ישראל עושה שבות לחד דעה כמ״ש סימן שכ״ח סי״ז ודע שאין מדמין דבר לדבר בענין השבותין ואין לך בם להתיר אלא מה שאמרו חכמים דלגבי מילה לא התירו שבות דאמירה לא״י במקום מלאכה דאורייתא כמ״ש סימן של״א ס״ו וגבי לוקח בית בא״י מותר כמ״ש סימן ש״ו סי״א:
(כב) צורך הרבה – עיין במ״א שמסיק דדוקא במקום הפסד גדול אבל בלא״ה אין להקל כלל ובא״ר מפקפק אפילו באופן זה ועיין בסי״ט לענין סחורה הנפסדת ע״י גשמים:
(כג) ויש אוסרין – דס״ל דוקא במילה שרי הגמרא שבות דשבות [כגון להביא דרך חצר שאינה מעורבת האיזמל ע״י א״י למול בו] משום דהיא עצמה דחיא שבת אבל לא לצורך מצוה אחרת ועיין בלבוש ובא״ר דהלכה כדעה א׳:
(כד) אפילו במלאכה דאורייתא – ע״י א״י במקום מצוה מיהו כבר כתב רמ״א לעיל דיש להחמיר בזה וכן עיקר כי דעה זו היא רק דעת יחידאה והרי״ף והרא״ש והרמב״ם ועוד כמה גדולי ראשונים חולקין עליה ואך לענין מילה מצדד המ״א לקמן בסימן של״א לסמוך על דעה זו ועיין בא״ר שם. ודע דמה דקי״ל אמירה לא״י שבות הוא אפילו אם אומר לא״י שיאמר לא״י אחר לעשות לו מלאכה בשבת [הגאון מו״ה גרשון בעל עבודת הגרשוני] והחות יאיר בסימן נ״ג מצדד להקל בזה וכ״ש בדבר שאינו אלא משום שבות ועיין בספר החיים שכתב דבמקום הפסד גדול יש לסמוך על המקילין ועיין לעיל במה שכתבתי ס״ק י״א דשייך גם כן הכא:
להביא מים דרך חצר שלא עירבו – וה״ה דרך כרמלית וכן מוכח ביורה דעה סימן רס״ו ס״ו דדוקא בר״ה אסור וכן הסכים בא״ר בשם כמה פוסקים ודלא כהג״מ שהובא בט״ז דס״ל דדרך כרמלית אסור:
(לו) [סעיף ה׳] אלא משום שבות וכו׳ אבל דבר שאיסורו מה״ת אסור ע״י עכו״ם אפי׳ לדבר מצוה כלקמן סי׳ של״א סעי׳ ו׳ וע״כ אסור לומר לעכו״ם להדליק נר כדי ללמוד ולהתפלל. וכ״כ ח״א כלל ס״ב או׳ ו׳ ועיין לקמן או׳ מ״ט:
(לז) שם. מותר לישראל לומר לעכו״ם וכו׳ דהוי שבות דשבות דאמירה לעכו״ם אינו אסור אלא משום שבות וגם המלאכה בעצמה אינה אלא איסור דרבנן דהוי נמי שבות. ח״א שם:
(לח) שם. מותר לישראל לומר לעכו״ם וכו׳ ומטעם זה למד זכות בתשו׳ שב יעקב סי׳ ט״ז על מה שנהגו שהעכו״ם בא לבהכ״נ ומכבה הנרות ליל שבת ויו״ט ויש עוד שם טעמים אחרים יעו״ש. והביאו הברכ״י בסי׳ של״ד או׳ ד׳, ובמחב״ר סי׳ תקי״ד או׳ א׳ ובשע״ת שם:
(לט) ומה שנהגו באיזה קהלות לצוות לעכו״ם להדליק נרות בבהכ״נ משבת ליו״ט וכן ביוה״כ קודם נעילה. כתב הברכ״י בסי׳ תקי״ד או׳ ג׳ אי איישר חילי אבטליניה דרוב הפו׳ סוברים דלא הותר במקום מצוה אמירה לגוי אלא כשאינו מלאכה גמורה והחמירו האחרונים ובאלו אמרו שלא לסמוך על המקילין אפי׳ לצורך גדול כמבואר בסי׳ רע״ו בהגה ובדברי האחרונים וכ״ש לדידן דקבלנו הוראת מרן ומוכח שדעתו כמ״ד להתיר אמירה לעכו״ם במקום מצוה או חולי קצת בשבותין דוקא כמבואר סי׳ ש״ז. והביא שם דברי המלמד זכות על המנהג ודחה דבריו בטוב טעם יעו״ש. וכן הנוב״י בחא״ח סי׳ ל״ד קרא ערער על זה וביטל המנהג בקהלותיו יעו״ש. והביאו המחב״ר שם או׳ ג׳ יעו״ש. ומיהו עיין רב פעלים ח״ב סי׳ מ״ג שעשה איזה צדדים כדי להתיר להדליק עכו״ם נרות בבהכ״נ ולכבות והבאנו דבריו לעיל סי׳ רע״ו או׳ ח׳ יעו״ש:
(מ) שם. והוא שיהיה שם מקצת חולי וכו׳ דאלו בחולה ממש הכולל כל הגוף או שיש בו סכנת אבר אפי׳ ישראל עושה שבות לחד מ״ד כמ״ש סי׳ שכ״ח סעי׳ י״ז ושבות שלא כדרכה אפי׳ במצטער שרי כמ״ש שם סעי׳ ל״ג. מ״א סק״ז. א״ר או׳ י״ג:
(מא) שם. מקצת חולי וכו׳ ונראה לי דבמקום הפסד גדול יש להתיר שבות ע״י עכו״ם אפי׳ כדרכו ושבות ע״י ישראל שלא כדרכו אבל בל״ה אין להקל כלל. מ״א שם. תו״ש או׳ י״ב. מחב״ר או׳ ה׳ ער״ה או׳ ד׳ וכתב ודלא כהא״ר יעו״ש. ר״ז או׳ י״ב. ודוקא הפסד הבא פתאום אבל לא בהפסד שאין בא פתאום ומכ״ש אם היה יודע לפני השבת. א״א או׳ ז׳:
(מב) בשבות דרבנן יש חילוק בין היכא דקא עביד מעשה להיכא דלא עביד מעשה. ת״ה סי׳ ס״ג. כנה״ג בהגה״ט:
(מג) בשבות דרבנן יש חילוק בין מתכוין גמור ללא מתכוין בפסיק רישיה. מרדכי דשבת פ׳ הזורק ות״ה סי׳ ס״ז. כנה״ג שם:
(מד) שם. או מפני מצוה. ה״ד לדבר מצוה לבו ביום לא למחר. נוב״י בתשו׳ ח״ב חא״ח סי׳ מ״ד יעו״ש. אבל הרב גזע ישי במע׳ ה׳ או׳ קפ״א דקנ״ב ע״א חלק עליו וס״ל דאפי׳ למצוה דמחר שרי יעו״ש. רו״ח או׳ ה׳:
(מה) שם. או מפני מצוה. ביום א׳ של סוכות הביא גוי אתרוג חוץ מתחום ע״פ צוואת ק״ק א׳ באשר שנפסל אתרוג שלהם עיין תשו׳ ד״מ סי׳ ל״ו דמחלק בין הובא חוץ לי״ב מיל או לא ומסיק עכ״פ דאמירה לגוי להביאו ודאי שרי יעו״ש. ועיין לעיל או׳ כ״ו ולקמן סי׳ תרנ״ה ודוק:
(מו) שם. או מפני מצוה. אין לומר לנכרי להביא חמין או שכר בשבת מבית שנטמן החמין לבית שאוכלין שם. מהרי״ל בתשו׳ סי׳ קי״ו. כנה״ג בהגה״ט. ונראה דאם הוא דרך רשות היחיד או כרמלית מותר לדעת הש״ע משום דהו שבות דשבות מפני מצוה כדי לאכול סעודת שבת. ועיין לעיל או׳ ח״י ולקמן או׳ מ״ט:
(מז) שם. אומר ישראל לעכו״ם בשבת לעלות באילן להביא שופר וכו׳ זהו לשון הרמב״ם פ״ו דין ט׳ ומ״ש אומר ישראל לעכו״ם בשבת וכו׳ משום דלשטתיה אזיל שכתב בפ״ב דשופר דבזה״ז שחרב בהמ״ק כל מקום שיש ב״ד קבוע וסמוך בא״י תוקעין בו בשבת וכו׳ יעו״ש. אבל הטור לא כתב תיבת בשבת משום דפסק בסי׳ תקפ״ח שבת לאו זמן תקיעה הוא והגם דהרי״ף היה תוקע וסמך לו על מה דתנן משחרב בהמ״ק התקין ריב״ז שיהו תוקעין בכ״מ שיש בו ב״ד ורוצה לפרש אפי׳ ב״ד של ג׳ כתב עליו הטור שם דלא נהגו כן ושכל המפ׳ פירשו ב״ד של כ״ג שהן סנהדרי קטנה יעו״ש. אמנם על הש״ע יש לתמוה כיון דפסק בסס״י תקפ״ח כהטור דבזה״ז אין תוקעין בשבת א״כ למה הזכיר כאן תיבת שבת ועיין מחה״ש שכתב דמיירי שחל ר״ה יום שבת ויום א׳ ומביאו לצורך יום א׳ יעו״ש. ועוד י״ל דהש״ע כתב ל׳ הרמב״ם כמו שהוא לדוגמא בעלמא ללמוד ממנו כמו אלו הענינים ולענין דינא דשופר בשבת סמך על מה שיכתוב בסי׳ תקפ״ח כי שם עיקר מקומו:
(מח) שם. ויש אוסרין. דס״ל דדוקא משום מילה שהיא גופה דחיא שבת התירו אמירה לעכו״ם בדבר שאין בו אלא משום איסור שבות אבל משום מצוה אחרת אסור לומר לעכו״ם לעשותו ב״י. אמנם דעת הש״ע כסברה ראשונה כמ״ש לעיל סי׳ י״ג או׳ ז׳ דכל היכא שסותם הש״ע ואח״כ כותב יש אומרים דדעתו לפסוק כסתם יעו״ש. וכ״כ בסתם לקמן סי׳ תקפ״ו סעי׳ כ״א. וכ״ה דעת מור״ם ז״ל בהגה. וכן סתם הלבוש לקמן סי׳ תקפ״ו. וכ״כ הב״ח דנהגו להקל כהרמב״ם. וכ״ה דעת האחרונים:
(מט) ומכאן סמכו בעיר הזאת בשמחות וגיל או בגמילות חסד לחולים ולאבלים שולחים מתנות לבית החופה או מאכל לגמילות חסדים ע״י גוי דלכבוד חתן וכלה מצוה הוי. שכנה״ג בהגב״י או׳ ג׳:
(נ) וכל זה דוקא אמירה לגוי אבל לעשות ע״י עצמו וה״ה מה שגומלים חסד לחולים ולאבלים בהביאם בידיהם מאכל וכדם על שכמם לכ״ע אסור אפי׳ לדעת הרמב״ם וסיעתו ולא ניתן ליכתב לרוב פשיטותו. מהר״ם די בוטון סי׳ כ״א. שכגה״ג שם או׳ ד׳:
(נא) העוברים ע״ז אם לא התרה בהם חכם שדבר זה אסור אין ראוי לנדותם שהם שוגגין שחושבים אין איסור בדבר ומ״מ ראוי לעשות להם על מה שעברו על דרך מ״ש בפסקים וכתבים סי׳ נ״ה. ואם אחר ההתראה שהתרו בהם שהוא אסור חזרו ושגו באולתם מנדין אותם. מהר״ם די בוטון שם. שכנה״ג שם או׳ ה׳:
(נב) הא דשבות בדרבנן במקום מצוה התירו י״ל ע״י עכו״ם אבל ישראל שבות דשבות היכא דגזרו י״ל דאסור אפי׳ במקום מצוה. אורחים הוה מצוה והיינו הכניסם משדה לביתו. אבל הזמין אורחים מעירו י״ל לאו מצוה הוה ויש מקילין. סעודת שבת הוה מצוה. וכן לשמוח חתן וכלה. וא״כ לומר לעכו״ם למחוט הנר לסעודת שבת ביד ולא בכלי הוה שבות דשבות ובכלי י״ל הוה דבר תורה א״א או׳ ז׳ ועיין לקמן או׳ ק״ן:
(נג) ועיין בשו״ת זר״א סי׳ ל״א שצידד להתיר לשלוח עכו״ם לילך לפני היועצים בשבת להשתדל לגבות חוב מבע״ח גוי אם הוא הפסד מרובה דהגם שהעש״ג יכתבו בכתב שלהם הוא שבות ואם לא יעשה זה בשבת יפסיד יעו״ש. ובשו״ת שאלת יעבץ ח״ב סי׳ קל״ט צידד להתיר למסור לעכו״ם בע״ש פאקי״ט מרגליות והעכו״ם השליח ימסור בשבת לפוסט״א אף שהשליח צריך לכתוב יעו״ש. והב״ד המחב״ר או׳ ו׳ ואו׳ ז׳ והשע״ת. ועי״ש בגוף התשו׳ שכתב דדוקא במקום הפ״מ וגם יש לקצוץ עם העכו״ם ולפסוק דמי טרחתו ואי איכא טובת הנאה לעכו״ם א״צ יותר דאדעתא דנפשיה קעביד ודוקא אם אין הדבר ניכר ומפורסם שהוא של ישראל אבל בדבר מפורסם וניכר שהוא של ישראל אסור משום חשדא ובמקום שיש ספק הפסד המיקל לא הפסיד. ועי״ש ח״א סי׳ קס״ז שפסק לאסור להבטיח ספינה מטורפת בים ביום ש״ק אפי׳ במקום הפ״מ דגוף החיוב והשעבוד הוא קנין גמור והוי מו״מ בשבת יעו״ש. א״ח או׳ ט׳:
(נד) מי שמסר סחורה ביד עכו״ם מע״ש להוליכה בים או ביבשה ולא לקח כתב מוכסין מע״ש שפרע המכס אסור ליקח בשבת כתב מהמכס. לב חיים ח״ג סי׳ ס״א יעו״ש. ועיין עו״ש סי׳ ע״ט שכתב דמותר לישראל לילך בשבת אצל המושל לחבוש עכו״ם החשוד שהוא הבא במחתרת בליל ש״ק וגנב סך עצים ורב יעו״ש. א״ח סוף או יו״ד:
(נה) ומי ששכח בע״ש כיס של תפילין בבית העכו״ם והוא חוץ לתחום מותר לשלוח עכו״ם להביאם בשבת משום חשש שמא יעשה העכו״ם בזיון בהתפילין שישליכם למקום אשפה וכיוצא. לב חיים ח״ג סי׳ צ״ג יעו״ש. א״ח או׳ י״ב:
(נו) שם בהגה. דיש מקילין וכו׳ והיינו בעל העיטור. וכבר כתב רמ״א לעיל דיש להחמיר וכן עיקר כי הוא יחיד נגד רבים וכן מסיק מו״ח ז״ל. ט״ז סק״ר. וכ״כ לעיל סי׳ רע״ו או׳ ל״ב יעו״ש:
(יז) משום שבות – כינוי לאיסורי דרבנן בשבת.
(יח) מפני מצווה – לשם מצווה או צורך גדול מותר לבקש מגוי לעבור על איסור דרבנן. אמירה לגוי אינה איסור חמור, ולפיכך לא רצו חכמים למנוע את המצווה או את הצורך הגדול, והתירו אמירה כאשר מדובר באיסור מדרבנן. זהו כלל גדול, שנעזרים בו רבות במקום שיש בו גויים.
(יט) לעלות באילן – חכמים אסרו לעלות על עץ בשבת, שמא יחתוך ענף.
(כ) חצר שלא עירבו – חצר היא רשות היחיד. מדין תורה מותר לטלטל מהבית לחצר, אולם אסרו זאת חכמים עד שיניחו ״עירוב חצירות״. הלכות אלו יתבארו בעזרת השם בסימן שס״ו.
(כא) ויש אוסרין – לדעתם לא הותרה האמירה לגוי אפילו במקום איסור דרבנן וצורך גדול. ולשיטתם התירה הגמרא את הדבר רק לצורך מכשירי ברית מילה, שהיא עצמה דוחה את השבת. ולהלכה סומכים על הדעה הראשונה1.
(כב) פסק להתיר – שם בהלכות שופר מפורש במחבר שלצורך מצווה לא גזרו חכמים איסור אמירה לנכרי, ולא הביא חולק.
(כג) במלאכה דאורייתא – בסימן רע״ו מדובר על אמירה לגוי שידליק נר לצורך מצווה, וסיכם שם הרמ״א: ״ויש להחמיר במקום שאין צורך גדול, דהא רוב הפוסקים חולקים על סברא זו״. ובמקום צורך גדול יש מקום לסמוך אף על שיטה זו.
1. בבית יוסף הביא את דעת הרשב״א, שאין להשוות איסורי דרבנן זה לזה, ולכן אין להתיר אמירה לגוי אלא בדוגמאות שהובאו בתלמוד. ולא פסק המחבר כדעתו. ראו ש״ך יו״ד סוף סימן ק״י, דיני ספק ספקא, אות לו.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהב״חבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבאשל אברהם (אופנהיים)ביאור הגר״אלבושי שרדהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםחכמת שלמהמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
טור
ואסור לחשב חשבונותיו אפילו אם עברו כגון כך וכך הוצאתי על דבר פלוני ודוקא שעדיין שכר הפועלים אצלו שנמצא שצריך הוא לאותו חשבון לידע כמה הוא צריך ליתן להם אבל אם כבר פרעם מותר.
שולחן ערוך
(ו) אָסוּר לַחֲשֹׁב חֶשְׁבּוֹנוֹתָיו אֲפִלּוּ אִם עָבְרוּ, כְּגוֹן: כָּךְ וְכָךְ הוֹצֵאתִי עַל דָּבָר פְּלוֹנִי; וְדַוְקָא שֶׁעֲדַיִן שְׂכַר הַפּוֹעֲלִים אֶצְלוֹ, אֲבָל אִם פְּרָעָם כְּבָר, מֻתָּר.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבלבושי שרדיד אפריםמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
(ז) ואסור לחשב חשבונותיו אפילו אם עברו וכו׳ ודוקא שעדיין שכר הפועלים אצלו וכו׳ מבואר בפרק שואל (שבת קנ.):
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יד) שבת ק״ן
(ה) ודוקא שעדיין שכר כו׳ – נראה פשוט דלא בעינן ודאי אצלו אלא גם אם הוא מסופק אם יש עדיין אצלו ע״כ בא לחשבון ואע״ג שלפי החשבון אין להם כלום אצלו אסור כיון דהחשבון היה לצורך אצלו משא״כ אם קודם החשבון ברור לו שאין להם אצלו נמצא שהחשבון ללא תועלת ובזה דוקא שרי דנקרא חשבון של מה בכך מ״מ יש למנוע מזה מצד שיחה בטילה בשבת ומבואר בר״י שאם יש צורך בחשבון לאחר גם כן אסור.
(ט) מותר. דחשבונות שא״צ מותר לחשבן בשבת:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(טז) שעדיין וכו׳. ואפילו מסופק אם יש עדיין אצלו (ט״ז):
(יז) [לבוש] והוה ליה ממצוא וכו׳. וכמדומה שלא ראה ברמב״ם פרק כ״ג וסמ״ג דטעם גזירה שמא יכתוב:
(יח) אם כבר וכו׳. ומבואר ברש״י שאם יש צורך בחשבון לאחר גם כן אסור (ט״ז), וצריך עיון שראיתי דר״ן מתיר להדיא כגון שאומר הרוצה לבנות בנין זה כך וכך יש לי להוציא וכן פירוש ראשון דרש״י וכן כתב רבינו ירוחם נתיב י״ב חלק ז׳ כך וכך צריך לפלוני בבנין זה או מהלך לכך וכך וכיון שהם גדולים אחרונים ולא הזכירו דברי רש״י להם שומעין, גם נראה לי להגיה ברש״י דף ק״נ שכתב לא לך ולא לאחר דצריך לומר אלא לאחר וקצת משמע הכי ממש דסיים כגון ההיא דפרישית ודו״ק עיין שם, והשתא ניחא דגם רש״י סבירא ליה כר״ן ורבינו ירוחם. כתב הרמב״ם שם חשבונות שאין בהן צורך מותר לחשבן כיצד כמה סאין תבואה היה לנו בשנה פלונית כמה דינרין הוציא בחתנות בנו כך וכך חיילותיו של מלך (רוקח קל״ג) וכיוצא באלו שהן בכלל שיחה בטילה שאין בהן צורך כלל, עד כאן, פירש המגיד כלומר שאין שיחה בטילה ראויה לירא חטא ולקמן יתבאר שאסור לכל אדם להרבות שיחה בטלה בשבת על כרחך פירוש ליראי חטא לא ידברו אפילו בחול אפילו מעט מזה אבל להרבות מזה אסור לכל אדם בשבת, וזה לשון ביאורי רש״ל אפילו בחול אינו כל כך יפה לתלמיד חכם דהוי כמושב ליצים ומבטל בהן לימודו:
(ח) אצלו – פי׳ אפי׳ אם מסופק אם יש עדיין אצלו. ט״ז:
(יד) ט״ז סק״ה ומבואר ברש״י שאם יש כצ״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כה) ודוקא שעדיין וכו׳ – דהא בעי למידע כמה צריך ליתן להם והו״ל חשבונות שצריכין ואסור מטעם ודבר דבר וכנ״ל בריש הסימן:
(כו) אצלו – ואפילו אם אח״כ נתברר לו ע״פ חשבונו שאין מגיע להם ממנו כלום מ״מ כיון דמתחלה לא נודע לו דבר זה והיה נצרך לחשבון לכך יש בו איסורא אבל אם גם מתחלה היה יודע שאין מגיע להם ממנו כלום הוי חשבונות של מה בכך ושרי ואם החשבונות האלו יש בהן צורך לחבירו וחושב החשבונות האלו לצרכו אסור:
(כז) מותר – כתב הרמב״ם חשבונות שאין בהם צורך מותר לחשבן כיצד כמה סאין תבואה היה לנו בשנה פלונית כמה דינרין הוצאנו בחתונת בננו כך וכך חיילותיו של מלך וכיוצא באלו שהן שיחה בטלה שאין בהן צורך כלל עכ״ד ופי׳ המגיד משנה דרמז לנו שיש למנוע מזה מצד שיחה בטלה שאין שיחה בטלה ראוי ליראי חטא וגם בביאורי רש״ל כתב שאפילו בחול אינו יפה כ״כ לת״ח דהוי כמושב לצים ומבטל בהן לימודו [א״ר]:
(נז) [סעיף ו׳] אסור לחשוב וכו׳ דוקא ע״י דיבור אסור אבל ע״י הרהור מותר כדלעיל בסי׳ ש״ו סעי׳ ח׳ ליקוטי פר״ח:
(נח) שם. ודוקא שעדיין שכר הפועלים אצלו. שנמצא שצריך הוא לאותו חשבון לידע כמה הוא צריך ליתן להם. טור:
(נט) שם ודוקא שעדיין שכר הפועלים אצלו. נראה פשוט דלא בעינן ודאי אצלו אלא גם אם הוא מסופק אם יש עדיין אצלו וע״כ בא לחשבון ואע״ג שלפי החשבון אין להם כלום אצלו אסור כיון דהחשבון היה לצורך אצלו משא״כ אם קודם החשבון ברור לו שאין להם אצלו נמצא דהחשבון ללא תועלת ובזה דוקא שרי דנקרא חשבון של מה בכך ומ״מ יש למנוע מזה מצד שיחה בטילה בשבת. ומבואר ברש״י שאם יש צורך בחשבון לאחר ג״כ אסור. ט״ז סק״ה. ועיין א״ר או׳ ח״י שמצדד להתיר ביש צורך בחשבון לאחר ומ״מ מסיים משום שיחה בטילה אסור להרבות יעו״ש. והביאו המש״ז או׳ ה׳ ומיהו עיין תו״ש או׳ ט״ו מ״ש על דברי הא״ר הנ״ז והסכים כהט״ז יעו״ש:
(ס) שם. אם פורעם כבר מותר. דחשבונות שא״צ מותר לחשבם בשבת. מ״א סק״ט. וכבר כתבנו לעיל דמשום שיחה אסור ואפי׳ בחול יש ליזהר:
(כד) על דבר פלוני – משום שזהו עיסוק בחפציו שיש בו דיבור חולין. ונזכיר שבסימן הקודם (סעיף ח) ראינו שהאסור הוא דווקא על הדיבור, אבל הרהור בלבו מותר.
(כה) מותר – חשבונות אלו מכונים בגמרא ״חשבונות של מה בכך״, כלומר חשבונות שאין בהם משמעות מעשית.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבלבושי שרדיד אפריםמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
טור
מותר לומר לחבירו הנראה שתעמוד עמי לערב אף על פי שמתוך כך מבין שצריך לו לערב אבל לא יאמר לו היה נכון עמי לערב.
שולחן ערוך
(ז) מֻתָּר לוֹמַר לַחֲבֵרוֹ: הֲנִרְאֶה בְּעֵינֶיךָ שֶׁתּוּכַל לַעֲמֹד עִמִּי לָעֶרֶב, אַף עַל פִּי שֶׁמִּתּוֹךְ כָּךְ מֵבִין שֶׁצָּרִיךְ לוֹ לָעֶרֶב לְשָׂכְרוֹ; אֲבָל לֹא יֹאמַר לוֹ: הֱיֵה נָכוֹן עִמִּי לָעֶרֶב.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אלבושי שרדיד אפריםמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
(ח) מותר לומר לחבירו הנראה שתעמוד עמי לערב ג״ז שם ופירש רש״י הנראה עכשיו נראה אם תעמוד עמי לערב אם תבא אלי לכשתחשך ושניהם יודעים שעל מנת לשוכרו לפעולתו הוא מזהירו וכיון דלא מפרש בהדיא שרי כדמפרש טעמא לקמן דיבור אסור הרהור מותר. וסמ״ג פירש בשם ר״י הנראה בעיניך שתוכל לעמוד עמי לערב ובהגהות חדשות פכ״ד כתוב פר״י הנראה טוב בעיניך:
(ט) ומה שכתב אבל לא יאמר לו היה נכון עמי לערב כ״כ הרמב״ם בפכ״ד ופשוט הוא דהיינו דיבור ממש:
כתוב ברוקח אינו יכול לומר אני חפץ לרכוב למחר כי אינו יכול להשכיר בשבת עכ״ל ונ״ל דבאומר לו כן כדי שיזמין לו סוס לרכוב עליו מיירי:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) ובהג״א פ״ק דעכו״ם מותר לומר לחבירו הנראה שתעמוד עמי לערב אבל לא לעכו״ם עכ״ל:
(ה) וכתב בתשובת בר ששת סימן קט״ו כשם שאין לוין בשבת כך אין פורעין:
(ו) וכ״כ הר״ן:
(ז) ומ״כ בהגהת אלפסי מיהו נראה דאם היה בו פסקים ודינים ופירושי התורה דמותר לקרות בהן לכ״ע אפילו אם הובאו מע״ש:
(ח) ויש לדקדק מדבריהם דלא נאסר לקרות בשטרי הדיוטות אלא כשכתובים בלשון לעז אבל אם כתובים בלשון הקודש מותר לקרות בהן דהלשון בעצמו יש בו קדושה ולומד ממנו דברי תורה אבל לא נראה כן ממה שאכתוב בסמוך לדעת מקצת רבוותא דאסרו לקרות בספרי חכמות חיצונות אע״ג דמסתמא הם כתובים בלשון הקודש מיהו נראה מאחר דאינו אלא איסור דרבנן די לסמוך אדקדוק דברי התוס׳ לקרות בהן כשהן כתובים בלשון הקודש ולכן נוהגין ג״כ לקרות בספרי החכמות בשבת ואפשר דאף הר״ן והרמב״ם והמ״מ לא אסרו אלא בימים הראשונים שהיו כותבין כל הפירושים והחכמות בלשונות אחרות כמו שידוע מספרי הרמב״ם שהוצרכו להעתיק אח״כ אבל בלשון הקודש נראה דשרי ואע״ג דכתב הסמ״ג והביאו המרדכי ר״פ הזורק דגט בזמן הזה מותר לטלטלו שאדם יכול ללמוד ממנו כמה הלכות גט וכמ״ש בא״ע סימן קל״ו ע״ש דמשמע הא בלא״ה אסור י״ל נמי דשאני גט דנכתב בכל לשון כמו שיתבאר בא״ע סי׳ קכ״ו ולהכי נקט דיכול ללמוד ממנו הלכות גט אבל בלא״ה אסור אבל בלשון הקודש הכל שרי כדיוק התו׳ דנקטו דוקא לשון לעז כן נ״ל:
(ט) וכתב א״ז ומותר ללמוד בשבת אף בדברים שאינו רגיל בהן וא״א שצער הוא לו:
(ב) מותר לומר לחבירו הנראה שתעמוד עמי לערב כו׳ כתב ב״י ובהגהות החדשות פכ״ד כתוב פי׳ ר״י הנראה טוב בעיניך אין הכוונה שזהו פי׳ אחר ממה שכתב הסמ״ג בשם פי׳ ר״י אלא דבהגהות יותר מפורש דברי ר״י דל׳ הנראה אינו מתיישב שפיר לפי הסמ״ג וק״ל. כתב ב״י וז״ל כתב ברוקח אינו יכול לומר אני חפץ לרכוב למחר כי אינו יכול להשכיר בשבת עכ״ל. ונ״ל דבאומר לו כן כדי שיזמין לו סוס לרכוב עליו מיירי עכ״ל. ולי נראה לפרש דברי הרוקח דר״ל אני חפץ לרכוב למחר בשכירות למי שרצונו לשכור אותי וזהו שסיים כי אינו יכול להשכיר וק״ל:
(טו) שם רב אשי בפירוש המשנה
(טז) רמב״ם בפכ״ד
(י) לחבירו. אבל לעכו״ם אסור לפי שהוא [רוצ׳] לדעת אותה מלאכה (הג״א פ״ק דע״א ד״מ) אבל בתו׳ בשבת דף ק״ן דוחין זה דטעמא דשרי משום דהרהור מותר ל״ש עכו״ם ל״ש ישראל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יט) לחבירו וכו׳. והוא הדין לעובד כוכבים (מלבושי יום טוב) וכן פסקו ב״ח ונחלת צבי ומגן אברהם:
(כ) שמתוך כך מבין וכו׳. הב״ח הקשה מזה על דין רמיזה בסוף סימן זה ולכן מתיר לומר לעובד כוכבים שיקנח חוטמו שיבין שיסיר הפחם מנר עיין שם, ואשתמיטתיה פסקי רקנט״י סימן צ״ט דמחלק דהכא הוא רמיזה לצורך מוצאי שבת אבל לעשות מלאכה בשבת אסור רמיזה וכן כתב בשלטי גיבורים פרק השואל:
(כא) אבל לא יאמר וכו׳. אם לא לדבר מצוה כגון לבית הכנסת או לבית המדרש (כלבו דף ל״ד) ועיין ס״ק א׳:
(ט) לחבירו – ה״ה לעכו״ם עיין מ״א:
(טו) ס״ז אבל לא – דזהו דיבור ממש ואינו הרהור. ב״י:
(טו) מ״א סק״י לפי שהוא לדעת אותה מלאכה מהרש״א ז״ל בשבת דף ק״כ הגיה שהוא עושה לדעת אותה האמיר׳ ור״ל כשהנכרי עושה המלאכ׳ הוא עושה על דעת האמירה ההוא שמיד בשעת האמירה היה מוכן לעשות מיד רק שהישראל לא רצה שיעשה עד לערב וא״כ אהני האמירה דישראל משא״כ בפועל ישראל ששומר שבת כי עביד המלאכה לא עביד כלל על ידי האמיר׳ של שבת אלא על ידי מה שמדברים לערב:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כח) לחבירו – וה״ה לא״י:
(כט) אע״פ שמתוך כך וכו׳ – כיון שאינו מפרש בהדיא רק בדרך רמז לצורך מו״ש הו״ל רק בכלל הרהור דמבואר לעיל בסימן ש״ו ס״ח דשרי ולא יאמר לו היה נכון עמי דזהו דבור ממש:
לחבירו – וה״ה לא״י [א״ר וכן משמע בפמ״ג ונתיב חיים ותמהו על המגן אברהם בסוף סקי״ב]:
(סא) [סעיף ז׳] מותר לומר לחבירו הנראה בעיניך וכו׳ דכיון דלא מפרש בהדיא שרי כדמפרש טעמא לקמן דיבור אסור הרהור מותר ב״י:
(סב) שם. מותר לומר לחבירו וכו׳ אבל לעכו״ם אסור לפי שהוא רוצה לדעת אותה מלאכה. הג״א פ״ק דע״א. ד״מ או׳ ד׳ אבל בתו׳ בשבת דף ק״ן דוחין זה דטעמא דשרי משום דהרהור מותר ל״ש עכו״ם ל״ש ישראל. מ״א סק״י. א״ר או׳ י״ט. תו״ש או׳ י״ז. ער״ה או׳ ו׳:
(סג) שם. מותר לומר לחבירו וכו׳ ובשאלתות דרב אחא משבחא פ׳ בראשית ורי״ו בסוף ח״ז אוסרין לומר לחבירו הנראה וכו׳ והב״ד הברכ״י או׳ ט׳ יעו״ש. ומיהו כבר כתבנו באו׳ הקודם דדעת האחרונים להתיר אפי׳ לומר לעכו״ם ורק אם אפשר יש ליזהר לצאת אליבא דכ״ע:
(סד) שם. אעפ״י שמתוך כך מבין וכו׳ דרמיזה מותר. ודוקא לרמוז למלאכה הנעשית במו״ש אבל אין חילוק בין אמירה לרמיזה למלאכה הנעשית בשבת. הרדב״ז ח״א סי׳ קל״ב יעו״ש. ער״ה או׳ ז׳ וכ״כ א״ר או׳ כ׳:
(סה) שם. אבל לא יאמר לו וכו׳ אם לא לדבר מצוה כגון לבהכ״נ או׳ לביה״מ כלבו דף ל״ד. א״ר או׳ כ״א:
(סו) שם. היה נכון וכו׳ דהוי דיבור ממש ואסור תו״ש או׳ י״ת:
(כו) לשוכרו – ואין בכך איסור ״ודבר דבר״, הואיל ואין כאן הזמנה ישירה לשוכרו, אלא רק שאלה האם הוא פנוי.
(כז) לערב – ״היה נכון״ פירושו היה מוכן למשימה, ואסור לומר כך מפני שהזמנתו היא עשיית חפציו על ידי דיבור.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אלבושי שרדיד אפריםמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
טור
יכול לומר לחבירו לכרך פלוני אני הולך למחר וכן מותר לו לומר לך עמי לכרך פלוני למחר כיון שהיום יכול לילך ע״י בורגנין פירוש סוכות שומרים שכל אחת מובלעת בתוך שבעים אמה וארבעה טפחים של חבירתה שע״י כן יכולין לילך כמה פרסאות כאשר יתבאר בעז״ה וכן כל כיוצא בזה שיש בו צד היתר לעשותו היום יכול לומר לחבירו שיעשנו למחר ובלבד שלא יזכיר לו שכירות אבל בדבר שאין בו צד היתר לעשותו היום אפילו אם אין בו איסור אלא מדרבנן כגון שיש לו פירות מוקצין חוץ לתחום כיון שאי אפשר לו להביאם היום אסור לומר לחבירו שיביאם לו למחר וכן נמי אסור לו להחשיך בסוף התחום כדי שימהר בלילה לילך שם להביאם אבל יכול להחשיך בסוף התחום כדי למהר לילך שם לשומרם שאפילו היום היה יכול לשומרם אם היה בתוך התחום וכיון שלא כיון להחשיך אלא כדי לשומרם יכול אף להביאם.
שולחן ערוך
(ח) יָכוֹל לוֹמַר לַחֲבֵרוֹ: לִכְרַךְ פְּלוֹנִי אֲנִי הוֹלֵךְ לְמָחָר, וְכֵן מֻתָּר לוֹמַר לוֹ: לֵךְ עִמִּי לִכְרַךְ פְּלוֹנִי לְמָחָר, כֵּיוָן שֶׁהַיּוֹם יוּכַל לֵילֵךְ עַל יְדֵי בֻּרְגָּנִין; וְכֵן כָּל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה שֶׁיֵּשׁ בּוֹ צַד הֶתֵּר לַעֲשׂוֹתוֹ הַיּוֹם, יוּכַל לוֹמַר לַחֲבֵרוֹ שֶׁיַּעֲשֶׂנּוּ לְמָחָר, וּבִלְבַד שֶׁלֹּא יַזְכִּיר לוֹ שְׂכִירוּת; אֲבָל בְּדָבָר שֶׁאֵין בּוֹ צַד הֶתֵּר לַעֲשׂוֹתוֹ הַיּוֹם, אֲפִלּוּ אִם אֵין בּוֹ אֶלָּא אִסוּר דְּרַבָּנָן, כְּגוֹן: שֶׁיֵּשׁ לוֹ חוּץ לַתְּחוּם פֵּרוֹת מֻקְצִים, כֵּיוָן שֶׁאִי אֶפְשָׁר לוֹ לַהֲבִיאָם הַיּוֹם, אָסוּר לוֹמַר לַחֲבֵרוֹ שֶׁיְּבִיאֵם לוֹ לְמָחָר; וְכֵן אָסוּר לוֹ לְהַחְשִׁיךְ בְּסוֹף הַתְּחוּם כְּדֵי שֶׁיְּמַהֵר בַּלַּיְלָה לֵילֵךְ שָׁם לַהֲבִיאָם. {הַגָּה: וְכֵן לֹא יֹאמַר: אֶעֱשֶׂה דָּבָר פְּלוֹנִי לְמָחָר (הָרא״ש פ׳ הַשּׁוֹאֵל) וְעַיֵּן לְעֵיל רֵישׁ הַסִּימָן;} אֲבָל יָכוֹל לְהַחְשִׁיךְ בְּסוֹף הַתְּחוּם כְּדֵי לְמַהֵר לֵילֵךְ שָׁם לְשָׁמְרָם, שֶׁאֲפִלּוּ הַיּוֹם הָיָה יָכוֹל לְשָׁמְרָם אִם הֵם הָיוּ בְּתוֹךְ הַתְּחוּם; וְאִם לֹא כִּוֵּן לְהַחְשִׁיךְ אֶלָּא לְשָׁמְרָם, יָכוֹל אַף לַהֲבִיאָם.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אלבושי שרדשערי תשובהיד אפריםמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
(י) יכול לומר לחבירו לכרך פלוני אני הולך למחר ר״פ שואל (שבת קנ:) א״ר יהודה אמר שמואל מותר לאדם לומר לחבירו לכרך פלוני אני הולך למחר שאם יש בורגנין הולך וכתבו התוספות תימה מאי איריא הוא אפילו לחבירו נמי יכול לומר לך לי לכרך פלוני למחר מהאי טעמא דקאמר וצ״ל דלא נקט שמואל דוקא לכרך פלוני אני הולך דה״ה אפילו לחבירו יכול לומר לך לי לכרך פלוני למחר וכ״כ הרא״ש והר״ן שם וכ״כ הרב המגיד בפכ״ד בשם הרמב״ן והרשב״א שם ופירש״י שאם יש בורגנין מע׳ לע׳ אמה אפי׳ בשבת הולך וכיון דדבר שיש לו היתר ע״י תקנה בשבת מותר לאומרו אפילו במקום שאין שם ההיתר וכן נראה מדברי כל הפוסקים ורבינו ירוחם כתב בח״ז דבר המותר לעשותו בשבת בעצמו כגון שהם תוך התחום או שיש בורגנין שיוכל לילך שם בשבת מותר ומשמע מדבריו דדוקא כשיש בורגנין הוא דשרי הא לאו הכי לא וא״א לומר כן דא״כ מאי קמ״ל רב יהודה דמותר לומר למקום פלוני אני הולך למחר כיון דאפילו לילך ממש מותר היום ועוד דבהדיא משמע בגמרא דבשאין היתר לילך שם בשבת היא אלא ע״כ בשאין שם בורגנין היא וכדברי רש״י:
(יא) ומה שכתב וכן כל כיוצא בזה שיש בו צד היתר פשוט הוא:
(יב) אבל בדבר שאין בו צד היתר לעשותו היום אפי׳ אין בו איסור אלא מדרבנן וכו׳ שם אהא דא״ר יהודה מותר אדם לומר לחבירו לכרך פלוני אני הולך למחר פריך מדתנן אין מחשיכין על התחום לשכור פועלים ולהביא פירות בשלמא לשכור פועלים בשבת לא מצי אגר אלא להביא פירות לימא שאם יש שם מחיצות מביא וכתב הרא״ש אלא להביא פירות לימא שאם יש שם מחיצות מביא כלומר יכול לומר הבא לי פירות למחר כיון שאם יש שם מחיצות מביא כמו שתאמר שאם יש שם בורגנין הולך ואין חילוק בין אם אמר לחבירו דבר זה אני עושה למחר ובין אומר עשה לי דבר זה למחר וכיון דמותר באמירתו מותר בחשיכתו ומשני משכחת לה בפירות המחוברין ופירש״י שא״א לקצצן בשבת ע״י שום תקנה והדר פריך מדתני רבי אושעיא אין מחשיכין על התחום להביא תבן וקש כלומר דתבן דבר תלוש הוא ואפ״ה אסור ומשני משכחת לה בתיבנא סריא ופירש״י שאם יש שם מחיצות אינו מביא משום דמוקצה הוא וכתב הרא״ש כל דבר שיש לו צד היתר שיכול לעשותו בשבת יכול לומר אעשה זה למחר וכן יכול לומר לחבירו עשה לי דבר זה למחר ובלבד שלא יזכיר לו שכירות ודבר שאין לו היתר לעשות היום אפילו אין בו אלא איסורא דרבנן אסור לומר אעשה דבר זה למחר או לומר לחבירו עשה לי:
וכתב הרב המגיד בפרק כ״ד בשם התוספות שלהביא פירות מחוברים וכיוצא בו לא אסרו אלא במחשיך על התחום משום דמוכחא מילתא אבל בתוך התחום דלא מינכרא מילתא כגון לגינתו ולחורבתו שבתוך התחום להחשיך ולתלוש פירות ועשבים מותר ואי קשיא ההיא (עירובין לח.) דלא יהלך אדם בסוף שדהו וכו׳ וכן לא יהלך לטייל על פתח מדינה כדי שתחשך ויכנס למרחץ מיד יש לומר דהתם היא שדה שהיא צריכה לניר ולעבוד מינכרא מילתא וכן מטייל לפתח המדינה שהמרחץ שם מינכרא מילתא ואתו לידי חשדא ולזה הסכימו הרמב״ן והרשב״א וכן נ״ל מדברי רבינו שכתב עד סוף התחום עכ״ל:
(יג) אבל יכול להחשיך בסוף התחום כדי למהר לילך שם לשמרה וכו׳ וכיון שלא כיון להחשיך אלא כדי לשמרם יכול אף להביאם משנה שם אבל מחשיך הוא לשמור ומביא פירות בידו פירש״י אבל מחשיך הוא להיות קרוב לצאת לשמור פירותיו וזה דבר המותר בשבת לשמור פירותיו אם היה בתוך תחומו ומביא פירות בידו הואיל ועיקר מחשבתו לא היה לכך:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ה) ומ״ש כגון שיש לו פירות מוקצין חוץ לתחום וכו׳ איכא להקשות דא״כ אפילו תוך התחום נמי אסור דכיון דאסור לטלטלם א״א לו להביאם וי״ל דבתוך התחום כיון דמותר להחשיך על פירות מחוברים כמ״ש ה׳ המגיד בפ׳ כ״ד ומביאו ב״י משום דלא מינכר׳ מילתא ה״ה דמותר נמי לומר לחבירו וכו׳:
(ו) ומ״ש שאפי׳ היום הי׳ יכול לשומרם אם היו בתוך התחום וכו׳ כלומר ע״י בורגנין היו בתוך התחום כמ״ש בסמוך:
(יז) שבת שם
(יח) שם בתוספות וש״פ
(יט) טור ורש״י שם
(כ) שם והרא״ש שם
(כא) שם במשנה
(ו) אני הולך למחר – נראה דוקא בל׳ זה מותר אבל אסור לומר שילך בקרון שקורין בל״א פארי״ן דהא היום אין הועיל בורגנין לזה והעולם אינם מרגישים בחילוק זה והוא פשוט.
(ז) בורגנין – פי׳ סכות שומרים שכל א׳ מובלעת בתוך ע׳ אמה וד׳ טפחים של חבירתה שעי״ז יכול לילך כמה פרסאות כמ״ש בעזה״י וכבר זכרתי בסמוך שכאן מיירי אפילו אין שם באמת בורגנין אלא כיון שנוכל למצוא היתר וזהו על הליכה למחר כמ״ש בסמוך פי׳ הגמ״ר.
(ח) פירות מוקצים כו׳ – קשה אפי׳ בתוך התחום נמי אסור לו׳ לו הביאם לי למחר כיון שא״א להביאם היום ובגמ׳ ליתא זה אלא לענין מחשיך על התחום דאסור בשביל תיבנא סריא דהיינו מוקצה או פירו׳ מחוברים וכ׳ ה״ה בשם התו׳ דבתוך התחום מותר להחשיך כדי לתלוש פירו׳ דלא מנכרא מלתא והא דתנן לא יהלך אדם בסוף שדהו כו׳ וכן לא יהלך לטייל על הפתח המדינה כדי שתחשך וילך למרחץ מיד י״ל דהתם שהשדה צריכה לניר וכן ביש שם מרחץ מנכרא מלתא ואתי לידי חשדא עכ״ל ונזכר כאן בס״ט אבל כאן לענין אמיר׳ לחבירו דלא משום חשד׳ אסור אלא משום שיש איסור משום דבור של חול אפי׳ תוך התחום נמי אסור כל שאין לו היתר היום ע״כ נראה ברור דגם תוך התחום אסור באמירה זו אלא שהטור וש״ע נקטו אח״ז וכן אסור לו להחשיך בסוף התחום כו׳ דשם דוקא חוץ לתחום אסור כמ״ש ה״ה נקט נמי כאן תוך התחום ולאו דוקא הוא כאן ואף ע״ג דבגמרא אמרינן דאמירה ומחשיכין שווין הם היינו במידי דתלוי באיסור תחום אבל כמו איסור מוקצ׳ ודאי אסור באמירה טפי מחשיכה מטעם שאמרנו ומו״ח ז״ל כתב להשוו׳ זה להחשיך תוך התחום דמותר ול״נ כן וכ״מ גם כן מדברי הרא״ש שהביא רמ״א בסמוך וכן לא יאמר אעשה כו׳ פי׳ מה שאין בו צד היתר היום כ״כ הרא״ש וזהו אפי׳ תוך התחום.
(יא) לכרך פלוני אני וכו׳. ופי׳ הרמב״ן והרשב״א ז״ל שא״ל לשם אני הולך למחר בא עמי דאי לא מאי קאמר פשיטא עכ״ל המ״מ פכ״ד משמע דאם אמר דבר זה אעשה למחר אפי׳ בדבר שאין היתר לעשותו היום שרי וכ״מ מל׳ הרמב״ם שכ׳ אסור לדבר עם שותפו מה ימכור או יקנה למחר או היאך יבנה וכו׳ משמע דוקא כשמתיעץ ומתחשב מה יעשו אבל לדבר דבר זה אעשה שרי וכ״מ בב״י שכת׳ וז״ל כתב רוקח אינו יכול לומר אני חפץ לרכוב למחר כי אינו יכול להשכיר בשבת ע״כ ונ״ל בא״ל כן כדי שיזמין לו סוס לרכוב עליו מיירי עכ״ל ב״י משמע דבלא זה שרי אבל דעת הרא״ש לאסור כמ״ש רמ״א בהג״ה ואפשר דגם המ״מ ס״ל כן ע׳ בתוספות וא״כ אסור לומר אני ארכוב למחר רק יאמר אני הולך וכן כששואל אותו ישאל אותו אם ילך למחר:
(יב) חוץ לתחום פירות. אבל בתוך התחום כיון דשרי להחשיך כמ״ש ס״ט שרי לומר לחבירו (ב״ח) ול״נ דא״כ יהא מותר לו׳ לחבירו שיתלוש פירות תוך התחום וזה פשיט׳ דאסור כמ״ש ס״ז דאפי׳ לומר לו היה נכון עמי לערב אסור דכללא כייל דכל שאני זכאי באמירתו רשאי להחשיך וכו׳ דמשמע שהם שוים קאי אסוף התחום ומשום איסור תחום שוים וכ״מ ברא״ש וברמזים וברי״ו ולכן נ״ל דנקט חוץ לתחום וכו׳ משום דקבעי למתני׳ וכן אסור להחשיך וכו׳ ופשוט דאפי׳ דבר שיש בו היתר בשבת אסור לומר לעכו״ם לעשותו בשבת ועסי׳ שכ״ה ס״ח וס״י דאפי׳ בדיעבד אסור ודברי הב״ח כאן צע״ג ע״ש גם מ״ש דע״י מחיצה של בני אדם אסור להוציא מרה״י לרה״ר זה אינו כדאיתא סי׳ שס״ב ס״ה ובגמ׳ דמחיצה מעלייתא היא ופשוט בגמ׳ דמותר לו׳ הבא לי דבר זה למחר שאם היה מחיצות היה מביא היום גם מ״ש בשם התו׳ דלחבירו ל״ד ליתא דכתבו כן אאידך דינא כמ״ש ס״ז:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כב) לחבירו וכו׳. זה לשון מגן אברהם מה שכתב הב״ח בשם תוס׳ דלחבירו לאו דוקא ליתא דכתבו כן אדין דסעיף ז׳, עד כאן, ולעניות דעתי היא היא דהא טעמא דתוס׳ התם כיון דהירהור שרי לא שנא כותי לא שנא ישראל אם כן והוא הדין בזה דאין בו משום דבר חול ועוד דבשני הדינים נקט לשון חבירו ואם איתא דהכא לעבודת כוכבים דאסור ליתני הכא הישראל וכן משמע בדין דמחשיכין לצרכי כלה בסימן ש״ו סעיף ז׳ דהוא הדין לעובד כוכבים עיין שם בר״ן, גם נראה לי ראיה מתוס׳ דף ק״נ לכרך וכו׳ תימא מאי איריא הוא אפילו לחבירו נמי יכול לאומרו לך לכרך פלוני וכו׳, עד כאן, הואיל לשון דרבותא נקט לדיוקא דאפילו לומר שילך הוא דוקא לחבירו מותר ולא לעובד כוכבים ואם נאמר דבזה באמת מותר לעובד כוכבים אפילו כיוון שאין אומר לעובד כוכבים בפירוש שילך מכל שכן נשמע דחבירו דנקט לאו דוקא ולקמן בסימן שכ״ה סעיף ז׳ אסור לעובד כוכבים היינו לעשות בשבת עצמו אבל לאחר שבת ודאי מותר הגהות מרדכי שהבאתי לעיל נמי סייעתא לזה:
(כג) אני הולך וכו׳. אבל לרכוב או לילך בעגלה אסור לומר דאין בורגינין מועיל זה:
(כד) מוקצין חוץ לתחום וכו׳. הוא הדין תוך התחום אלא משום סיפא דלהחשיך נקט הכי וכמו שיתבאר:
(כה) בסוף התחום וכו׳. דאילו בתוך התחום מותר ואפילו להחשיך לתלוש שבתוך התחום שרי כמו שכתב בשולחן ערוך משום דלא מינכרא מילתא ולא ידעתי למה השמיט מלבושי יום טוב ונראה דסבירא ליה כמו שכתב מגן אברהם דכיון שאסור לתלוש אסור לאזמוני לכך, מיהו בריש סימן ש״ו החזקתי דין זה, ומכל מקום לומר לחבירו או לעובד כוכבים אסור לומר לו שיתלוש למחר ואפילו להביא פירות מוקצין שבתוך התחום הסכימו ט״ז ומגן אברהם דאסור לומר:
(י) אני הולך – ודוקא בלשון זה מותר אבל אסור לומר שילך בקרון שקורין בל״א פאהרי״ן או רייטי״ן דהא אינו מועיל בורגנין לזה והעולם אינם מרגישים בזה החילוק והוא פשוט. ט״ז מ״א:
(יא) בורגנין – אפי׳ אין שם בורגנין אלא כיון שנוכל למצוא היתר:
(יב) חוץ לתחום – ה״ה בתוך התחום במוקצה ונקט חוץ לתחום משום דקבעי למתני וכן אסור להחשיך וכו׳ דשם דוקא חוץ לתחום אסור כמ״ש ס״ט מ״א וט״ז. ופשיטא דאפי׳ דבר שיש בו היתר בשבת אסור לומר לעכו״ם לעשותו בשבת עי׳ סי׳ שכ״ה ס״ח וס״י דאפי׳ בדיעבד אסור עיין מ״א:
(טז) ס״ח וכן מותר – תוס׳ ד״ה לכרך כו׳:
(יז) וכן כל – גמ׳ שם תנן כו׳:
(יח) ובלבד שלא – דזה אין צד היתר היום:
(יט) אפי׳ אם – שם בתיבנא סריא:
(כ) וכן – מתני׳ וגמ׳ שם ושם:
(כא) אבל יכול כו׳ ואם לא כו׳ – ואפי׳ פירות מוקצין מתני׳ וכמ״ש בגמ׳ בתיבנא כו׳:
(טז) מ״א ס״ק י״א דשמא בלא זה וצ״ע דא״כ איך העתיק המחבר בסעיף א׳ לשון הטור דאסור לומר אעשה למחר ואפשר דהב״י מחלק בין אומר אעשה דמשמע שמכין א״ע לעשות ובין אומר אני חפץ לעשות דאין במאמר זה רק סיפור שהוא חושק בדבר אבל עדיין אינו יודע אם יעשה או לא ובזה אין סתירה מהרא״ש אבל המג״א אין רצונו בחילוק זה לכן כתב דהרא״ש אוסר בכל גווני:
(יז) שם ואפשר דגם המ״מ. ר״ל דהמ״מ בשם הרמב״ן והרשב״א מודים ג״כ להרא״ש ומה שכתבו פשיטא היינו דמוכח ממתניתין כמו שכתבו התוספות שם בד״ה אבל ואין להאריך כאן והמעיין שם יבין מעצמו ודוק ומ״ש המג״א דגם המ״מ ס״ל כן אינו שולל את הרמב״ן ורשב״א אלא שולל את הרמב״ם שהבי׳ דאיהו ודאי פליג ובתשובתי הארכתי:
(יח) ט״ז סק״ח אלא לענין מחשיך ר״ל בש״ס לא קאמר זאת לענין אמירה לנכרי דבאמת אמירה אסור אף תוך התחום. רק לענין החשכה קאמר כך בש״ס וע״ז כתב ה״ה הטעם משום דלא מינכר׳ כו׳ אבל אמירה והחשכה אין תלוי זה בזה להא מילת׳ דאע״ג דאמר שם אבא שאול כל שאני זכאי באמירתו רשאי אני להחשיך עליו הרי דאמירה והחשכה תלוים זה בזה היינו החשכ׳ במקום שאסור להחשיך דהיינו בסוף התחום דמינכר׳ מילתא לא שרי אלא היכא שמותר האמירה משא״כ תוך התחום דשרי החשכה משום דלא מינכר אין תלוי באמירה אלא אמירה אסור והחשכה מותר זהו המשך דבריו:
(יט) שם סס״ק וזהו אפילו תוך התחום דהא גם תוך התחום שאין בו צד היתר היום:
(ג) בש״ע סעיף ח׳ או יהיה צריך לדבר צורך הרבה וכ׳ בשאילת יעבץ ה״ב סי׳ קל״ט לצדד להתיר לעכו״ם פאקיט מרגליות והעכו״ם השליח ימסור בשבת לפוסטא אף שהעכו״ם צריך לכתוב ע״ש ובשו״ת זרע אמת מתיר לשלוח לעכו״ם לילך לפני ערכאות להשתדל לגבות חוב מהעכו״ם אם הוא הפסד מרובה הגם שהעש״ג יכתבו בכתב שלהם כיון שאם לא יעשה כן היו׳ יפסיד ועי״ן לעיל ס״ק א׳ ובסי׳ ש״ו ס״ק י״ט ע״ש ועיין לקמן ס״ק כ״ח:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ל) יכול לומר וכו׳ – דהנה מבואר בריש הסימן דדבר שאסור לעשות בשבת אסור לומר שיעשה זאת למחר וקאמר הכא דאף דבשבת אסור לילך מחוץ לתחום מ״מ מותר לומר לכרך פלוני אני הולך למחר כיון דעל עצם הליכה אין איסור אלא שמחוסר בורגנין מיהו אסור לומר אני רוכב למחר או שילך בקרון שקורין בל״א פאהרי״ן כיון דדבורו הוא דבר האסור בעצם ואין מועיל עצה לזה רק יאמר אני הולך למחר:
(לא) בורגנין – פי׳ סוכות של שומרים שעי״ז יוכל לילך בשבת אף כמה מילין אם הם מובלעים זה לזה בתוך שבעים אמה וד׳ טפחים כמבואר בסימן שצ״ח:
(לב) וכן כל כיו״ב וכו׳ – כגון שיאמר לחבירו שיביא לו למחר מחוץ לתחום פירות שנתלשו מכבר שאין עליהם איסור מוקצה אף דא״א להביאם היום מטעם איסור תחומין ומשום איסור רשויות אפ״ה מותר לומר כיון שיש בו צד היתר דאלו היה מחיצות היה יכול להביאם:
(לג) שיעשנו למחר – ולעשותו היום אסור אפילו לא״י לומר ואפילו בדיעבד אם הביא מחוץ לתחום אסור להשתמש מהם וכדלקמן בסימן שכ״ה ס״ח:
(לד) חוץ לתחום פירות מוקצים – כתבו האחרונים דלאו דוקא בסוף התחום אלא ה״ה בתוך התחום כיון דא״א להביאם משום איסור מוקצה אלא דמשום סיפא נקט הכי דלהחשיך אינו אסור אלא בסוף התחום וכדלקמן בס״ט:
(לה) לילך שם להביאם – היינו אלו הפירות שהם מוקצים אבל פירות שאינם מוקצים כיון שמותר לומר לחבירו שיביאם לו לאחר השבת מותר נמי להחשיך בשבילם [גמרא]:
(לו) וכן לא יאמר וכו׳ – קאי על מה שכתב בתחלה דאסור לומר לחבירו שיביאם לו למחר וקמ״ל דלא נימא דדוקא כשמדבר עם חבירו ומתיעץ עמו הוא דאסור כיון שיש לו צורך בדבורו אבל לדבר בינו לבין עצמו שאין לו צורך בכך שרי קמ״ל כיון דהוא דבר האסור לעשות בשבת אף כשמדבר בינו לבין עצמו מקרי דבור חול ואסור וכנ״ל בריש הסימן:
(לז) שאפילו היום וכו׳ – ר״ל נמצא שעצם השמירה הוי מלאכה המותרת בשבת ומחשיך בשביל דבר המותר ומה שהוא חוץ לתחום הלא היה יכול לילך ע״י בורגנין אם היה לו וכנ״ל:
(לח) אף להביאם – היינו אפילו אם הם מחוברים וצריך לתלשם מבערב כיון שעיקר כונתו בהחשכה היה בתחלה רק בשביל השמירה:
אסור לומר לחבירו שיביאם לו – היינו אם מבאר לו אותם הפירות אבל אם אמר לו סתם להביא לו פירות למחר שרי אף שידוע לכל שכונתו על פירות המוקצים מ״מ כיון דדבורו משמע נמי דבר המותר בשבת מקרי רק הרהור ושרי [תוספת שבת]:
וכן לא יאמר אעשה וכו׳ – עיין במגן אברהם סקי״א שרוצה לצדד ולומר דהרבה פוסקים חולקים על הרא״ש ועיין בא״ר ובמאמר מרדכי שסתרו את דבריו וכן בפמ״ג מצדד דאין ראיה שהרמב״ן והרשב״א חולקים עליו וכן המחבר בריש הסימן כתב דאסור לומר דבר פלוני אעשה למחר והוא כדעת הרא״ש ועיין שם בביאור הגר״א דמשמע שהוא מסכים ג״כ הכי לדינא וכתב דכן מוכח מהגמרא וכעין זה כתב ג״כ הא״ר דאל״ה תשאר קושית התוספות בשבת ק״נ ע״א ד״ה מה ע״ש:
(סז) [סעיף ח׳] אני הולך לאחר. נראה דוקא בלשון זה מותר אבל אסור לומר שילך בקרון שקורין בל״א פארי״ן דהא היום אין מועיל בורגנין לזה והעולם אינם מרגישים בחילוק זה והוא פשוט. ט״ז סק״ו. וכ״כ המ״א ס״ק י״א דאסור לומר אני ארכוב למחר רק יאמר אני הולך וכן כששואל את חבירו ישאל אותו אם ילך למחר עכ״ד. וכ״כ האחרונים:
(סח) שם. וכן מותר לומר לו וכו׳ וכן מותר להחשיך בסוף התחום ולילך בלילה שם כיון שיש בו צד היתר לעשותו היום ע״י בורגנין. עט״ז:
(סט) שם. ע״י בורגנין. ואפי׳ אין שם בורגנין אלא כיון שנוכל למצוא היתר אם היה שם בורגנין. ב״י. ט״ז סק״ז:
(ע) שם. ע״י בורגנין. פירוש סוכות שומרים שכל אחת מובלעת בתוך שבעים אמה וארבעה טפחים של חבירתה שע״י כן יכולין לילך כמה פרסאות כמ״ש בעה״י. טור. ט״ז שם. ועיין לקמן סי׳ שצ״ח סעי׳ ה׳ וסעי׳ ו׳:
(עא) שם. שיש בו צד היתר וכו׳ היינו ע״י מחיצות. תו״ש או׳ כ״א. ור״ל דמותר לומר לחבירו הבא לי דבר זה למחר שאם היה מחיצות היה מביא היום וכמ״ש במ״א ס״ק י״ב. ופשיטא דאפי׳ דבר שיש בו היתר בשבת לומר לחבירו או לנכרי לעשותו למחר אסור לומר לעכו״ם לעשותו בשבת ואפי׳ בדיעבד אסור. מ״א שם ולב״ש:
(עב) שם. חוץ לתחום פירות מוקצים וכו׳ ה״ה תוך התחום אלא משום סיפא דלהחשיך נקט הכי. ט״ז סק״ח. מ״א ס״ק י״ב. א״ר או׳ כ״ד. תו״ש או׳ כ״ב:
(עג) שם. פירות מוקצים וכו׳ מיהו אם אומר לו סתם להביא לו פירות למחר שרי אף שידוע לכל שכוונתו על פירות המוקצים מ״מ כיון שדיבורו משמע נמי דבר המותר בשבת מיקרי רק הרהור ושרי. תו״ש שם:
(עד) שם. פירות מוקצים וכו׳ ונראה דבזה אסור אפי׳ אם צריך להם לצורך גופו או מקומו. תו״ש שם:
(עה) שם. פירות מוקצים וכו׳ ופירות שאינם מוקצים אפי׳ הם חוץ לתחום ודאי שרי לומר לעכו״ם שיביאם לו כיון שיש היתר ע״י מחיצות כמ״ש לעיל (או׳ ע״א) ופשוט דאפי׳ הם רחיקים ממנו הרבה בענין שלא היה אפשר להביאם בשבת לית לן בה כיון שאין איסור שבת גרם לו. תו״ש שם:
(עו) שם הגה. וכן לא יאמר אעשה דבר פלוני למחר. כ״כ הרא״ש וקמ״ל דלא נימא דדוקא כשמדבר עם חבירו בדרך עצה הוא דאסור כיון שיש לו צורך בדיבורו אבל לדבר בינו לבין עצמו שאין לו צורך בכך שרי קמ״ל. תו״ש או׳ כ״ג. ועיין לעיל או׳ ג׳:
(כח) הקדמה לסעיף – בנוסף לאיסור ״ודבר דבר״ שראינו בסעיפים הקודמים, שהוא איסור לדבר בשבת על עסקיו, אסרו חכמים גם דיבור שיש בו הכנה משבת לחול, ואף אם הדיבור אינו על עסקיו, אם מדובר במעשה האסור בשבת. וזו תוספת לאיסור של ״ודבר דבר״: אין לדבר בשבת על דבר שאסור לעשותו בשבת, אף אם מדבר על עשייתו מחר.
(כט) על ידי בורגנין – בורגנים הם מעין צריפים שלא נועדו למגורים, אלא לשמירה, אכסון וכיוצא בזה. ואם מחוץ לעיר ישנם בורגנים הקרובים זה לזה פחות משבעים אמה – מותר ללכת מבורגן לבורגן בשבת. איסור ההכנה למחר בדיבור הוא רק בדבר שאין שום אפשרות לעשותו בשבת עצמה; אבל דבר שאפשר לעשותו בשבת, אפילו בצורה רחוקה ותיאורטית – מותר לדבר עליו בשבת.
(ל) שלא יזכיר לו שכירות – ואם מפרש ששוכר אותו לעבודה, אסור משום ״ודבר דבר״.
(לא) שיביאם לו למחר – וזהו איסור הדיבור משום הכנה למחר.
(לב) להביאם – ההחשכה על התחום היא הליכה בשבת אחר הצהריים עד סוף תחום שבת, כדי שיהיה אפשר להמשיך וללכת במוצאי שבת. ואיסורה התבאר בסימן ש״ו סעיפים א׳ וג׳.
(לג) למחר – כוונת הרמ״א היא שאסור לספר בשבת על כוונתו לעשות במשך השבוע מעשה שאסור לעשותו בשבת עצמה. וכפי שכתב המחבר בסעיף א׳: ״אסור לומר ׳דבר פלוני אעשה למחר׳⁠ ⁠⁠״.
(לד) בתוך התחום – כלומר: מותר להחשיך לשם מעשה שמותר לעשותו בשבת, כשם שמותר לדבר על מעשה שמותר לעשותו בשבת. והיות שמותר לשמור שדהו בשבת – מותר להחשיך עבור שמירה כזו לאחר שבת.
(לה) אף להביאם – אין היתר להחשיך כדי לתלשם, שהלא אסור לתלוש בשבת. אלא שאם מחשיך כדי לשמרם – מותר אחר השבת לתלשם ולהביאם.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אלבושי שרדשערי תשובהיד אפריםמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
שולחן ערוך
(ט) מֻתָּר לְהַחְשִׁיךְ לִתְלֹשׁ פֵּרוֹת וַעֲשָׂבִים מִגִּנָּתוֹ וְחֻרְבָּתוֹ שֶׁבְּתוֹךְ הַתְּחוּם, וְלֹא אָסְרוּ לְהַחְשִׁיךְ אֶלָּא בְּסוֹף הַתְּחוּם מִשּׁוּם דְּמִנְכָּרָא מִלְּתָא.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהמגן אברהםעטרת זקניםבאר היטבביאור הגר״איד אפריםמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כב) תה״ה בפ״ד בשם התוספות
(יג) משום דמנכרא מלתא. ול״ד למ״ש סי׳ ש״ו ס״א דהתם הוא תוך שדה שהיה צריכה לחרוש ולעבוד מינכרא מילתא וכן מטייל לפתח המדינ׳ שהמרחץ שם מנכר׳ מילת׳ ואתי לידי חשד (מ״מ פכ״ד בשם התו׳ והרמב״ן ורשב״א ורמב״ם) וצ״ע דבפ״ג דעירובין אמרי׳ בהדי׳ דאפי׳ בסוף התחום לא מנכר׳ מלתא דאי צורבא מרבנן הוא אמרי׳ שמעת׳ משכתיה ואי ע״ה הוא אמרינן חמרא אירכס ליה וטעמ׳ דאסור פירש״י דכל מידי דאסו׳ ליה למיעבד בשבת אסר ליה לאזמוני נפשיה להאי מידי עכ״ל וה״נ כיון שאסור לתלוש פירות ליתסר לאזמוני נפשיה לכך וע״ז תי׳ התו׳ כיון דלא מנכרא מלתא כ״כ שרי אבל להחשיך בסוף התחום אפי׳ לא מינכרא מילתא אסרו חכמי׳ משום ממצוא חפציך כמו שאסרו הדיבור בדבר שאין בו צד היתר ודברי המ״מ צ״ע:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יג) דמינכרא – נ״ל פשוט דמותר להחשיך כדי לילך בלילה ודו״ק:
(כב) ס״ט מותר – תוס׳ שם ד״ה ואין מדקתני על התחום:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(לט) לתלוש פירות וכו׳ – ומיירי שאינו עומד אצל הגינה דאל״ה הרי מנכר מילתא ע״י עמידתו שרוצה לעשות בה איזה דבר במו״ש וכדלעיל בסימן ש״ו ס״א עי״ש במ״ב סק״א:
(מ) משום דמינכרא מילתא – אבל בתוך התחום לא מינכרא מילתא על מה הוא מחשיך ולא דמי למש״כ סימן ש״ו ס״א דאסור לעיין בנכסיו כגון לילך בתוך שדהו וכדומה לזה לראות מה צריך לעשות למחר ואפילו אם היא בתוך התחום אסור שם דהתם מינכרא מילתא בכל גוונא שהוא מחשב לעשות בה איזה פעולה כגון שהוא סמוך לזמן חרישה או לזמן קצירה או לזמן ניכוש השדה וכדומה וזה אסור משום ממצוא חפצך ולכן אסרו ג״כ בגמרא לטייל על פתח המדינה כדי לצאת משחשכה למרחץ הסמוך לה [שהיה מנהגם להעמיד המרחץ אצל שער העיר בסופה] הכל מטעם זה משא״כ בעניננו לא מינכרא מילתא אלא כשמחשיך בסוף התחום שאז נראה שמחשיך כדי לעשות אח״כ במו״ש דבר שהיה אסור לעשותו בשבת ומ״מ אינו אסור אלא כשכונתו באמת לזה אבל אם כונתו להחשיך כדי לילך אח״כ בלילה מותר דעצם ההליכה אינו דבר איסור כדלעיל בס״ח:
(עז) [סעיף ט׳] מותר להחשיך לתלוש וכו׳ ומיירי שאינו עומד אצל הגינה דאי לאו הכי הא מינכר מילתא ע״י עמידתו שם שרוצה לעשות בה איזה דבר במו״ש וכדלעיל סי׳ ש״ו סעי׳ א׳ יעו״ש:
(עח) שם. משום דמינכרא מילתא. אבל בתוך התחום לא מנכרא. ולא דמי דלעיל סי׳ ש״ו סעי׳ א׳ דאסור לעיין בנכסיו ואפי׳ הם בתוך התחום התם נמי מינכרא מילתא. ב״י. עט״ז:
(לו) שבתוך התחום – אף על פי שנאסר להחשיך על התחום, מותר ללכת בשבת לכיוון גינתו שבתוך התחום, גם אם כוונתו לעבוד בגינה במוצאי שבת. והדבר מותר על אף שעושה מעשה (הליכה לגינה) עבור פעולה האסורה בשבת, שלא אסרו חכמים אלא כשניכר שפעולתו נועדה לצורך מלאכה האסורה בשבת.
(לז) דמינכרא מילתא – תרגום: שהדבר ניכר. בכך שהולך לגינתו שבתוך התחום הוא נראה כמטייל, בעוד שכאשר הולך לקצה התחום ואין לו שם דבר, ניכר שרצונו הוא רק להתקרב לצורך מלאכתו במוצאי שבת.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהמגן אברהםעטרת זקניםבאר היטבביאור הגר״איד אפריםמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
טור
מותר לומר לחבירו שמור לי פירות שבתחומך ואני אשמור לך פירות שבתחומי.
שולחן ערוך
(י) מֻתָּר לוֹמַר לַחֲבֵרוֹ: שְׁמֹר לִי פֵּרוֹת שֶׁבִּתְחוּמְךָ וַאֲנִי אֶשְׁמֹר פֵּרוֹתֶיךָ שֶׁבִּתְחוּמִי.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהעטרת זקניםהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
(יד) מותר לומר לחבירו שמור לי פירות שבתחומך וכו׳ גם זה שם (קנא.) מימרא דרב יהודה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ג) שמור לי פירות כו׳ שבתחומך כו׳ עיין מ״ש ב״י לעיל בסי׳ רס״ג בשם הרשב״א ללמוד מזה דמותר לישראל שקיבל עליו השבת לאמר לישראל אחר שעדיין לא קיבל עליו השבת בשל לי קדירה ותבשיל זה והר״ן השיג דאין ראייה ועיין מ״ש שם:
(כג) גמרא שם קנ״א
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) סעיף י׳ מותר לומר. בתוס׳ עירובין מ״ג א׳ ד״ה הלכה. ומשמע דסייר פירא לית בי׳ איסורא דאפי׳ בשכר שרי כדאמרי׳ שמור לי פירות שבתחומך ואני אשמור פירות שבתחומך ע״ש. וק׳ לי הא להדיא מפורש ברייתא בב״מ כ״ח השוכר את הפועל לשמור זרעים וכו׳. מבואר דאסור לשמור בשכר. והוא בש״ע סי׳ ש״ו ס״ג. וצ״ע:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(מא) שמור לי – היינו אפילו היום וקמ״ל דלא נימא דהוי כמו ששוכרו:
(עט) [סעיף יוד׳] מותר לומר לחבירו שמור לי וכו׳ כיון שאין בשמירה שום צד איסור ומשום חוץ לתחום נמי אין איסור כיון שיש היתר ע״י בורגנין כמ״ש לעיל. תו״ש או׳ כ״ה:
(לח) פירותיך שבתחומי – אין איסור לשמור בשבת, ולכן מותר גם לדבר בכך ולבקש מחברו שישמור על הפירות בשבת.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהעטרת זקניםהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
טור
השואל דבר מחבירו לא יאמר לו הלויני דמשמע לזמן מרובה ואיכא למיחש שמא יכתוב הלויתי לפלוני כך וכך אלא יאמר לו השאילני וכתב הר״ר פרץ דבלשון לעז הכל לשון אחד הוא.
שולחן ערוך
(יא) הַשּׁוֹאֵל דָּבָר מֵחֲבֵרוֹ לֹא יֹאמַר לוֹ: הַלְוֵנִי, דְּמַשְׁמָע לִזְמַן מְרֻבֶּה וְאִכָּא לְמֵיחַשׁ שֶׁמָּא יִכְתֹּב; אֶלָּא יֹאמַר לוֹ: הַשְׁאִילֵנִי; וּבִלְשׁוֹן לע״ז שֶׁאֵין חִלּוּק בֵּין הַלְוֵנִי לְהַשְׁאִילֵנִי, צָרִיךְ שֶׁיֹּאמַר: תֵּן לִי. {הַגָּה: וּכְשֶׁלּוֹוֶה בְּשַׁבָּת וְאֵינוֹ רוֹצֶה לְהַאֲמִינוֹ יַנִּיחַ מַשְׁכּוֹן אֶצְלוֹ; אֲבָל לֹא יֹאמַר לוֹ: הֵילָךְ מַשְׁכּוֹן, דְּהָוֵי כְּעוֹבָדָא דְּחוֹל (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם א״ח). כְּשֵׁם שֶׁאֵין לוֹוִין בְּשַׁבָּת, כָּךְ אֵין פּוֹרְעִין בְּשַׁבָּת (ריב״ש סי׳ קנ״ו).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״איד אפריםמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
(טו) השואל דבר מחבירו לא יאמר לו הלויני ר״פ שואל אדם (שבת קמח.):
(טז) וכתב הר״פ דבלשון לעז הכל לשון אחד ולא ביאר אם מותר אם אסור והר״ן כתב בשם התוס׳ דבלשון לעז שאין חילוק בין הלויני להשאילני צריך שיאמר תן לי וכיוצא בו וכ״כ סמ״ג:
ואם הלואת י״ט ושבת ניתנה ליתבע כתב רבינו בסימן תקכ״ה:
כתוב בא״ח דהא דתנן אם אינו מאמינו מניח טליתו אצלו ועושה עמו חשבון לאחר השבת כתב הרשב״א שמניחו אצלו סתם אבל לא יאמר לו הילך טליתי אצלך שזהו כמעש׳ חול:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ז) ואסור לחשב חשבונותיו וכו׳ עד אלא יאמר לו השאילני כל זה פשוט בפ׳ שואל ובהך דשואל אדם כדי יין וכדי שמן ובלבד שלא יאמר לו הלויני כתבו התו׳ אע״פ דסתם שאלה נמי ל׳ יום כמו סתם הלואה ל׳ יום אפ״ה בהלואה דאינו יכול לתובעו תוך ל׳ יום אתי למיכתב אבל שאלה אע״פ דעבידי אינשי דמשאלי עד ל׳ יום ולהכי טלית שאולה כל ל׳ יום פטורה מן הציצית מ״מ אם היה תבעו תוך ל׳ יום היה חייב להחזיר לא חיישינן דאתי למיכתב כיון דבידו לתבעו וחייב להחזיר לו מיד כל זה לפירש״י אבל ר״י פירש דשאלה שהיא חוזרת בעין לא אתי למיכתב ואע״ג דכי שאיל מיניה כדי יין וכדי שמן לא הדרי בעין מכל מקום מתוך שמזכיר לשון שאלה זכור הוא ולא אתי למיכתב אבל לשון הלואה אינו חוזר בעין ואתי למיכתב וכן פי׳ ה״ר פורת עכ״ל משמע דלפר״י וה״ר פורת אף בשאלה אם בא לתובעו א״צ להחזיר לו תוך ל׳ יום ואפ״ה כיון דשאלה חוזרת בעין זכור הוא ולא אתי למיכתב:
(ח) ומ״ש כתב ה״ר פרץ דבלשון לעז הכל לשון אחד הוא נראה דס״ל כפר״י וה״ר פורת ולכן כתב דאע״פ דשאל ממנו שחוזר בעין מ״מ דהלשון לעז משמעו נמי על דבר שאינו חוזר בעין א״כ אינו זכור הוא לו ואסור דאתי למיכתב. כתוב ע״ש אור זרוע צריך ליזהר שלא יכתוב אדם במשקה בשבת על השלחן וגם לא ישרטט באצבעו כמו אותיות בשבת באפר נגוב או במשקין עכ״ל ומביאו בתרומת הדשן סי׳ ס״ג ופסק לשם דמותר לרמוז באצבעו באויר כעין כתיבת אותיות ע״ש:
(כד) שם במשנה קמח
(כה) הר״ן בשם התוספות וסמ״ג
(כו) (דין הלואה יום טוב ושבת אם ניתנה ליתבע בסימן תקכ״ה)
(ט) תן לי – נראה דמותר ג״כ לסיים ואחזיר ואתן לך דעיקר הטעם שמא יכתוב ולא חשו בזה אלא בל׳ הלויני שהוא לזמן מרובה.
(יד) לזמן מרובה. דסתם הלואה ל׳ יום אבל שאלה זמנו לאלתר וא״כ במקום שנוהגין שסתם הלואה רשאי לתבעו לאלתר כמו שנוהגין במדינתינו רשאי לומר הלויני ומשמע בגמרא דוקא יין ושמן ודבר שהוא צורך שבת אבל דבר שאינו צורך שבת אסור להניח משכון ועמ״ש סי׳ ש״ו ס״ו דקא׳ וכן ע״פ שחל וכו׳ מניח טליתו משמע דבשאר דברים אסור רק לצורך קרבן או אכיל׳ ושתיה וכ״מ בר״ן פ״ק דשבת שהקשה היאך מותר להתפיס מטלטלין לכתובתה הא הוי קונה קנין בשבת וכו׳:
(טו) אין פורעין. ז״ל הריב״ש אסור לפדות הבן דלא יהא אלא פורע חובו שאסור כדאמרינן משום לוים ופורעין בי״ט עכ״ל, והתו׳ פרק ה׳ דב״מ כתבו דאסור לומר ל׳ הלואה ופריעה אלא ל׳ שאלה וחזרה עכ״ל ודוקא בדבר שהוא מאכל וצורך שבת אבל בלא״ה אסור בכל ל׳ עמ״ש סימן ש״ו ס״ז:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כו) לזמן מרובה וכו׳. דסתם הלואה שלושים יום אם כן במקום שנוהגין שסתם הלואה רשאי לתבעו לאלתר רשאי לומר הלויני:
(כז) [לבוש] תן לי וכו׳. ומותר גם כן לסיים ואחזיר ואתן לך (ט״ז):
(כח) אין פורעין וכו׳. בתוס׳ פרק חמישי דבבא מציעא ואגודה דאסור לומר לשון הלואה ופריעה אלא לשון שאלה וחזרה, עד כאן, ונראה לי דאף שכבר נכתב כיון שמזכיר לשון חזרה אדכר ולא אתא למחוק וכהאי גוונא כתבו תוס׳ ריש פרק שואל וכל זה בדבר שהוא מאכל לצורך שבת אבל בלאו הכי אסור בכל לשון עיין סימן ש״ו ס״ק י״ט:
(כט) [לבוש] אף על פי שאין לאסור וכו׳. תימא עליו הא קיימא לן ריש סימן רע״ה דאפילו הנר גבוה שני קומות אסור ובש״ס [שבת] דף קמ״ט מבואר דמאן דסבירא ליה הא סבירא ליה נמי הא, ועוד הא וכן מבואר בש״ס שם והרי״ף והרא״ש דקיימא לן דאפילו בכותל גבוה אסור משום שמא ימחוק וכן כתב סמ״ג רבינו ירוחם חלק ז׳ להדיא וכן כתב הר״ן גבי כתב תחת הצורה, ונראה דלשון השולחן ערוך אטעיה דכתב הטעם משום שמא יקרא וכו׳ ובאמת אפשר דסבירא ליה נמי טעם שמא ימחוק ולא כתב טעם שמא יקרא אלא משום יש בלא חקיקה דאין בו איסור שמא ימחוק:
(ל) [לבוש] דשמא יקרא וכו׳. כן כתבו טור ושולחן ערוך ועולת שבת השיג דמסקינן בש״ס דכותל בשטר לא מחליף גם הקשה לדעתם למה מותר בסיפא חקוק בכותל, עד כאן, ולא קשה מידי דדוקא חקוק בכותל לא מחליף בשטר אבל כתב בכותל מתליע וכן משמע בתוס׳ שם ורי״ף והרא״ש וכן משמע בסעיף ט״ו. על מה שנוהגין ששמש קורא לסעודה מתוך הכתב איסור גמור הוא (ב״ח), ומגן אברהם כתב דמנהג של ישראל תורה היא כיון שהוא מצוה ובסימן ש״ו סעיף י״ב דצרכי רבים שרי, עד כאן, וצריך עיון דאם כן תיקשי עיקר דזימון אורחיה וכו׳ אמאי אסור הא מצוה הוא אך פרק השואל כתב דשטרי הדיוטות ליכא בעסקי רבים מיהו מתיר שם גם באיגרת שלום אבל למאן דאוסר באיגרת נראה דאוסר גם בצרכי רבים וכן משמע בשלטי גיבורים בשם אור זרוע דף קס״ו שאוסר אפילו כתב באיגרת ללמוד תינוק ספר ואומנות ותינוקות לארוס וכן כתב דף קמ״ג ומהר״ם מינץ וכן בשיירי כנסת הגדולה פסק כב״ח וסיים וכן אין לקרות השליח ציבור מה שמתנדבין מתוך הכתב וכן מה שנוהגין לכתוב מתים שמתו באותו שנה והשליח ציבור עושה השכבות וכו׳ אבל לקרות השכבות ושמש מכריזין וביריד פולין ששמש קורא מתוך הכתב את מי שהוא מחרים מותר כיון שהוא פסידא וצרכי רבים על כן גם בדין אחרון צריך עיון להתיר:
(לא) [לבוש] וכל איגרת וכו׳. זה דעת רש״י אבל הרמב״ם סבירא ליה דאין בכלל שטר הדיוטות אלא מקח וממכר כמבואר בבית יוסף ונראה דפלוגתייהו דרש״י סבירא ליה משום ממצוא וכו׳ אבל הרמב״ם פרק כ״ג כתב הטעם שמא ימחוק ובאיגרת לא שייך שמא ימחוק עד כאן דברי ט״ז, ותימא הא הרמב״ם בפירוש המשנה אוסר באיגרת וכן פירש המגיד משנה דברי הרמב״ם והביאו בית יוסף ואין ספק דאטעיה מה שכתב בית יוסף דהר״ן כתב דרמב״ם מתיר באיגרת ולא דק דברור דטעות סופר הוא וצריך לומר רמב״ן דאם לא כן תיקשי דברי בית יוסף לרמב״ם אהדדי וכן ראיתי בר״ן גופיה פרק השואל שכתב כן בשם רמב״ן ולא רמב״ם ועוד תימא דהר״ן פרק כל כתבי כתב על איסור איגרת טעם שמא ימחוק, לכן נראה דשייך גם באיגרת שמא ימחוק, גם יש לומר דלא פליג רבנן דמחליף בשטר מקח וממכר גם דלא כב״ח ובספר שלטי גיבורים שם נראה דאיגרת שכתב בהן פסקים ודיני ופירושי התורה מותר לקרות לכולי עלמא אם הובאו מערב שבת ע״כ כתב עולת שבת בסימן שכ״ג דיש לאסור הציינין שעושין מכתב מה שחייב ליתן לו מן המשקה וכן הציינין שעושין מאבר ולמד כן ממה שכתב בתשובת הרא״ש כלל כ״ב מה שנוהגין שכותבין פלוני הניח כך וכך מעות ופלוני כך וכך ולמחר בשבת כשנותנין היין לוקח מחט ועושה נקבים כמנין היין שלוקח אסור דאסור להסתכל באותו כתב שכתבו בו סכום המעות, עד כאן, וכתב מגן אברהם משמע דאם כתב שם האיש לבדו מותר דלא איקרי שטר הדיוטות אלא שטר שכתב בו איזה ענין, עד כאן ולא נהירא דמה דנקט הרא״ש סכום המעות היינו דהמעשה כך שרואה בו מפני הסכום מעות לידע כמה יתן לו ועוד דלא עדיף מכתב זה צורה פלוני בסעיף ט״ו כתב מגן אברהם שם גבאי צדקה אפשר דמותרין בפתקאות וטוב להחמיר היכא דאפשר בגרעין וכן נהגו קדמונים, עד כאן, ולמאי דפרישית אף בגרעין אסור דהא צריך להסתכל אחר שם האיש היאך יניח ואפשר דסמכו בזה על דבר מצוה. הקשה מגן אברהם על הרא״ש הנזכר לעיל הא משמע פרק הבונה דאפילו רשימה בעלמא אסור לעשות לסימן וכן כתב רמב״ם סוף פרק י״א הרושם רשומים בכותל חייב ואם כן כל שכן לעשות נקב דאסור, עד כאן, ונראה לי דרמב״ם מיירי בהדיא כדרך שהציירים רושמים גם רשימה לסימן דוקא רשימה אבל לא נקב מעט, גם יש לומר שעושה נקב בדבר שאין מתקיים ועיין סימן ש״מ סעיף ה׳ ובפרישה שם מצאתי זה לשונו, צריך עיון למה מתיר עשיית נקבים ואפשר דבנקב כי האי שאין בו ממש ויש בו משום עונג שבת והפסד ממון לא הקפידו לאסור וגדולה מזו התירו לשבור דלתות ליקח אוכל:
(יד) שמא יכתוב – ובמקום שנהגו שסתם הלואה אינה למ״ד יום רק רשאי לתבוע לאלתר כמו במדינתנו רשאי לומר הלויני ומשמע בגמ׳ דוקא יין ושמן ודבש שהוא צורך שבת אבל דבר שאינו צורך שבת אסור להניח משכון מ״א ע״ש וע״ל סי׳ ש״ו ס״ק ו׳:
(טו) תן לי – ומותר ג״כ לסיים ואתן לך. ט״ז:
(כג) סי״א דמשמע לזמן כו׳ – רש״י שם:
(כד) ובלשון לע״ז – כן מ׳ שם בגמ׳ והא כיון דבחול כו׳ א״ל כו׳:
(כה) וכשלוה – מתני׳ שם:
(כו) כשם שאין – גמ׳ שם קמ״ט א׳:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(מב) לזמן מרובה – דסתם הלואה ל׳ יום ויש לחוש שמא יכתוב המלוה הלואתו לזכרון אבל שאלה דזמנה לאלתר אין חשש שמא יכתוב. ובמקום שנוהגין שסתם הלואה רשאי לתבוע לאלתר כמו שנוהגין במדינתנו רשאי לומר הלויני [מ״א] ועיין בבה״ל שאין זה ברור:
(מג) ואיכא למיחש וכו׳ – כתב הפמ״ג בשם הרשב״א דבלשון הלואה לא מהני אפילו אם מתנה עמו שמלוהו רק לזמן מועט דלא פלוג רבנן עוד כתב הפמ״ג דאפילו אם לוה ספרים שהוא דבר מצוה ג״כ לא יאמר לשון הלואה:
(מד) תן לי – ומותר ג״כ לסיים ואחזור ואתן לך:
(מה) יניח משכון אצלו – ודוקא יין ושמן ודבר שהוא צורך שבת אבל דבר שאינו צורך שבת אסור להניח עליו משכון:
(מו) כך אין פורעין – היינו אפילו אם לוה ממנו כדי יין ושמן לזמן מרובה אסור לפורעם בשבת דכשם שבהלואה גזרינן שמא יכתוב כך בפרעון גזרינן שמא ימחוק החוב מן הפנקס והתוספות כתבו דאם אומר בלשון חזרה ולא בלשון פריעה מותר דאית ליה הכירא ולא אתיא דבר זה לידי מחיקה. וכ״ז דוקא בדבר שהוא מאכל וצורך שבת אבל בלא״ה אסור בכל לשון [אחרונים]:
לזמן מרובה – עיין במגן אברהם שכתב דבמקום שנוהגין וכו׳ כמו שכתבתי במ״ב וק״ק דהא הגמרא מקשה דבשאלה נמי היה לנו לאסור דלא קפיד המלוה עליה ואתי למכתב ומשני דהכירא הוא במאי דמצרכינן ליה לומר השאילני דוקא וא״כ הכא לא שייך זה וכמו בלשון לעז שאסרו מטעם זה וכמו שכתב הגר״א:
אלא יאמר לו השאילני – עיין בפמ״ג שמסתפק אם אומר לו השאילני לזמן מרובה אם מותר:
(פ) [סעיף יא׳] דמשמע לזמן מרובה וכו׳ דסתם הלואה ל׳ יום אבל שאלה זמנו לאלתר וא״כ במקום שנוהגין שסתם הלואה רשאי לתובעו לאלתר רשאי לומר הלוני. מ״א ס״ק י״ד. א״ר או׳ כ״ו. ר״ז או׳ י״ט. ועיין ח״מ רס״י ע״ג:
(פא) שם. ואיכא למיחש שמא יכתוב. וכתב הא״א או׳ י״ד בשם חי׳ הרשב״א ר״פ שואל דבהלואה אף אם אומר שיחזיר לאלתר אסור משום דלא פלוג רבנן. וכתב עו״ש הא״א דאף לצורך מצוה כגון סידור וספרים ג״כ לא יאמר בלשוו הלואה יעו״ש:
(פב) שם. אלא יאמר לו השאילני. ואם שאל לזמן מרובה עיין תו״ש או׳ כ״ו שמצדד להתיר אבל הא״א שם כתב אפשר דאסור יעו״ש וע״כ יש ליזהר שלא להזכיר בשאלה לזמן מרובה:
(פג) שם. ובלשון לעז שאין חילוק וכו׳ כ״כ הגהת סמ״ק והטעם כיון דמשמע נמי לזמן מרובה ואיכא למיחש שמא יכתוב לכך צריך לשנות דאז אית ליה היכרא. תו״ש או׳ כ״ז:
פג) שם. ובלשון לע״ז שאין חילוק וכו׳ וכן נשים שאין מכירות בין הלויני להשאילני צריכות לומר תן לי וכיוצא בזה מלשונות שאין משמע לשון הלואה. חי׳ הרשב״א. פת״ע או׳ ל״א:
(פד) שם. תן לי. נראה דמותר ג״כ לסיים ואחזיר ואתן לך דעיקר הטעם שמא יכתוב ולא חשו בזה אלא בלשון הלויני שהוא לזמן מרובה. ט״ז סק״ט. א״ר או׳ כ״ז. ר״ז או׳ ח״י:
(פה) שם בהגה. יניח משכון וכו׳ ומשמע בגמ׳ דוקא יין ושמן ודבר שהוא צורך שבת אבל דבר שאינו צורך שבת אסור להניח משכון. מ״א ס״ק י״ד. תו״ש או׳ כ״ח. ר״ז או׳ כ׳:
פה) שם בהגה. אבל לא יאמר לו הילך משכון וכו׳ אלא מניחו אצלו סתם. ב״י. לבוש:
(פו) שם בהגה. כך אין פורעין בשבת. דאסור לומר לשון הלואה ופריעה אלא לשון שאלה וחזרה. תו׳ דב״מ דף ע״ה ע״א. ודוקא בדבר שהוא מאכל וצורך שבת אבל בל״ה אסור בכל לשון. מ״א ס״ק ט״ו. א״ר או׳ כ״ח. תו״ש או׳ כ״ט:
(פז) שם בהגה. כך אין פורעין בשבת. והטעם שמא ימחוק כתוב מן הפנקס. לבוש. תו״ש שם. ואין חשש אלא אם מזכיר לשון פריעה אבל אם מזכיר לשון חזרה מידכר ולא אתי למחוק. לב״ש. וכ״כ א״ר שם:
(פח) וכתב הריב״ש אסור לפדות הבן דלא יהא אלא פורע חובו שאסור כדאמרינן (ב״מ ע״ה ע״א) משום לוין ופורעין ביו״ט עכ״ל והביאו מ״א ס״ק ט״ו. ועיין יו״ד סי׳ ש״ה סעי׳ י״א ובש״כ שם ס״ק י״ב:
(לט) השואל דבר מחברו – שאילה היא בקשת חפץ מחברו, במקרה שהוא עתיד להחזיר לחבר את אותו החפץ לאחר השימוש. לעומתה הלוואה כוונתה בדרך כלל שהלווה משתמש במה שקיבל ומחזיר את תמורתו, כמו בבקשת כסף או מוצרי מזון.
(מ) הלוויני – כלומר: בין אם שואל מחברו חפץ שעתיד להחזירו לו (כמו ספר), או שלווה ממנו דבר שעתיד להחזיר את תמורתו (כמו סוכר), כשמבקש מחברו בשבת ישתמש במילה ״לשאול״, ולא במילה ״להלוות״.
(מא) השאילני – בשימוש בלשון הלוואה אנו חוששים שמא המלווה ירשום את דבר העסקה. כיוון שבהלוואת כסף (שסתמה לשלושים יום) נוהגים המלווים לרשום בפנקסם את ההלוואה, חששו חכמים שגם בהשאלת חפצים, אם ישתמשו בלשון הלוואה יבואו לכתוב. איסור זה אינו משום גזרת ״ודבר דבר״, אולם כיוון שזו גזרת חכמים שלא לומר דברים מסוימים, הביאו הטור והשולחן ערוך גזרה זו כאן.
(מב) תן לי – מפני שמותר להשתמש רק במילה שאין במשמעה עניין עסקי.
(מג) יניח משכון אצלו – כלומר: כששואל חפץ בשבת, והמשאיל מבקש משכון (כגון להניח מעילו אצלו עד שיחזיר השואל את החפץ) – מותר להשאיר משכון בשבת.
(מד) כעובדא דחול – זהו איסור נוסף על איסור הגמרא שמא יכתוב. איסור זה מקורו בראשונים, וטעמו שהשימוש בביטוי ״משכון״ נראה כמעשה חולין. לכן מותר להשאיר חפץ אצל המשאיל עד שיחזיר לו את ההשאלה, אך לא יאמר במפורש שמשאירו כמשכון.
(מה) פורעין בשבת – כאשר בשבת מחזיר חפץ שאול, לא ישתמש בביטוי ״פירעון״, שמא המשאיל יבוא למחוק את דבר ההשאלה שרשם בפנקסו. וכן לא ישתמש במילה משכון כאשר מחזיר חפץ שאול בשבת.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״איד אפריםמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
טור
זימן אורחים והכין להם מיני מגדים וכתב בכתב כמה זימן וכמה מגדים הכין להם אסור לקרותו בשבת אפילו אם הוא כתוב ע״ג כותל גבוה הרבה משום גזירה שמא יקרא בשטרי הדיוטות אבל אם חקוק בכותל מותר לקרותו אבל בטבלא ופנקס אפילו אם הוא חקוק אסור לקרותו.
שולחן ערוך
(יב) זִמֵּן אוֹרְחִים וְהֵכִין לָהֶם מִינֵי מְגָדִים וְכָתַב בִּכְתָב כַּמָּה זִמֵּן וְכַמָּה מְגָדִים הֵכִין לָהֶם, אָסוּר לִקְרוֹתוֹ בְּשַׁבָּת אֲפִלּוּ אִם הוּא כָּתוּב עַל גַּבֵּי כֹּתֶל גָּבוֹהַּ הַרְבֵּה, מִשּׁוּם גְּזֵרָה שֶׁמָּא יִקְרָא בְּשִׁטְרֵי הֶדְיוֹטוֹת, דְּהַיְנוּ שִׁטְרֵי חוֹבוֹת וְחֶשְׁבּוֹנוֹת {דַּאֲפִלּוּ לְעַיֵּן בָּהֶם בְּלֹא קְרִיאָה אָסוּר (הָרא״ש וְרַ״ן פ׳ הַשּׁוֹאֵל וְטוּר)}, אֲבָל אִם חָקַק בַּכֹּתֶל חֲקִיקָה שׁוֹקַעַת, מֻתָּר; אֲבָל בְּטַבְלָא וּפִנְקָס אֲפִלּוּ אִם הוּא חָקוּק, אָסוּר לִקְרוֹתוֹ.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםבאר היטבאשל אברהם (אופנהיים)ביאור הגר״אשערי תשובהיד אפריםמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
(יז) זימן אורחים והכין להם מיני מגדים וכו׳ משנה שם מונה אדם את אורחיו ואת פרפראותיו מפיו אבל לא מן הכתב ובגמ׳ (קמט.) מ״ט אבל לא מן הכתב רב ביבי אמר גזירה שמא ימחוק אביי אמר גזירה שמא יקרא בשטרי הדיוטות מאי בינייהו א״ב דכתב אכותל ומידלי למאן דאמר שמא ימחוק לא חיישינן וכתבו הרי״ף והרא״ש ולית הלכתא כרב ביבי משום דפליג עליה רבא דאמר לא יקרא לאור הנר אפילו גבוה שתי קומות ואפילו גבוה שתי מרדעות וקיימא לן דהלכתא כוותיה וכ״כ הרמב״ם בפכ״ג:
(יח) אבל אם חקוק בכותל מותר לקרות וכו׳ ברייתא שם מונה אדם את אורחיו ואת פרפראותיו כמה בפנים וכמה בחוץ וכמה מנות עתיד להניח לפניהם מכתב שעל גבי הכותל אבל לא מכתב שעל גבי טבלא ופנקס ואוקימנא בדחייק מיחק דגודא בשטרא לא מיחלף אבל כתוב מיכתב אסור בין מדלאי בין מתתאי כ״כ הרי״ף והרא״ש ופירש הר״ן בדחייק מיחק דליכא למיחש למחיקה ולשמא יקרא בשטרי הדיוטות ליכא למיחש דכותל בשטרא לא מיחלף אבל מכתב שעל גבי טבלא ופנקס אפי׳ חייק מיחק אסור אע״ג דלמחיקה ליכא למיחש כיון דחייק מיחק איכא למיחש שמא יקרא בשטרי הדיוטות דטבלא ופנקס בשטרא מיחלפי אבל הרמב״ם בפכ״ג כתב דכל דחייק מיחק כיון דליכא למיחש למחיקה שרי אפי׳ בטבלא ופנקס ודברי רבינו כדעת הרי״ף והרא״ש וכתב ר״י בח״ז דהא דשרינן בחקוק על הכותל דוקא כשהוא שוקע דליכא למיחש שמא ימחוק אבל אם הוא בולט אסור דחיישינן שמא ימחוק:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) אבל בטבלא ופנקס אפילו אם הוא חקוק אסור לקרותו עיין ב״י:
(ט) זימן אורחים וכו׳ משנה פ׳ שואל מונה אדם את אורחיו ואת פרפרותיו מפיו אבל לא מן הכתב ובגמ׳ מ״ט אבל לא מן הכתב רב ביבי אמר גזירה שמא ימחוק אביי אמר גזירה שמא יקרא בשטרי הדיוטות מאי בינייהו איכא בינייהו דכתב אכותל ומידלי למ״ד שמא ימחוק לא חיישינן למ״ד שמא יקרא חיישינן ופסקו הרי״ף והרא״ש כאביי וכך הם דברי רבינו והכי קאמר דאם לא היה אסור אלא משום שמא ימחוק בכותל גבוה הרבה היה מותר דליכא למיחש לשמא ימחוק אבל כיון דאיכא נמי גזירה שמא יקרא בשטרי הדיוטות אפילו בכותל גבוה הרבה נמי איכא הך גזירה ואסור אבל אם חקק בכותל ליכא גזירה שמא יקרא בשטרי הדיוטות משום דגודא בשטרא לא מיחלף ודוקא בדאיכא תרתי חדא דכותל הוא קבוע ושטרא מיטלטל אידך דבכותל הוא חקוק ובשטרא מכתב בדיו אבל טבלא ופנקס אפילו הוא חקוק מ״מ כיון דמיטלטל מיחלף בשטרא א״נ בכותל ומיכתב אף על גב דכותל קבוע מ״מ כיון דמיכתב אתי למיחלף בשטרא דמיכתב ואסור וכ״כ הרמב״ם בפכ״ג וז״ל מונה אדם את פרפרותיו ואת אורחיו מפיו אבל לא מן הכתב כדי שלא יקרא בשטרי הדיוטות לפיכך אם השמות חקוקין על הטבלא או על הכותל מותר לקרותן מפני שאינו מתחלף בשטר עכ״ל כתב כדברי רבינו דטעם הוא שלא יקרא בשטרי הדיוטות אלא דמתיר בחקוק בטבלא אבל דברי רבינו כדברי הרי״ף והרא״ש דבטבלא אסור אפילו הוא חקוק והכי נקטינן וכן פסק בש״ע וכתב הרב המגיד דלבאר הסוגיא לפי דיעות אלו יאריכו הדברים. וקשיא לי דלמ״ש הרי״ף והרא״ש דלית הילכתא כרב ביבי בהא דקאמר דבכותל ומידלי לא חיישינן שמא ימחוק דקי״ל כרבא דאמר לא יקרא לאור הנר אפילו גבוה הרבה א״כ למה כתבו הרמב״ם ורבינו דבגבוה הרבה אסור משום שקורא בשטרי הדיוטות הלא אפילו נימא טעמא משום שמא ימחוק נמי אסור דלא פלוג רבנן כי היכי דאסור לקרות לאור הנר אפילו גבוה הרבה ולהרי״ף והרא״ש ורבינו ניחא דאי משום שמא ימחוק בחקוק בטבלא ופנקס היה מותר דבחקוק ליכא משום שמא ימחוק כדאיתא להדיא בגמרא ואפילו אינו גבוה כלל אבל משום שמא יקרא אסור אפילו חקוק בטבלא ואפילו גבוה הרבה אבל להרמב״ם דמתיר בחקוק בטבלא דלא מיחלף בשטרא השתא ודאי אפילו לטעמא דשמא ימחוק אם היה כתוב על הכותל אפי׳ גבוה הרבה אסור משום דלא פלוג רבנן ואם היה חקוק אפילו בטבלא אפילו אינו גבוה כלל מותר ויש ליישב דהרמב״ם אתא לאשמועינן דאף לאביי דחיישינן שמא יקרא בשטרי הדיוטות בחקוק בטבלא מותר דחקיקה בשטרא דכתיבא לא מיחלף ואם היה כותב הטעם משום שמא ימחוק הוה אמינא דלהאי טעמא דוקא בחקוק בטבלא שרי משום דליכא שמא ימחוק בחקיקה אבל למ״ד שמא יקרא בשטרי הדיוטות אף בחקוק בטבלא אסור דמיחלף קמ״ל דלא מיחלף ותו נראה דלטעמא דשמא ימחוק אינו אסור אלא לבע״ה אבל לא לשמש והכי משמע להדיא מפירש״י שסביב האלפסי וכ״כ הר״ן ז״ל שמא ימחוק מן האורחין שיראה שלא הכין להם כל צרכיהם ויתחרט שזימן יותר מן הראוי וימחוק מן הכתב כדי שלא יקראם השמש עכ״ל משמע דהשמש יכול למנות מתוך הכתב דאין בידו למחוק אבל לטעמא דשמא יקרא בשטרי הדיוטות אף לשמש אסור ולאו דוקא נקטא מתני׳ אורחיו ופרפרותיו דאפילו לאחר שאינם אורחיו ופרפרותיו נמי אסור משום שמא יקרא וכו׳ ואף בפירש״י בגמ׳ דכתוב כלשון זה שמא ימחוק מן האורחים שיראה שלא הכין להם כל צרכם ויתחרט ויצוה לשמש שלא לקרותם עכ״ל נמי משמע הכי שהבעה״ב ימחוק מן האורחים ויצוה לשמש שלא לקרותן אבל בשמש לא חיישינן שמא ימחוק אבל משום שמא יקרא וכו׳ אף לשמש אסור. כ׳ הרמב״ם בפ׳ כ״ג אסור לקרות בשטרי הדיוטות בשבת שלא יהא כדרך חול ויבא למחוק וכיוצא בזה כ׳ הסמ״ק והסמ״ג וז״ל אסור לקרות בשטרי הדיוטות שלא יהא בהול ויבא למחוק עכ״ל. ותימה הלא שטרי הדיוטות הם הוא שטרי חובות וחשבונות ואסורין משום ממצוא חפצך וכפירש״י ותו׳ בפ׳ משילין דמקח וממכר אסור מן המקרא דכתיב ממצוא חפצך א״נ מקח וממכר אתי לידי כתיבת שטרי מכירה עכ״ל וא״כ לטעם הראשון ודאי קריאת שטרי הדיוטות שהם של מקח וממכר וכן ש״ח וחשבונות אסורים משום ממצוא חפצך שהוא איסור גמור וא״צ לטעמא דחששא דשמא ימחוק ובאגרות שלום ליכא לחששא דשמא ימחוק וצ״ע ומה שנוהגין שהשמש קורא לסעודה מתוך הכתב הוא איסור גמור שהרי הוא קורא בשטרי הדיוטות ממש אבל מה שנהגו ביריד לובלין ובשאר ירידים שהשמש קורא מתוך הכתב את מי שהוא מוחרם מפי ב״ד על חובותיו ולא חיישינן לקורא בשטרי הדיוטות יש ליישב חדא משום פסידא שלולא הכרזה זו היה נפסדין כל החובות וכל משא ומתן של כל בני המלכות תלוי בהכרזה זו בשבת שמתאספין כל הקהלות ויודעין מי ומי הכריזו עליו חרם כדי לכופו בעירו לשלם וכיוצא בזה התיר ר״י למכור עכשיו בהמה גסה לעכו״ם משום פסידא כדכתבו התו׳ בפ״ק דע״ז וכן כתבו הפוסקים ומהאי טעמא מתיר לשם למכור חטים ושעורים משום פסידא והביאו הסמ״ג בהל׳ שבת. ותו דדבר זה נוגע לרבים וכבר התירו לפקח על עסקי רבים בשבת כדאיתא בפ׳ שואל ובפ״ק דכתובות והכרזה זו צריכה שתהיה דוקא בשבת דאז נאספין כל בני המלכות ואוושא מילתא טובא ואיכא פירסומא רבה וכענין זה כתב הריב״ש להכריז על הקרקעות בשבת דהרא״ה התירו מהאי טעמא ועל כן נראה דאין כח לשום מורה לבטל מנהג זה שנהגו להקל לפני כמה גדולים מ״מ ועיין במ״ש בזה סי׳ שכ״א: כתב הרב בהגהת ש״ע דספורי מלחמות שכתובים בלשון הקדש שרי לקרותן בשבת ודקדק כך ממ״ש התו׳ בפ׳ כל כתבי (דף קיו בד״ה וכ״ש) וז״ל מיהו אותן מלחמות הכתובים בלעז נראה לרבינו יהודא דאסור לעיין בהם וכו׳ ומביאו ב״י דמשמע דוקא בלשון לעז אבל לשון הקודש בעצמו יש בו קדושה ויש ללמוד מן הלשון הצח כמה דברים שרי והא דכתב המרדכי ריש הזורק דבזמן הזה מותר לטלטל הגט משום שאדם יכול ללמוד הימנו כמה הלכות גט דמשמע דאי לאו האי טעמא אסור אע״פ שכתוב בלשון הקודש יש ליישב דאע״ג דהיה יכול ליתן טעם להתיר משום דכתוב בלשון הקודש מ״מ האי טעמא דיכול ללמוד ממנו כמה הלכות הגט עדיף טפי מיהו נלפע״ד דלשון הפוסקים לא משמע הכי אלא כל שטרי הדיוטות ומלחמות אפילו כתובים בלשון הקודש אסור לקרות בהן והא דנקטו התוס׳ מיהו אותן מלחמות הכתובים בלעז וכו׳ לא באו אלא להורות מקום האיסור והוא דדוקא אותן מלחמות של זה עם זה שחיברו בלשון לעז הוא דאסור אפילו היו מעתיקין אותן מלשון לעז ללשון הקודש כיון דאינן אלא שטרי הדיוטות ממש משא״כ ספר יוסיפון וספר דברי הימים של ר׳ יוסף הכהן וכיוצא בהן דיש ללמוד מספריהם כמה דברי מוסר ויראת שמים אפילו העתיקום ללשון לעז מותר לקרות בהן ועוד אפשר לומר דנקטו התוספות לעז משום דכתבו בסוף דבריהם ואפי׳ כו׳ עכ״ל דכשכתובים בלשון לעז דוקא ה״ל מושב לצים דאילו היו כתובים בלשון הקודש לא ה״ל מושב לצים ואינו אסור אלא בשבת והכי נקטינן בהן בשבת דלא דכל שטרי הדיוטות וספורי מלחמות אפילו כתובים בלשון הקודש אסור לקרות כהרב בהגהת ש״ע נ״ל:
(כז) שם במשנה
(כח) שם בגמרא קמ״ו
(כט) רבי ירוחם בס״ז
(ל) הרי״ף והרא״ש שם
(י) חקק בכותל – דכותל בשטר לא מחלף אבל טבלא ופנקס שהם מטלטלים מחלף בשטרי הדיוטות.
(טז) זימן אורחים. כתב ב״ח מה שנוהגין שהשמש קורא לסעודה מתוך הכתב אסור נהי דלשמא ימחוק ליכא למיחש אלא כשבעל הסעודה בעצמו קורא מ״מ איכא למיגזר משום שמא יקרא כו׳ עכ״ל ואני אומר מנהג ישראל תורה הוא דהא חשבונות של מצוה שרי כמ״ש סימן ש״ו ס״ו ולא גזרינן אטו חשבונות שאינן של מצוה כ״ש הכא דהוא גופה גזירה אטו שטרי חשבונות דשרי בשל מצוה וע״ש סי״ב דצרכי רבים שרי:
(יז) חקיקה שוקעת. אבל בולטת אסור דגזרינן שמא ימחוק ואפי׳ גבוה הרבה דלא פלוג כמ״ש סי׳ ער״ה:
(יח) בטבל׳ ופנקס וכו׳. דמחלף בשטרא אבל כותל בשטר לא מיחלף שכיון שהוא חקוק כ״כ הב״ח דלא כע״ש:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(טז) לקרותו – מה שנוהגין שהשמש קורא לסעודה מתוך הכתב אסור ב״ח ושכנה״ג. וט״ז ומ״א מתירין. והצייכי״ן שמשלחין אחר השכר והיין בין שעושין מן הכתב ובין של אבר אסור. כנה״ג:
(ד) ע״ג כותל. ומ״מ דבר שהוא של רבים ליכא חששא בי״ד סי׳ צ״ג:
(כז) סי״ב אפי׳ – שם כרבה:
(כח) דהיינו – כפירש״י שם:
(כט) דאפי׳ לעיין – רא״ש בשם התוספתא שם ע״ש:
(ל) אבל אם כו׳ אבל כו׳ – שם והתניא מונה כו׳:
(לא) שוקעת – עמ״א:
(ד) לקרותו עבה״ט עיין בשו״ת שבות יעקב ח״ג סי׳ כ״א שכ׳ שעפ״י ישוב המג״א למנהג אין מיושב מה שנוהגין כן גם בסעודת הרשות וגם קשה משבת דף קמ״ט כו׳ ומסיק דבעה״ב אסור לקרות הקרואים מתוך הכתב אפי׳ לדבר מצוה כיון שאפשר בלא זה וכ״כ בתשו׳ הב״ח סי׳ קכ״ז והמנהג שהשמש קור׳ מתוך הכתב דעל השמש מעיקר׳ לא גזרו אפי׳ לדבר הרשות שיש לחוש לחורבה ותקלה כעובד׳ דבר קמצא לכך התירו לזמן מתוך הכתב שלא יטעה כן י״ל לתרץ המנהג ע״ש ועיין בשערי אפרים שער י׳ סעיף ל״ג ופתחי שערים שם:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(מז) אסור לקרותו – בגמרא איתא שני טעמים אחד שמא ימחוק מן האורחין ומן המגדים דהיינו שלפעמים רואה שלא הכין להם כל צרכם ומתחרט שזימן אורחים יותר מן הראוי ומוחק מן הכתב כדי שלא יקראם השמש וכן במיני מגדים ג״כ מתנחם לפעמים למעטם ועוד טעם שמא יבוא לקרות גם בשטרי הדיוטות וזה אסור כדלקמיה בסי״ג. ומה שנוהגין שהשמש קורא מתוך הכתב לסעודה יש מחמירים דנהי דלשמא ימחוק ליכא למיחש אלא כשבעל הסעודה בעצמו קורא ומטעם שכתבנו מ״מ הלא איכא למיגזר משום שמא יקרא בשטרי הדיוטות אך כשהסעודה היא של מצוה יש להקל הקריאה להשמש דהוי בכלל חפצי שמים דשרי כמ״ש סימן ש״ו ס״ו וכ״ש דמותר לשמש להכריז כרוז בבהמ״ד מתוך הכתב אמנם בשערי תשובה הביא ליישב המנהג להקל להשמש לקרוא מתוך הכתב אפילו לסעודת הרשות דעל השמש מעיקרא לא גזרו כדי שלא יטעה ויביא לידי חורבן ותקלה כעובדא דקמצא ובר קמצא:
(מח) גבוה הרבה – שאינו מגיע לשם למחוק:
(מט) חקק בכותל – דמשום שמא ימחוק ליכא דחקיקה כיון שהיא שוקעת קשה להמחק ומשום שמא יקרא בשטרי הדיוטות נמי לא גזרינן דלא מיחלף בשטר [דאף דאם כתב בכותל גבוה אסור משום שמא יקרא התם מכתיבה לכתיבה מיחלף אבל הכא מחקיקת הכותל לא אתי לאחלופי בכתיבת השטר] אבל טבלא ופנקס שהם מטלטלים מיחלף בשטרי הדיוטות:
(נ) חקיקה שוקעת – אבל בולטת אסור דגזרינן שמא ימחוק ואפילו גבוה הרבה שאינו מגיע לשם למחוק משום לא פלוג וכמ״ש סימן ער״ה. והפתקאות ששולחין הקונים שכתוב בהן מע״ש סכום היין והשכר שלוקחין שלא כדין הוא דאסור לקרות בהן בשבת כ״כ בא״ר ונראה דאם כתב בהן רק סימנא בעלמא שרי:
(פט) [סעיף יב׳] זמן אורחים וכו׳ ומה שנוהגים עכשיו בשמחות וגיל שכותבין מע״ש הקרואים מי ומי יבואו למחר וביום השבת נותנים הכתב ההוא לאיש אחד שיקראם והאיש קורא מן הכתב ומזמינם. וכן כותבין מע״ש מה שיתנדבו למחר בכתב וביום השבת נותנים אותו לש״ץ והש״ץ רואה אותו מתוך הכתב וקורא. וכן מה שנוהגין לכתוב מתים שמתו תוך שנה לומר להם השכבות והש״ץ קורא מתוך הכתב ואומר השכבות. וכן מה שנוהגין שכותבין המדליקין של השנה מי יהיה מדליק בשבוע זאת ומי יהיה בשבת אחרת והשמש או גזבר הקהל או הש״ץ רואה מתוך הכתב ההוא מי הוא מדליק באותה שבוע. וכן מה שנוהגין שעושין הסכמות וכותבין אותם בכתב מע״ש והשמש או הש״ץ מכריז ביום השבת מתוך הכתב שכל זה אסור גמור הוא. ובשלמא מה שמכריזין ההסכמות על פי הכתב איכא למימר דכיון דצרכי רבים הם התירו כדרך שהתירו להכריז קרקע בשבת וכמ״ש הריב״ש בתשו׳ אבל הנך אחריני איסור גמור הוא. וכ״מ בב״ח שקרא תיגר על השמש שקורא לסעודה מתוך הכתב וכבר ערערתי על כל זה פה אזמיר ובטלתיו ותקנתי שהמדליק ים יכריזו אותם יום ששי. שכנה״ג בהגב״י או׳ ח׳ מיהו מ״ש בשם הב״ח שקרא תגר על השמש שקורא לסעודה בתוך הכתב. כתב המ״א ס״ק ט״ז ואני אומר מנהג ישראל תורה היא דהא חשבונות של מצוה שרי כמ״ש סי׳ ש״ו סעי׳ ו׳ ולא גזרינן אטו חשבונות שאינן של מצוה כ״ש הכא דהיא גופא גזירה אטו שטרי חשבונות דשרי כשל מצוה ועי״ש סעי׳ י״ב דצרכי רבים שרי עכ״ל. והביאו התו״ש או׳ ל״ד וכתב דלדידיה צ״ל מה שאסר בש״ס היינו סעודה מרעים שאינה של מצוה יעו״ש. והט״ז ס״ק י״א כתב דאין לאסור האידנא לשמש שקורא בכתב המזומנים לסעודה כי יש לנו לסמוך על מה שכתב הרשב״א במי שקורא באגרת שלום בשבת שאין לגעור בו כיון שסומך על הרמב״ן עכ״ל והשע״ת או׳ ט״ז הביא ליישב המנהג משום דמעיקרא על השמש לא גזרו ואפי׳ לסעודת הרשות יעו״ש. ועיין להרב ב״ד סי׳ קכ״ח שכתב דיש ללמוד זכות על מה שנוהגין לכתוב שמות אנשי ההדלקה והש״ץ רואה ומכריז בשבת למי שמגיע לו הדלקה באותו שבוע דאע״ג דאסור לקרות כתב בשבת היינו ביחיד אבל בצבור לית לן בה משום דברבים ליכא חשדא יעו״ש. וכ״כ הר״ז או׳ כ״ג ואו׳ כ״ד להתיר בכל מה שאסר השכנה״ג יעו״ש הטעם. ועיין עוד לקמן או׳ צ״ה ולעיל סי׳ ש״ו או׳ צ״ג ודוק:
(צ) שם. שמא יקרא וכו׳ והא דלא קאמר הטעם משום דלא פלוג כמ״ש סי׳ ער״ה גבי גר משום דטעם זה עדיף טפי דטעמא דמחיקה אינו אלא משום לא פלוג וטעמא דקריאה שייכי אף בגבוה הרבה. תו״ש או׳ ל׳:
(צא) שם. דהיינו שטרי חובות וכו׳ דאסור משום ממצוא חפציך לבוש. ועיין לקמן או׳ צ״ה:
(צב) שם הגה. דאפי׳ לעיין בהם וכו׳ והטעם דא״א שלא ישא ויתן בענין ההוא. תו״ש או׳ ל״ב:
(צג) שם. אבל אם חקק וכו׳ פי׳ דא״ז משום מחיקה ליכא למיחש ומשום שטרי הדיוטות נמי ליכא דגודא בשטרי לא מיחלף. עו״ש או׳ י״ג. אבל טבלא ופנקס שהם מטלטלין מחלף בשטרי הדיוטות. ט״ז סק״י. מ״א ס״ק ח״י. תו״ש או׳ ל״ד:
(צד) שם. חקיקה שוקעת וכו׳ אבל בולטת אסור שמא ימחוק ואפי׳ גבוה הרבה דלא פלוג כמ״ש סי׳ ער״ה. מ״ח ס״ק י״ז. תו״ש או״ ל״ג:
(מו) הקדמה לסעיף – מכאן ועד סעיף ט״ז הנושא הוא כתבים שאסור לקראם בשבת, ובעיקר האיסור לקרוא בשטרי ממון (הקרויים ״שטרי הדיוטות״, ומבואר דינם בסעיף הבא). דין זה הוא הרחבה של דין ״ממצוא חפצך ודבר דבר״, האוסר עיסוק בענייני חולין בשבת. איסור הקריאה רחב יותר מהאיסור לעשות מעשה ומאיסורי הדיבורים שראינו, והוא כולל גם ענייני חולין שאינם לצורכי מחר. כל האיסורים האלה מטרה אחת להם – להשאיר את יום השבת כיום של התעלות רוחנית, של עונג באכילה ובשתייה, ושל יצירת אווירה משפחתית שיש בה קדושה.
(מז) אסור לקרותו בשבת – הכלל הוא שאסור לקרוא רשימות הקשורות למקח וממכר, ורשימת אורחים זו קשורה להזמנת המנות, לכן אסור לעיין בה בשבת. אולם רשימות אורחים שנועדו למשל לסידור מקומות ישיבה – מותר לעיין בהן בשבת. וכן נוהגים שלשמש בית הכנסת יש רשימה של חברי בית הכנסת, ומהרשימה הוא קורא להעלותם לתורה. וכן מותר למדריכים ולמורים לקרוא מתוך רשימות שמות תלמידים וחניכים, וכיוצא באלו. בבתי מלון יש לעתים רשימות של אורחים ומספרי החדרים שלהם, ונראה שגם בזה יש להקל לקרוא בהם בשבת, כדי שאדם לא ייכנס לחדרו של אדם אחר.
(מח) גבוה הרבה – להלכה לא חילקו חכמים בין כתב רחוק לבין הכתוב בהישג יד1.
(מט) אסור – כמבואר בסעיף הבא.
(נ) מותר – כיוון שאין בכך דמיון לשטרות.
(נא) טבלא ופנקס – הם לוחות עץ שנועדו בזמנם לכתיבה. הטבלא היא לוח גדול, והפנקס – קטן.
(נב) אסור לקרותו – משום דמיונם לשטרות.
1. דין זה נזכר כיוון שיש דעה בגמרא שזו גזרה שמא ימחוק, אולם אין הלכה כמותה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםבאר היטבאשל אברהם (אופנהיים)ביאור הגר״אשערי תשובהיד אפריםמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144